начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

принуждаване за напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


принуждаване за напускане

Мнениеот zagrijena » 16 Апр 2012, 17:31

Здравейте ,за първи път пиша по форуми дори не знам дали пиша там където трябва и както трябва .Проблемът ми е такъв: На 3.04.2012 са накарали синът ми да си напише молба за напускане защото се е скарал с един от колегите си .Той я написал защото не е знаел как да постъпи /на 20 год./е и това е първият му трудов стаж .На 09.04.2012 си оттегля молбата която не е била парафирана накъсва я и я хвърля в коша.Шефът му и личен състав отиват и започват да ровят за да я вадят.Не знаем какво е станало но в края на деня му връчват уведомление което играе роля на "парафиране" и го карат да го разпише и той съответно е отказал /тъй като той дефакто си е взел молбата/ и това уведомление всъшност е безпредметно.Казали са му че ще му търсят цаката за да го уволнят дисциплинарно.Какво да предприемем ние.Моля дайте съвет.БЛАГОДАРЯ ВИ
zagrijena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Апр 2012, 17:09

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот boynin » 16 Апр 2012, 21:05

На този етап изчакайте. Нека те да реализират заканата си. Да не се плаши момчето ви. Лесно не се уволнява дисциплинарно. Можете да си погледнете Кодекса на Труда, кога и при какви случаи имаме нарушаване на трудовата дисциплина и съответно възможност за налагане на дисциплинарно наказание. Важното е той да си върши работата добре и да прояви здрави нерви, защото е ясно, че ще се опитат да му наложат психотормоз. След като го уволнят вече е друго нещо. Тогава си наемате един адвокат и оспорвате уволнението като незаконно! Успех!
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот zagrijena » 16 Апр 2012, 21:27

МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ.ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО УВОЛНЕНИЕ -ТОВА ЩЕ Е ЛОШО НАЧАЛО ЗА ЕДИН МЛАД ЧОВЕК КОЙТО ИСКА ДА НАРИЧА НЕЩАТА СЪС СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИМЕНА А НЕ ДА МЪЛЧИ.ЧЕТОХ ЧЕ ЗА ВСЯКО НЕЩО ЗА КОЕТО ЩЕ ИСКАТ ДА ГО НАКАЖАТ СА ДЛЪЖНИ ДА МУ ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ А ТОЙ НА ВСЯКА ЦЕНА ТРЯБВА ДА НАПИШЕ ТАКОВА .ИМА ЛИ НЯКАКВА ТЪНКОСТ ПРИ ПИСАНЕ НА ПОДОБНО ОБЯСНЕНИЕ.
НЕЗНАМ ДАЛИ ПРАВЯ ДОБРЕ ,ЧЕ ХВЪРЛЯМ ДЕТЕТО СИ В БОРБА С ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ.ТОВА ДАЛИ НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ В/У ПСИХИКАТА МУ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ТРУДОВИЯ МУ ПЪТ.АЗ САМАТА СЪМ СТРАШНО СИЛЕН ЧОВЕК И БИХ ИЗДЪРЖАЛА В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ.ИСКАМ ДА ГО НАПРАВЯ СИЛЕН НО ДАЛИ ТОВА Е ЦЕНАТА ДА ПИШЕ В ТРУДОВАТА МУ КНИЖКА "УВОЛНЕН ДИСЦИПЛИНАРНО".
zagrijena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Апр 2012, 17:09

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот lexy21 » 16 Апр 2012, 22:01

Детето Ви вече не е дете /освен за Вас/ и всъщност е добре, че още сега се сбълсква със ситуации, които налагат да отстоява себе си. Не си вменявайте вина, която нямате - нито го хвърляте в борба с вятърни мелници, нито ще я водите вместо него, просто ще го подкрепяте, докато се бори сам. Казвате, че Вие самата сте силна и бихте издържали, едва ли човек като Вас е възпитал мишка най-страшна :wink: И вписването в трудовата книжка има оправия, ако дисциплинарното уволнение е незаконно, че и обезщетение за времето, през което е останал без работа ще получи. Малко за нероден Петко плачем май, но това, което исках да Ви кажа е, че именно сега детето Ви трябва да се бори, ако сега "клекне", трудовият му път, както казвате, ще бъде "клекни-легни". За обясненията - те се дават по повод конкретно нарушение и са с оглед спецификата му, не общи. Няма формула. Когато го покянат да даде такива, предивид съдържанието на поканата, длъжностната му характеристика, нормативните актове, регламентиращи дейността му, ако има такива и конкретнта обстановка - ще се формулират и обясненията.
Въпрос на личен избор е дали човек ще се бори за това, което вярва, че е правилно или не. В случая изборът е на сина Ви, не Ваш, освен, ако не сте го припознали като свой, което ще е жалко. Ако синът Ви прецени, че си заслужава и е готов да отстоява позицията си - моите уважения и успех.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот zagrijena » 16 Апр 2012, 22:20

Благодаря ,вдъхвате ми кураж .Определено имам нужда от това.Радвам се ,че той е по-спокоен от мен или поне така изглежда.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО В ТОЗИ ПОЧИВЕН ДЕН СЕ ОТЗОВАХА НА МОИТЕ ТРЕВОГИ.
Ще ви държа в течение разчитам на съветите Ви.
zagrijena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Апр 2012, 17:09

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот boynin » 17 Апр 2012, 19:44

Напълно сте права! Той трябва да отстоява себе си! Особено когато не е виновен! Още повече ситуацията в България за обикновения работник е доста тежка. Работниците и служителите почти навсякъде биват експлоатирани, не им се плащат осигуровките или са в намален размер и.т.н. Да не ви притеснява дали ще му пише в трудовата книжка Дисциплинарно уволнен. Ще го оспорите по съдебен ред! А и това да те заплашват и унижават без да си виновен е много по тежко, особено за млад човек! Още повече затова, че си мълчим 20 и повече години сега сме на това дередже, така че нека се бори! Това не са вятърни мелници, това са неговите чест, достойнство и права!!! Нима искате още от 20 годишен да се научи, че има хора, които са над него и той трябва да им чини евала, дори когато го мачкат! НЕ!
Аз самият съм на 26 години. От скоро съм юрист, но преди това съм работил на доста места, включително и в чужбина и винаги съм отстоявал себе си, дори с цената на уволнение! Сега съм доволен от себе си, защото така се изградих още по-силна личност. Разбира се доста ми е струвало да защитя себе си или хората, с които работя и спрямо които се прилага несправедливост, но съм доволен от себе си! Така, че не го възпирайте, докато е млад да защитава себе си! УСПЕХ!
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот zagrijena » 30 Апр 2012, 02:10

Както обещах на всички които се отзоваха на проблема ми ето и развитието на историята с ПРИНУЖДАВАНЕНЕТО ЗА НАПУСКАНЕ на моят син .На 27.04.2012 г са му връчили ЗАПОВЕД на основание чл.325.т 1 от КТ след отправена от него молба /а той си я взе от личен състав без да е парафирана ,накъса я и я хвърли в коша за отпадъци/ цитирам:
ПРЕКРАТЯВАМ ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ СЪС .......................считано от 02.05.2012год

припомням че те са го накарали да си подаде молба за напускане на 03.04.2012г той на 09.04.2012 си я взима от ЛС непарафирана и съответно я унищожава.

1.МОЛЯ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ НА 02.05.2012 г. КАТО ОТИДЕ НА РАБОТА КАК ДА РЕАГИРА ,ИМА ЛИ ВЕРОЯТНОСТ ДА НЕ ГО ДОПУСНАТ НА РАБ.МЯСТО И КАКВА ТРЯБВА ДА Е РЕАКЦИЯТА МУ.

2.НА 27.04.2012Г Е ИСКАЛ ДА ОТИДЕ ДО ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА СЪС ТАЗИ ЗАПОВЕД ЗА ЦЕЛТА Е ПОЖЕЛАЛ ДА СИ ВЗЕМЕ 1 ДЕН ОТПУСКА НО СА МУ ОТКАЗАЛИ.ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА ИЗДАВАТ ДОКУМЕНТ КОЙТО ДА МУ ПОСЛУЖИ КАТО ИЗВИНЕНИЕ ЗА ОТСЪСТВИЕ НА РАБОТА.

ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА АКО МИ ДАДЕТЕ СЪВЕТ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ПОДГОТВЕНИ ЗА 02.05. 2012ГОД .


БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
zagrijena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Апр 2012, 17:09

Re: принуждаване за напускане

Мнениеот boynin » 30 Апр 2012, 15:58

Оттук нататък можете да си търсите правата по съдебен ред. Ще обжалвате заповедта за уволнение като незаконна по чл.344 ал.1 т.1 от Кодекса на труда, като кумулативно ще заведете и иск на основание чл.344 ал.1 т.3 от КТ. Но основното при вас ще бъде дали молбата, която синът ви е подписал за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие е редовно написана и заприходена. Трябва да има входящ номер, дата и.т.н. Най-добре си наемете един добър адвокат, с който ще оспорите уволнението му като незаконно.
Щом заповедта му за уволнение влиза в сила на 02.05. то от тази дата той вече не е на работа и най-вероятно няма да бъде допуснат до работното си място. Ако не си е взел трудовата книжка да си я поиска задължително. Те нямат право да я задържат!
Можете да подадете сигнал в инспекцията по труда, но вашите права най-добре ще бъдат защитени от един адвокат, който да оспори уволнението пред съда. Това е моят съвет!Успех!
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 27 госта


cron