начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Запазена част на низходящ наследник

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запазена част на низходящ наследник

Мнениеот magghi » 03 Сеп 2018, 14:24

Здравейте!
Какво е мнението Ви по следният казус?
Ние сме фирма, която се занимава със селскостопанска дейност. Наш арендодател е починал. Представено ни бе собственоръчно завещание, нотариално заверено, изцяло в полза на внучката на починалият арендодател. След като бе изплатена годишната рента съгласно завещанието, се представи и дъщерята на починалият ( пряк наследник и майка на лицето, в чиято полза е завещанието). Дъщерята също предявява иск към рентата, представяйки удостоверение на наследници. Кой би трябвало да вземе рентата и как би следвало да бъде разпределена тя до момента на решението на съда за запазена част( разбрахме, че е предявен такъв иск, но все още не е имало дело)?
magghi
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Сеп 2018, 14:06

Re: Запазена част на низходящ наследник

Мнениеот bvoykov » 06 Сеп 2018, 14:09

Значи сте изплатили изцяло рентата на внучката за тази стопанска година (ако не ме лъже паметта, тя приключва тези месеци)? Според мен плащането, което сте направили, е валидно. Щом починалият арендотател ѝ е завещал цялото си имущество, в това влиза и правото да получи рентата, тоест Вие сте си изпълнили задължението и ако някой има да взема нещо на същото основание, то това следва да се реши между тях двете - между внучката и дъщерята. Ако дъщерята оспори завещанието и съответно съдът ѝ признае правото на запазена част, което и най-вероятно ще стане, тя ще трябва да си търси парите от внучката. Вие сте платили на лице, което въз основа на недвусмислени обстоятелства се е явило легитимирано да получи сумата и всеки, който има интерес да получи дори и част от плащането, следва да си търси парите от този, който ги е получил - чл. 75 от Закона за задълженията и договорите. Така поне аз виждам нещата, може да има и други мнения.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 519
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Запазена част на низходящ наследник

Мнениеот marineta » 23 Окт 2018, 07:30

Трябва да има документ.
marineta
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Окт 2017, 08:07

Re: Запазена част на низходящ наследник

Мнениеот r_enev » 03 Ное 2018, 10:31

Според чл. 16., ал. 1 завещателните разпореждания, които се отнасят до цялото или до дробна част от цялото имущество на завещателя, се наричат общи и придават качеството на наследник на лицето, в полза на което са направени.
В случая от това, което сте изложили като фактическа обстановка, случаят е такъв. КАТО НАСЛЕДНИК, ЛИЦЕТО, В ПОЛЗА НА КОЕТО Е НАПРАВЕНО УНИВЕРСАЛНОТО ЗАВЕЩАНИЕ, ПРИДОБИВА НЕ САМО ВСИЧКИ ПРАВА НА НАСЛЕДОДАТЕЛЯ, НО И СТАВА ОТГОВОРНО ЗА ВСИЧКИ НЕГОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
Споделям горното мнение, че задължението Ви е изпълнено на правилното лице. Длъжникът се освобождава, ако добросъвестно е изпълнил задължението си към лице, което въз основа на недвусмислени обстоятелства, се явява овластено да получи изпълнението.
r_enev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Апр 2018, 23:44


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 31 госта


cron