начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос на една вдовица

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос на една вдовица

Мнениеот ruseva69 » 24 Сеп 2013, 17:09

Здравейте, уважаеми юристи!
Бих искала да Ви попитам относно следното:
Казвам се Илиана Русева, на 44 год. На 05.11.2011 г. остнах вдовица. Имам едно дете-студентка в гр. София. Работя по трудово правоотношение от месец насам за минималната за страната заплата.
- Имам ли право на някаква месечна пенсия за починалия си съпруг? Имам позната на 33 год. в моето положение и получава пенсия за починалия си съпруг...В случай, че имам право на пенсия като вдовица – мога ли да я получавам и в случай, че остана без работа?
- Имам ли право на някакви месечни помощи – отопление например?
До този момент не съм получавала абсолютно нищо за това, че на 44 год. останах сама.
Предварително благодаря на всички Вас, които ще се заинетерсуват от моя проблем!
ruseva69
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Сеп 2013, 16:55

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот borovinka » 24 Сеп 2013, 22:00

Важно е на каква възраст е починал съпругът ви и дали се е осигурявал на някакво основание приживе.
Посетете най-близкото ви поделение на НОИ и РУСО и направете справка - там са доста любезни и ще ви погледнат документите, след което ще ви ориентират какво да подадете, за да получавате наследствена пенсия от починалия си съпруг, ако имате право на това.
Дъщеря ви, ако учи редовно и не е навършила 26 години, също има право на наследствена пенсия.
Ето малко повече информация от сайта на НОИ:

Наследствени пенсии

Правомощието за получаване на наследствено пенсионно възнаграждение имат всички деца, преживелият съпруг, както и родителите, ако не са получавали лична пенсия. Наследствените пенсионни възнаграждения се определят процентно от размера на полагаемата персонална пенсия на починалото осигурено лице. При един наследник тя е в рамките на 50 %, при двама наследници – 75%, при трима и повече наследници - 100%. Тя се превежда общо на правоимащите лица и се разделя поравно помежду им, като в случаите на смърт на двамата родители (осиновители) децата могат да се възползват от правото си на наследствена пенсия, определяща се от сбора на пенсионните възнаграждения на починалите. Всички деца на починалото лице имат право на наследствена пенсия до момента, в който навършат осемнадесет годишна възраст. След нейното навършване все още могат да вземат наследствената пенсия ако са студенти (за периода на обучение). Към това се включват случаите, в които децата на починалото лице са на наборна военна служба, но не по-късно от двадесет и шест годишна възраст, както и над нея ако имат процент на инвалидизация. Преживелият съпруг също може да ползва наследствената пенсия. Родителите имат право на наследствена пенсия от своите деца, ако са навършили определена възраст.

Родителите на лицата, починали по време своята наборна военна служба, имат правомощието да получат наследствена пенсия, без значение от тяхната възраст.

Видове наследствени пенсии:

При смърт на осигуреното лице на наследниците следва да се отпусне пенсия, съответстваща с вида на личната пенсия за общо заболяване или поради трудов инцидент или професионално заболяване, която починалото лице би получило като инвалид със загубена трудоспособност повече от 90 %. Когато то е придобило право да ползва пенсия на база осигурителен стаж и възраст, на всички наследници следва да се отпусне наследствено пенсионно възнаграждение, изчислено от полагаемата пенсия за осигурителен стаж и възраст, в случай че това е по-благоприятно за тях.При смъртта на пенсионер, получавал персонална пенсия за инвалидизация вследствие на общо заболяване, трудов инцидент или професионално заболяване, размерите на наследствената пенсия се определят от пенсията за инвалидност поради загуба трудоспособност повече от 90 %.При смъртта на военнослужещи, изпълняващи своята наборна военна служба на техните наследници се полага пенсионно възнаграждение, като за основа за което се вземат размерите по чл. 86, ал. 1. равни на следващата се пенсия за военноинвалидност при намалена трудоспособност над 90%.Добавка към пенсионното възнаграждение на починал съпруг

Пенсионерите имат право на добавка в рамките на 20 % от пенсията или сбора от пенсионните възнаграждения на починалия съпруг (съпруга). Тази добавка не би могла да се получава заедно с наследствената пенсия от същия наследодател.

Необходими документи за отпускането на наследствена пенсия:

1. Удостоверение за наследници

2. Когато единствените наследници са деца над 18 годишна възраст до навършване на 26 години, ако продължават да учат, следва да предоставят уверение от съответното учебно заведение.

3. За инвалидизираните деца наследници е необходимо експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК), придружено от всички нужни данни за определянето на правомощието и сроковете на пенсионното възнаграждение.

4. За ненавършилите изискващата се възраст преживели съпрузи и са нетрудоспособни също трябва да притежават експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК), съдържащо нужните данни за определянето на правото и сроковете на пенсионното възнаграждение.

5. За децата е необходима декларация, че не са осиновени, а за преживелите съпрузи – декларация, свидетелство за граждански брак;

6. Родителите на починалото лице се нуждаят от декларация, отразяваща че не получават персонални пенсии, не са лишени от родителски права, документи, които удостоверяват, че са родители – акт за раждане, съдебно решение или удостоверение от общината.

7. Родители на лица, които са починали по време на наборна военна служба се нуждаят от документи, издадени или заверени от определеното поделение, удостоверяващи, че кончината е настъпила по време на военната служба.

Пенсия за особени заслуги към държавата и нацията следва да се отпусне от Народното събрание по предложение на Министерски съвет, който определя условията и последователността, според които в изключителни случаи би могла да се отпусне пенсия на определени лица.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот ruseva69 » 25 Сеп 2013, 09:03

Благодаря за изчерпателния отговор, borovinka!
Бях в НОИ и в РУСО и получих само противоречиви отговори. По тази причина задавам въпросите си тук.
Съпругът ми почина на 48 години, имаше 23 години учителски стаж и беше осигуряван. Дъщеря ми е студентка и и отпуснаха пенсия. Никой не ми отговаря еднозначно имам ли право на пенсия като вдовица или не. Вече не зная към кого да се обърна! И никак, ама никак не са любезни служителките във въпросните служби!
ruseva69
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Сеп 2013, 16:55

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот portokal » 25 Сеп 2013, 09:13

Ако нямате 50% или повече загубена работоспособност, Вие лично нямате право на наследствена пенсия.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот borovinka » 25 Сеп 2013, 09:40

Не съм убедена. Въз основа на коя норма от КСО /Наредбата за пенсиите е горното заключение?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2013, 10:06

Не ми се вярва правото на наследствена пенсия да е предпоставено от качеството "пенсионер по болест" на преживелия съпруг (вдовец/вдовица).
Не ми се вярва в най-новото ни време законово уреденото право на наследствена пенсия от починалия съпруг да е отменено. Нямам време да соча норма, но споделям личен опит - като вдовица моята майка пожизнено получаваше пенсия от баща ми, а ние децата - до навършване на 25 годишна възраст като студенти редовно обучение във ВУЗ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот REVOLUTION » 25 Сеп 2013, 10:14

чл.82 ал.2 КСО Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот portokal » 25 Сеп 2013, 10:14

Чл. 82. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, ако са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1.
(4) Родителите на лицата, починали по време на наборна военна служба, имат право на наследствена пенсия, независимо от възрастта им.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот nikol52100 » 25 Сеп 2013, 10:18

Условия за отпускане и получаване на наследствена пенсия
Чл. 82. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
(2) Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен.
(3) Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, ако са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1. (4) Родителите на лицата, починали по време на наборна военна служба, имат право на наследствена пенсия, независимо от възрастта им.
Чл. 68. (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.
nikol52100
Потребител
 
Мнения: 128
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:01
Местоположение: Казанлък

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот borovinka » 25 Сеп 2013, 10:20

Леле, леле! На къде отива светът и в частност милата ни родина! :shock:
Мели, аз разсъждавах на същата плоскост като теб, но знанията ми били стари - явно националният ни осигурителен институт от началото на тази година е решил да не изплаща пари на кой да е, останал без съпруг и без издръжка за децата си докато учат.

Излиза, че право на такава пенсия имаш само ако в следващите 5 години набираш условията да се пенсионираш по стаж и възраст! (шок) или ако си трайно неработоспособен. А прави ли се сметка, че ако е изпълнено горното условие, то преживелият съпруг може и никога да не доживее получаването на пенсия? Какъв ужас.

Относно питащата - не е ясно на какво основание лицето на 33 години, което сочи, получава пенсия - може да е получена при заварено положение (преди вездесъщата промяна на КСО от 01.01.2013 г.), може и да е лице с трайно намалена работоспособност.

И все пак може и да не е съвсем изпуснато положението:
Питащата сочи, че съпругът е починал през 2011 г. (т.е. преди промяната). По какви причини не подадохте заявление за наследствена пенсия тогава?
Последна промяна borovinka на 25 Сеп 2013, 10:50, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2013, 10:32

(2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен.
Бравос, Бравоссссссссс на умниците законотворци. Дори не мога да ги оприлича на човекоподобни елементи! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот portokal » 25 Сеп 2013, 11:32

По-стара е нормата, не е от началото на годината. Поправката от 2013 г. явно засяга нещо друго.
Допълвам: към 2009 г. (такъв вариант намерих в нета) просто е била посочена конкретна възраст на преживелия съпруг - 55 години за жените.

Излиза, че право на такава пенсия имаш само ако в следващите 5 години набираш условията да се пенсионираш по стаж и възраст! (шок) или ако си трайно неработоспособен. А прави ли се сметка, че ако е изпълнено горното условие, то преживелият съпруг може и никога да не доживее получаването на пенсия? Какъв ужас.

Не те разбрах. Кое горно условие?
Работоспособен - може да работи, издържа се сам, защо държавата да му дължи пенсия, след като дори между работоспособни съпрузи не се дължи издръжка?
Неработоспособен или възрастен - получава наследствена пенсия.
Кое е ненормалното? Съвсем ОК си е.
И не ако "набираш условията", достатъчно е да навършваш възрастта.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот ruseva69 » 25 Сеп 2013, 12:58

Много благодаря на всички, които се заинтересуваха от моя въпрос!
borovinka, когато почина съпругът ми (през 2011 г.) ходих къде ли не, питах кого ли не! Получавах все същите неясни отговори. Никой нищо конкретно не ми отговори!
Да разбирам ли, уважаеми юристи, че това е поредния абсурд в милата ни татковина?
На практика излиза, че е много "по-изгодно" една жена в БГ да е разведена! Да се води самотна майка. Получават какви ли не помощи и обезщетения!
Следователно за това, че аз останах сама да се боря с живота на 44 години - държавата нехае! Ако бях по-млада щях да се махна в която държава ми видят очите!!!
ruseva69
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Сеп 2013, 16:55

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот borovinka » 25 Сеп 2013, 13:28

ruseva69 написа:На практика излиза, че е много "по-изгодно" една жена в БГ да е разведена! Да се води самотна майка. Получават какви ли не помощи и обезщетения!


На практика и за съжаление това е единственият извод, който може да се направи. :cry: За съжаление напоследък законодателството ни създава всевъзможни прикрити дискриминации за хората, сключили законен граждански брак. Аз имах опит (не личен) с борбата за настаняване в детска градина, например, и мога да ви кажа, че детенце на работещи родители с граждански брак на практика няма шанс да бъде записано в общинска детска градина, защото с предимство са дечицата на "самотни майки" - несключили брак, но живеещи с таткото(татковците). Не ми се говори, че темата е дълга и не е за тук, но като цяло такъв е изводът на законодателя - ако сте загубила дохода на семейството си, който е внасял вашият законен съпруг, нямате право на вдовишка пенсия, освен ако не сте лице с намалена трудоспособност. Законодателят счита, че можете и трябва да издържате семейството си съвсем сама без помощ. И така докато не дойдат 5 години преди да навършите възраст за пенсиониране. (Ако дотогава не са я увеличили още).
Успех и се радвайте на дъщеря си, дано за нея положението в страната ни да бъде поне малко по-различно.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот portokal » 25 Сеп 2013, 21:21

Илиана, извинявайте, ама говорите щуротии наизуст. Съболезнования за смъртта на мъжа Ви.
Вдовиците имат същите права като "самотните майки", каквото и да значи това последното. В детската градина, при отпускането на "детските" и където още се сетите, всъщност няма много за сещане, противно на очакванията на широката публика за "какви ли не помощи и обезщетения" (а бихте ли ги посочили конкретно?).
Загубата на издръжката за децата в резултат на смъртта на баща им се компенсира, доколкото е възможно, с наследствена пенсия. А издръжка или пенсия на работоспособен възрастен никой не отпуска. На работоспособния възрастен работата му е да може да се издържа сам.
Утре ако ме зареже мъжът ми, дали ще ми отпуснат пенсия? И аз губя неговия доход, така, де. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Сеп 2013, 09:14

Като човек, не като юрист ще споделя: само преди пет години дадох същия отговор, какъвто давате и вие, на собствената си майка. Затворих, за себе си, тази страници и решенията ми бяха в друга насока..., но мама се оказа упорит човек и подала документи. Само след месец получила Р- отпускат и наследствена пенсия ( не съм контролирала, респективно от тази далечина не съм чела решението, което предполага, че не знам правното основание, но за нея въпросът приключи с това, че "не ги разбирам тези неща", а за мен с ясното съзнание, че някога ще връщам част от тези пари).
Макар да не работя тази материя мисля, че нормата е пределно ясна, но пък институцията ме опроверга и постанови противното.
ruseva69 написа:Получавах все същите неясни отговори. Никой нищо конкретно не ми отговори!

Защо пиша това- за да си подадете документите и да получите отговор. Но в писмен вид. И пак да напомня- дори да ви отпуснат исканата пенсия ( не отговаряте нито на изискването за възраст, нито за неработоспособност), трябва да сте наясно, че един ден може да се наложи да бъде върната.
След като и портокал го потвърди- няма място за колебание.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот ruseva69 » 26 Сеп 2013, 10:32

Благодаря за отговора, портокал, но не мога да се съглася с Вас!
В моя случай моето дете не е малко, а студентка и то в чужд град! Държава реши, че след като е загубила баща си, ще и отпусне пенсия в размер на 151 лв. Мислите ли, че с тези пари може да се живее и учи в град като София? ! Освен това тази същата държава решава, че след като изгубихме доходът на нашия съпруг и баща, аз(като човек в трудоспособна възраст, но живееш в държавата на абсурдите-България)-МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ СЕБЕ СИ И ДЕТЕТО СИ. Това може би е възможно в цивилизованите държави, но в България е ИЗКЛЮЧЕНО! С 300 лв. не могат да се издържат двама души, единия от които е в друг град! Освен това бях съкратена и бях останала без всякакъв доход! Тази същата държава защо не е помислила и за такива случаи, в които човек изгубва и мизерните 300 лв.?! И да, самотните майки получават помощи за отопление и какви ли не други облаги! ОТ КАКТО Е ПОЧИНАЛ МОЯ СЪПРУГ, АЗ НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛА НИТО СТОТИНКА ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА! МЪЧА СЕ САМА ДА СЕ СПРАВЯМ В ЖИВОТА И ДА ОЦЕЛЯВАМ! Не мисля, че е нормално държавата да не помисли в/у толкова сериозен проблем, но вече НИЩО НЕ МЕ УЧУДВА!
ruseva69
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Сеп 2013, 16:55

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот borovinka » 26 Сеп 2013, 10:48

Прави са колегите в случая, затова и ще ги подкрепя, въпреки че не съм съгласна съвсем със социалния ефект, който предизвикват някои норми от законодателството ни. Първоначално се възмутих от "несправедливостта" на нормата, но погледнато реално наистина не би било правомерно да се отпуска пенсия на работоспособен индивид, ненавършил възраст за пенсиониране.
КСО в случая не засяга факта, че сте безработна. Ако нямате доходи и сте на борсата, поинтересувайте се в Агенция за социално подпомагане дали ви се полагат някакви помощи за отопление - мисля, че ако имате много ниски доходи, можете да кандидатствате за такива.
Дъщеря ви все пак получава 151 лв. наследствена пенсия, което макар и малко, пак е нещо. За всички е трудно с осигуряване на издръжка, лошото е, че ако започне работа по трудов договор (дори и на 4 часа като студентка), ще й спрат и тази пенсия (става трудоспособна, макар и студентка). Все пак нека момичето помисли дали не би могло да се справя с учене и работа едновременно, за да подобри финансовото си състояние. За вас - вече писах - АСП и запитване за помощи за отопление, евентуално.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот annato » 26 Сеп 2013, 11:39

Хм, добре де... Мен никой не ме е издържал, докато съм била студентка. Защо пък ДЪРЖАВАТА да трябва да издържа вашата дъщеря?! Или пък вас?!

Много е голямо нещастието, което ви е сполетяло. Но едва ли смятате, че заради това някой трябва да ви издържа. Работите, работи и дъщеря ви и толкова. Държавата не е майка-кърмилница.
annato
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 07 Ное 2012, 13:17

Re: Въпрос на една вдовица

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2013, 14:29

Тази същата държава защо не е помислила и за такива случаи, в които човек изгубва и мизерните 300 лв.?!

В такива случаи се полагат обезщетение за безработица или социални помощи. Последните за съжаление са с много нисък размер, но каквото за другите, това и за Вас.

И да, самотните майки получават помощи за отопление и какви ли не други облаги!

Не е така. Щом ще надничате в чуждите канчета, настройте си погледа, за да виждате точно.
Сама разведена с дете, неомъжена с дете (с известен баща или не) и вдовица с дете са поставени при напълно едни и същи условия. За помощите за отопление има значение от колко хора се състои домакинството, какви са те помежду си, на каква възраст са и дали не са инвалиди, както и какъв е общият им доход. Нищо друго. Няма предимство за разведени или неомъжени пред вдовици. Облагите са във Вашата глава.
Отделен въпрос е какво дете е един пълнолетен студент.
****
Ама и аз искам, ако остана без работа, държавата да ме издържа. И не със социални помощи, на каквито всеки останал без доходи има право, а с нещо повече. Имам и дете. Тази същата държава е решила, че ние с баща му можем да го издържаме и не ни отпуска никакви помощи. Ами ако децата са две? Тогава на всеки родител се пада по едно дете за издържане, а да издържаш дете в България е ИЗКЛЮЧЕНО.
Помислете и за хората, които дори никога не са имали съпрузи. Не е ли честно те също да получават пенсии, все пак сами се борят с живота? Ами и те остават без работа понякога, тази държава не мисли ли и за тях? А когато умрат родителите им? НЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ДЪРЖАВАТА НИТО СТОТИНКА, МЪЧАТ СЕ САМИ ДА СЕ СПРАВЯТ С ЖИВОТА И ДА ОЦЕЛЯВАТ.

Никак не е лесно да останеш без работа или да се издържаш с 300 лева, опитвам се само да Ви покажа, че материалното Ви положение не е с нищо по-тежко от това на всеки друг без работа или с нисък доход. Затова и не Ви се полага нищо по-специално, отколкото на останалите. Пожелавам Ви успех.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Следваща

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron