начало
Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му

Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот goofy » 12 Дек 2011, 11:51

Здравейте!

Четох Закона за адвокатурата и наредбата за водене на регистри към адвокатските колегии и ВАС и никъде не видях текст, от който да става ясно, че при вписването си в адв. колегия адвокатът дължи такса към съответната местна колегия. Отделно всяка колегия сама определя тази такса на базата на трудов стаж, което първо, че според мен е незаконно, а второ и дискриминационно.

Въпросите ми са следните:
1. Може ли някой да ми каже къде мога да намеря решение на Висшия адвокатски съвет за определяне размера на встъпителна вноска за вписване като адвокат или мл. адвокат? Търся официално решение, а не просто някой да напише колко е размера на таксата.
2. Вашето мнение по казуса с встъпителните такси, събирани от адвокатските колегии - законни или не?
3. Може ли някой да публикува решението на ОС - Пловдив по делото, образувано по молба на Таня Янева, именно по въпроса, че й е отказан достъп до информация за решението въз основа, на което АК - Пловдив определя встъпителната вноска за мл. адвокати. Има информация в интернет само за това, че делото е обявено за решаване в края на ноември 2006 г.
4. Някой знае ли други образувани дела по този казус и ако да - моля за иноформация по съответните решения.

Благодаря!
goofy
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Юни 2003, 01:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот daksus » 12 Дек 2011, 13:23

Виж ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 2169 ОТ 05.03.2007 Г. ПО АДМ. Д. № 1451/2007 Г., ІІІ ОТД. НА ВАС
daksus
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 24 Юли 2011, 11:44

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот street » 12 Дек 2011, 14:02

Веселото сега започва т.е. след изпита или вписването...
друсат юристите като брашняни чували сякаш изкарват по 2000 на дело... ако пък вземеш да пишеш от кочана смятай се фалирал още отначало...
Ами за мен е дискриминационно но няма да споделям виждане щото пак ще се намерят ерудирани да кажат че греша, нали знаеш щом има пари за вземане ходи доказвай дискриминация...
И едно немога да разбера от къв зор изобщо ще трябва да се плаща такава встъпителна вноска на какво основание , нали пак си внасяш членския внос или е за "добре дошъл" едно отупване "леко финансово шамарче"....
Приготви си едно 3000-4000 като за начало - Вноска , Такси, Наеми, Разходи и т.н. и... Успех в работата дано я имаш
Аватар
street
Потребител
 
Мнения: 368
Регистриран на: 17 Май 2010, 16:59

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2011, 20:57

Не е по темата, но ще ви ориентира до някъде- поне от къде да търсите Р за встъпителната вноска, определена от ВАдС( вижте чл. 122, ал.1 т.2 ЗА)
24.04.2008
Решение на ВАС за уеднаквяване на практиката на адвокатските колегии при вписване в регистъра на адвокати, преместили се от друга колегия

Поради липсата на еднаква практика във всички адвокатски колегии при преместването на адвокат от една колегия в друга по отношение на вписването му в регистъра на съответната колегия, след проведените разисквания на извънредното си заседание, състояло се на 18.04.2008 г., ВАС единодушно се прие

Решение № 24
Всеки адвокат, който желае преместване от една адвокатска колегия в друга, подава до адвокатския съвет на колегията, в която желае да се впише, заявление за вписване в регистъра на адвокатите в колегията по Наредба № 3 на Висшия адвокатски съвет, към което прилага:

1) допълнителен лист, т. 14 от заявлението по Наредба № 3;

2) декларация по чл. 5 и чл. 40, ал. 6 от Закона за адвокатурата;

3) удостоверение от адвокатския съвет на колегията, в която членува, от което да е видно, че е член на тази колегия от датата на вписването му до момента на издаване на документа, че е редовен в изпълнение на законовите си задължения за заплащане на членски внос към Висшия адвокатски съвет и съответната колегия, както и че няма висящи дисциплинарни преписки и дисциплинарни дела и не се намира в период на изпълнение на дисциплинарно наказание по влязло в сила решение на дисциплинарен съд.

Адвокатският съвет на колегията, в която адвокатът желае да се премести, разглежда заявлението в едномесечен срок и се произнася с мотивирано решение.

Ако адвокатският съвет вземе решение да приеме адвоката за член на колегията, той заплаща по сметката на тази колегия встъпителна вноска (в размер на ½ от определената в тази колегия встъпителна вноска).

След влизане в сила на решението за приемане на адвоката в новата колегия, на адвоката се предоставя препис-извлечение от протокола, ведно с решението на адвокатския съвет.

На основание чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за адвокатурата адвокатът подава молба-заявление по образец за отписване от колегията, придружена с препис-извлечение от протокола и решението на адвокатския съвет.

В първото свое заседание адвокатският съвет на колегията, в която лицето е членувало до този момент, го отписва, считано от датата на постановяване на решението за приемане в новата колегия.

След влизане в сила и на това решение, се внасят необходимите вписвания в регистрите, като се представят изискуемите заявления, а личното досие на адвоката се изпраща на приемащата колегия на хартиен носител.
Препис от решението да се изпрати на всички адвокатски колегии и да се помести в сайта на Висшия адвокатски съвет.

http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=25791

Решението трябва да е взето в периода 2000г.-2001г., но не мога да си припомня дали не е константна величина- без оглед стаж и прочее, мисля е винаги 500лв., а месената е 10.00лв. Тези решения трябва да са вписани в нарочен регистър, ерго- ако сте адвокат имате право да искате да ви представят преписи от същите.

Вашето мнение по казуса с встъпителните такси, събирани от адвокатските колегии - законни или не?

От коя камбанария да зяпам?
Както и да го гледам (сега си припомних, че на ОС на АК януари тази година гласуваха единодушно да се увеличи размерът и) все пак е в правомощията на ОС на съответната колегия. Последната е ЮЛ и за да ви приеме за неин член има право да ви иска вноска. Защо ли?- защото адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и много неща не са и забранени( вижте колко ограничен е бр. на актовете, които подлежат на съдебен контрол). Отделно, това ЮЛ трябва да се "изхранва"- заплати( тея длъжности били почетни, ама едно време, когато времената бяха други)- сега се плаща на председател, на администрация, наеми, консумативи... от къде тез пари? От едните 15лв. месечен налог :lol: при цялата тази бумащина, която не спира да расте?
Та, гласува се бюджета за следващата година и се взима Р на ОС( някой все ще го предложи) и така.

Стига си хленцал, street , защото е досадно дори за жалостивата ми душица- ако бе прочел малко повече по този въпрос щеше да установиш, че липсва дискриминация- никой не те задължава да се впишеш в тази или онази колегия- избираш колегията, която има най-малка встъпителна ( има и за по 300лв., плюс онези константни 500? на ВАдС) и ако са изпълнени останалите изисквания на закона- член си.
И от Европа го казаха, ама четене си трябва.

п.п. Последния да не опитва нищо, че не съм в настроение.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот street » 12 Дек 2011, 21:11

Очаквах поредното бла-бла от твоя страна , вече съм ти свикнал на поучително - укорително - учителския тон.
Аватар
street
Потребител
 
Мнения: 368
Регистриран на: 17 Май 2010, 16:59

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2011, 21:33

street написа:Очаквах поредното бла-бла от твоя страна , вече съм ти свикнал на поучително - укорително - учителския тон.


Прощавай, че аз не мога да отвърна със същото, но не мога и няма да свикна на брътвежите ти.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот goofy » 12 Дек 2011, 21:45

От "Адвокатски преглед" успях да разбера по логика, че Решението, с което се определя встъпителната вноска към Висшия адвокатски съвет е 853/18.05.2007 г. Само че не мога да намеря точния му текст... Ако някой може да помогне поне за него.

А съответните решения, на която и да е Адвокатска колегия за определяне на встъпителни вноски към нея, така са скрити, че никъде не са публикувани. Все едно са военна тайна или данни, придобити от СРС-та.
goofy
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Юни 2003, 01:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2011, 21:50

Посоченото, след като е индивидуализирано, мога да потърся утре.

По въпроса с решенията на ОС на всяка АК- надали ще ги намерите публикувани някъде ( липсва такова изискване за публичност).
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот goofy » 13 Дек 2011, 17:25

Благодаря, Поли! Надявам се да откриеш индивидуализираното решение на ВАС.

За решенията на ОС на АК е така - няма изискване за публичност.
goofy
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Юни 2003, 01:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот Гост. » 13 Дек 2011, 17:42

То, хубаво, ама трябва да има някаква грешчица, освен ако не си чуждестранен адвокат :)

Решение № 853/18.05.2007г.( публикувано в "Адвокатски преглед" бр.07/2007г. стр. 14)
ВАдС с 6 гласа "за" прие Решение № 853 - Чуждестранните адвокати да плащат встъпителна вноска от 500.00лв. при вписването им в адвокатския регистър.

Предходното решение 852 прието с 10 гласа "за" касае размера на годишния членски внос за чуждестранни адвокати в размер на 120.00лв. платим еднократно :wink: по сметка на ВАдС.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот amonev » 13 Дек 2011, 21:08

Това адвоката, жив дявол! ... част от ЕТ защо плащат патентен данък? Адвокатските колегии от какво да се издържат?

пп - ОС Пловдив е прекратил делото на Таня Янева, и с причина :wink:

Едва ли ще намерите точен отговор на въпроса за встъпителните вноски :idea:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 12 Окт 2005, 12:39
Местоположение: Разград

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот iznenadka » 21 Авг 2012, 16:10

Здравейте,
Предстои ми плащане на въпросната такса и останах изненадана, че трябва да платя повече, защото имам повече от 3 г. юридически стаж. Започнах да се ровя по темата и попаднах на Вас. Моля, споделете до къде я докарахте . Аз наистина се чувствам дискриминирана и съм готова да експериментирам и да пробвам системата. Честно казано ще се мразя след като платя таксата, а нямам време да отлагам. Остава ми само да си търся парите обратно. Наистина разчитам на помощта Ви.
Мерси предварително!
iznenadka
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Авг 2012, 16:04

Re: Встъпителна вноска за адвокати и мл. адвокати

Мнениеот valerieva_d » 07 Окт 2012, 19:01

Дококото знам например за Варненска АК вноска за встъпване е 1500лв. и след това вече се дължат по 25лв месечни вноски, от които 15 отиват май в ВАдС, а другите 10 са за самата колегия или беше обратното :roll:
valerieva_d
Потребител
 
Мнения: 442
Регистриран на: 15 Яну 2012, 19:23


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron