начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот adasha » 26 Апр 2012, 09:46

Двама съдружници сме с равни дялове. Преди 4 год. подписахме дружествен договор и отворихме ресторант. Съдружникът ми притежаваше помещение, пригодено за ресторант (не на негово име!), но се нуждаеше от финансиране за оборудване, боядисване и т.н. Аз направих ипотека на жилището си и осигурих необходимата сума. Ресторантът работи вече 4 години, като съдружникът ми бе назначени на работа там и получава заплата.
Ресторантът покриваше нуждите си, заплатите на персонала, както и кредита, но реално печалба нямаше и аз такава не съм взимал.
Реших да изляза от съдружието, като съдружника ми предпочете да му прехвърля дела си, за да продължи да държи ресторанта. Когато обсъдихме оттеглянето ми той заяви, че трябва да му платя 50% от останалите пари дължими по кредита (останалата сума е към 30 000, т.е. 15 000), да покрия пасивите и тогава мога да се оттегля. Според него рискът е бил за двама и независимо, че той продължава да държи ресторанта аз трябва да си платя за моите 50%. Реално обаче кредита е за моя сметка, тъй като аз ипотекирах жилището си и осигурих 100% финансиране. Аз нямам никакви претенции и дори съм съгласен да покрия някои пасиви, просто искам да се оттегля и да прекратя ипотеката на жилището си.
Какви са моите права и задължения?
adasha
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Апр 2012, 09:44

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот neutralen » 26 Апр 2012, 14:56

От вашето изложение не става ясно каква е правната форма на "съдружието" - може би ООД, както и на кое име е банковия кредит, в какво се изразява вашето участие в дейността на "съдружието", какви са вашите доходи в сравнение/ в съотношение, а не конкретни суми/ с тези на съдружника ви и не на последно място кой каква длъжност е заемал и как се управлява "съдружието", поради което не може да се даде коректен отговор на поставените от вас въпроси.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот adasha » 26 Апр 2012, 16:25

Съжалявам за неточностите. Наистина не знаех как да изложа казуса си.
Да, сдружението е ООД, а кредита е на мое име и двамата сме управители.
Аз имам друг бизнес и общо взето след като осигурих финансирането помагах с намирането на персонал, реклама и т.н., но не съм заемал друга позиция в ресторана. Партньорът ми работи само там.
Съжалявам за некомпетентността, но какво имате предвид под "какви са вашите доходи в сравнение/ в съотношение"?
Довечера ще препрочета договора м/у нас и ще дам още информация ако е необходимо. Аз при всички положения ще се срещна с адвоката, но е полезно да съм подготвил правилните въпроси и отговори.
Благодаря за бързия отговор!
adasha
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Апр 2012, 09:44

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот neutralen » 26 Апр 2012, 19:24

Щом кредита е на ваше име, няма как без съгласието на Банката да го прехвърлите на съдружника си или на ООДто. Но дори банката да се съгласи да се прехвърли задължението, няма да се съгласи да се заличи ипотеката върху апартамента ви, тъй като ипотеката обезпечава вземането при евентуално спиране на плащанията при погасяване на кредита. Доколкото разбирам, до настоящия момент кредита се погасява с приходи от дейността на ресторанта. Рисковано е обаче да се доверите на съдружника си, че след напускане на дружеството той ще продължи да погасява кредита. Когато той спре да плаща, банката ще се обърне към вас а не към него. С оглед на това крайно неприемливо е предложението на съдружника ви да му платите 15000 лв за да напуснете дружеството като му продадете дела си. Независимо от равните дялове като съдружници, очевидно е че вие сте инвеститора в дружеството с оглед тегления личо от вас Кредит, вложен изцяло или отчасти в активи на дружеството. При това положение най-удачно е при продажба на дела си, съдружника ви да заплати определена част от вложения като инвестиция Кредит. Това беше причината да ви питам какво е съотношението между вашите и на съдружника ви доходи, получени от дейността на дружеството/ примерно - той е получил 10 хил., а вие 2 хил. - съотношението е 5 към 1/. Това е от значение за определяне цената на дружествения дял, който ще продадете на съдружника си. Разбира се това не е единствения показател, но при положение, че дяловете са равни, единия съдружник участва с труд, а другия с пари, би следвало и при доходите да има паритет/съответствие/. При положение че напуснете,изплащането на остатъка от кредита остава за ваша сметка, за това при продажба на дела си следва да искате съдружника да ви го плати, а не вие да му давате още 15000 лв. Бъдете много внимателен, не бързайте да подписвате нищо без консулт с адвокат.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот possitiv3 » 26 Апр 2012, 20:59

Кредита е на ваше име........ Погасете го с лични средства и след това ще имате иск срещу ООД-то, подайте съобщение за напускане на ООД, при което трябва да се изчисли баланса на дружеството към месеца на напускане и така ще ви се изплати дружествения дял. Много е важно кой колко процента от капитала на дружеството притежава.. Ако другия съдружник не е внесъл вноската си в дружествения дял трябва да го поканите да я заплати в едномесечен срок (май толкова беше) да я заплати, като при неизпълнение е основание за прекратяване на членство в ООД-то. Ако се стигне до тук ще може от името на дружеството да направите прихващане на дължими заплати и т.н. за покриване на сумата за дружествения дял.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител
 
Мнения: 129
Регистриран на: 15 Мар 2009, 16:03
Местоположение: Където работата ме закара

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот adasha » 27 Апр 2012, 07:45

Благодаря за компетентните отговори! Днес ще се консултирам с адвокат и ще видим как ще действаме.
Странно е как стане ли въпрос за пари - хората стават други! Забравят как сме тръгнали, как в началото са били благодарни, а после.........Днес съдружникът ми счита, че аз не съм направил нищо за него. Той се е бъхтал (с/у заплата, разбира се), бил поел риск, а аз какво - заложил съм някакъв си апартамент, като той с неговия труд плащал кредита :) Ще ми се да се разберем като хора, но май ще стане по трудния начин. Благодаря още веднъж!
adasha
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Апр 2012, 09:44

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот adasha » 27 Апр 2012, 08:32

Бях забравил, че има Договор за заем между нас, където се казва, че давам на фирмата ни 30 000 и той е подписал запис на заповед. Това че е на фирмата, а не на него като физическо лице по-добрия вариант ли е или напротив? Съжалявам, че пак питам вас, но адвоката отложи срещата ни.........
adasha
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Апр 2012, 09:44

Re: ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪДРУЖИЕ

Мнениеот neutralen » 27 Апр 2012, 11:17

Освен имуществото и свързаните с него отношения, Дружествения дял включва и всички други права, задължения и фактически отношения възникнали при осъществяване дейността на дружеството - с персонал, клиентела, доставчици. Подписаният Запис на заповед е пасив/задължение на дружеството лично към вас като физическо лице, ако няма решение на ОС по реда на чл.134 от ТЗ. Това означава, че плащането се дължи лично на вас като физ.лице, но като задължение на дружеството ще намали цената на дружествения дял. Тъй като част от този заем е бил погасен с приходи от дейността на дружеството, при определяне цената на дружествения дял, тежест придобива именно съотношението между доходите на съдружниците, на базата на което следва да стигнете до споразумение за цената на която ще продадете дружествения дял на съдружника си.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron