начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Оспорване на дисциплинарно наказание

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот wolf_7 » 11 Апр 2012, 16:19

Здравейте!
Преди около месец бях уволнен дисциплинарно.Възнамерявам да оспорвам заповедта за уволнение като незаконна.Разбрах,че трябва да подам няколко иска пред окръжния или районния съд:
1.Иск за признаване уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2.Иск за възстановяване на предишната работа;
3.Иск за обезщетение за времето,през което съм останал без работа поради уволнението;
4.Иск за поправка на основанието за уволнение,вписано в трудовата книжка или в други документи;
Отидох в съда и поисках образци за тези искове,но ми казаха,че такива няма тъй като всяко оспорване било различно,по различен чл. от КТ и т.н.Отговорих им,че все пак има неща,които задължително трябва да се впишат в тези искове.Казаха ми да се обърна към адвокат,че адвокатите знаели как се изготвят такива искове.
Искам да попитам следното:мога ли да намеря отнякъде такива образци?Всички искове ли се подават едновременно или първо трябва да оспоря наказанието,за да подам иск за обезщетение?Каква е процедурата?Някой ако е минал по този път с оспорване на наказание да ми пише.:))
Благодаря!
wolf_7
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Мар 2012, 23:37

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот Melly » 11 Апр 2012, 17:05

Хич не си губете времето да питате. Съдът ви е указал пътя, който трябва да поемете.
Едно нещо само ще подскажа. Има едни срокове..., които неуморно си текат, и то така, че скъсяват времето за подготовка на ИМ. Та такива ми ти работи.....

П.П. Виждали ли сте пясъчен часовник?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот boynin » 11 Апр 2012, 20:25

Ако искате да оспорите уволнението си пред съда, по-добре съветът ми е да си намерите един адвокат и той да ви изготви грамотно гражданският иск, да ви каже какви доказателства да приготвите и да ви защитава интересите по време на делото. Можете и сам, но като гледам нямате достатъчно правни знания, което е съвсем нормално и може да загубите делото само заради това. Така, че съветът ми е намерете си адвокат.
А иначе тези дела се разглеждат от районния съд, като за трудовите спорове не се заплаща такса.
При тези дела работодателят е длъжен да докаже законосъобразността на уволнението, като специално за дисциплинарното уволнение си има законови процедури по Кодекса на труда, които трябва да е изпълнил. Например: Задължително трябва да ви е поискал обяснение преди да ви връчи заповедта за дисциплинарно уволнение. В противен случай уволнението е незаконно!
Правното основание е:
Чл. 344. (1) от КТ Работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да иска:

1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;


2. възстановяване на предишната работа;

3. обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението;

4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.

Прави се един иск като се комбинират точките от чл. 344 ал. 1 от КТ. Във вашия случай предполагам, че не желаете да бъдете възстановен на работа, така че Иска ви може да бъде на правно основание по чл.344 ал.1 точка 1 и 3. Задължително трябва да впишете и размерът на обезщетението, което не може да бъде по-голямо от 6 месеца брутната ви работна заплата.
А в самото съдържание се вписват фактическите обстоятелства, петитумът( искането) и доказателствата.
Сложничко е затова най-добре си намерете адвокат! Успех!
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот neutralen » 11 Апр 2012, 21:55

Участника във Форума - melly, ви е дала най-точния съвет - нямате време, нито знания. Това което ви пише boynin просто не е вярно - касае се за т.н. "обективно кумулативно съединяване на искове" а не за един иск. Няма никакви "образци" за предявяване на искове - Исковата молба се пише на бял лист, но следва да отговаря на изискванията на закона/ГПК/, като с нея следва да се посочат и представят всички относими към случая и предявените искове доказателства, които при всеки отделен случай са конкретни. Поради това обърнете се към адвокат, това не са толкова прости дела.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот Гост. » 11 Апр 2012, 22:24

neutralen написа:Участника във Форума - melly, ви е дала най-точния съвет - нямате време, нито знания. Това което ви пише boynin просто не е вярно - касае се за т.н. "обективно кумулативно съединяване на искове" а не за един иск. Няма никакви "образци" за предявяване на искове - Исковата молба се пише на бял лист, но следва да отговаря на изискванията на закона/ГПК/, като с нея следва да се посочат и представят всички относими към случая и предявените искове доказателства, които при всеки отделен случай са конкретни. Поради това обърнете се към адвокат, това не са толкова прости дела.


Просто те харесах, шЪ знайш. :)

п.п. и мъничко ми липсва клипче...
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот boynin » 12 Апр 2012, 13:04

Като гледам колегата neutralen, който твърди, че това което съм написал е невярно :D не ви дава по различен съвет от моя. Обективно кумулативно съединяване на искове е точно това, което казвам аз. Само, че на по разбираем език, който е подходящ за хората, които нямат юридическо образование. В исковата молба се пише правното основание, а именно исковете по чл.344 ал.1 кумулативно свързани точка 1 и 3 например. Те не се разглеждат в отделни искови молби! Като ако се установи, че имаме незаконно уволнение се определя и размера на обезщетението. Доколкото за образци на искови молби няма, но можете да видите в интернет как изглежда въобще искова молба, а оформянето и е съвсем друго нещо.
Както ви писах най-добре си вземете адвокат. Тези дела по принцип не са чак толкова сложни, колкото пише колегата, но на вас ще ви трябва страшно много време и усилия, за да се подготвите на ниво за завеждане на едно такова дело.
Успех!
Последна промяна boynin на 12 Апр 2012, 13:21, променена общо 1 път
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот boynin » 12 Апр 2012, 13:19

Осъществяване на процедурата
Защитата срещу незаконно уволнение се състои в това, че законът предоставя право на работника или служителя да оспори пред работодателя или пред съда в определения за това срок законността на извършеното уволнение (чл. 344, ал. 1 КТ). По-голямата част от защитата се обхваща от съдебната искова защита - няколко иска, които могат да се предявят при условията на обективно съединяване на искове. Когато предоставеното право за оспорване се насочва за реализиране чрез съд, то придобива характер на субективно публично процесуално право на иск и следователно при неговото упражняване се спазват редът и правилата, предвидени в част втора на Гражданския процесуален кодекс - исково производство.
Всеки работник или служител има право да оспорва законността на своето уволнение. На общо основание може да обжалва и прокурорът, защото прокуратурата следи за спазване на законността, предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове.
Оспорването пред работодателя е в писмена форма (трудовите правоотношения са формални), а исковата молба има задължителните реквизити, посочени в чл. 98 и чл. 99 ГПК.
Законът допуска на общо основание и отмяна на заповедта за уволнение по почин на работодателя, който я е издал – чл. 344, ал. 2 КТ. Разпоредбата следва да се тълкува разширително – по инициатива на работодателя може да се възстанови работникът или служителят на заеманата преди уволнението длъжност, както и да се заплати обезщетение за времето, през което работникът или служителят е останал без работа поради уволнението.
Когато работникът или служителят оспорва законността на уволнението пряко пред работодателя, следва да подаде писмена молба, в която твърди, че смята уволнението си за незаконно, като излага мотивите си за това и иска от работодателя да отмени уволнението и да премахне неблагоприятните последици, които е причинил. В закона не е посочен конкретен срок, в който работодателят следва да се произнесе по постъпилото искане. Този срок се ограничава от това кога работникът или служителят в условията на чл. 358 КТ ще ползва правото си за предявяване на иск пред съда, тъй като съгласно чл. 344, ал. 2 КТ работодателят може да отмени по свой почин заповедта за уволнението само до този момент. Работодателят не е длъжен да разгледа отправената до него молба - може да я отклони, като откаже изрично на работника или служителя да уважи неговите искания, както и да не се произнесе по нея (мълчалив отказ).
Когато работодателят по искане на работника или служителя или сам отмени заповедта за уволнение като незаконна, за работника или служителя настъпват и другите взаимно обвързани последици - възстановяване на предишната работа, изплащане на обезщетение по чл. 225, ал. 1 и 2 КТ. Ако те бъдат нарушени се създава предпоставка за възникването на трудов спор и предоставяне на решаването му от съда.
Правната защита срещу незаконно уволнение, която е предоставена на работника или служителя пред работодателя е възможност, създадена, за да го улесни. Тя не е абсолютна процесуална предпоставка за преминаване към съдебна искова защита, нито е задължителна за следване процедура.
На работника или служителя е предоставена възможност да предяви пред съда четири иска посочени в чл. 344, ал. 1, т. 1–4 КТ, които могат да бъдат обединени в една искова молба, като работникът или служителят сам преценява кои от следните претенции да предяви в исковата си молба, а именно:
1. Иск, с който се претендира признаването на уволнението за незаконно и неговата отмяна – чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ. В случай, че бъде предявен само този иск, като максимален резултат от съдебното решение, постановено в полза на ищеца - работник или служител, ще бъде отмяната на уволнението, но не и възстановяване на предишната работа. Последният резултат може да бъде постигнат със сила на пресъдено нещо само при едновременно предявяване на иск на това и следващото основание. Този иск съдържа в себе си два момента, за които може да се каже, че са неразделни - искане за признаване незаконността на уволнението и отмяната му. Ако с исковата молба е направено само едно от двете искания, съдът ще се произнесе и по второто. Щом е направено искане за отмяна, съдът ще се произнесе първо по незаконността на уволнението и едва след това ще го отмени или потвърди. И обратното, ако се иска признаване на незаконността на уволнението, съдът ще го отмени и без това да е поискано (Решение № 39 от 12 септември 1994 г. по гр. д. № 849/93 г., III г. о. на ВС).
Ищец по иска е уволненият работник или служител. Ответник е работодателят, издал заповедта за уволнението. Искът е самостоятелен и конститутивен.
Тежестта на доказване в процеса е върху работодателя. Той трябва да докаже, че е уволнил работника на правно основание. Ако той не иска или не може да докаже законността на уволнението, съдът е длъжен да смята факта за недоказан.
Законът е възложил тежестта върху страната, която има повече възможности, повече правни средства за въздействие.
Решението на съда може да бъде свързвано с уважаване на иска - тогава то ще има преобразуващо действие и със силата на пресъдено нещо ще произведе исканата правна промяна, или може да бъде свързано с отхвърлянето на иска – в този случай решението ще има декларативно действие, т. е. със сила на пресъдено нещо ще потвърди законността на уволнението. Съдът се произнася само относно законността, но не и относно целесъобразността на заповедта за уволнение. Той не може да замени едно основание за уволнение с друго;
2. Иск, с който се претендира възстановяване на предишната работа – чл. 344, ал. 1, т. 2 КТ. С този иск уволненият работник или служител иска възстановяване на трудовото правоотношение. Максималният резултат от този иск е възстановяването на работника или служителя на онази работа, която е изпълнявал преди уволнението. Искът е конститутивен, а преобразуващото право на работника или служителя възниква от незаконното уволнение. Той предполага и искането за признаване на незаконността на уволнението и отмяната му. Ако е поискано само възстановяване на работата, която е заемана преди уволнението, съдът ще се произнесе първо по незаконността, после по отмяната му и едва след това по възстановяването на работа. Ищец е работникът или служителят, който е уволнен на основание, което е незаконно. Ответник е уволнилият го работодател.
Тежестта на доказване лежи върху работодателя – той трябва да докаже, че уволнението е извършено на законно основание. Решението на съда за уважаване на иска има за съществена последица възстановяване на трудовото правоотношение такова, каквото е било преди уволнението, със сила на пресъдено нещо. То има само декларативно значение, когато искът е отхвърлен и със сила на пресъдено нещо установява, че работникът или служителят няма субективно преобразуващо право на възстановяване на работа;
3. Иск, с който се претендира обезщетение за времето, през което работникът или служителят е останал без работа поради незаконно уволнение, но за не повече от 6 месеца, съгласно чл. 225, ал. 1 КТ – чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ. Уволненият работник или служител е загубил възможността да престира своя труд по трудово правоотношение. Следователно той загубва и възможността да получава трудово възнаграждение, което е основно негово благо. Предпоставки за уважаване на иска за обезщетение за незаконно уволнение, който е осъдителен и евентуален, е уважаването на главния иск по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ за признаване на незаконността на уволнението, както и наличието на причинно следствена връзка между оставането без работа, или по-ниското трудово възнаграждение и брутното трудово възнаграждение, което работникът или служителят е получавал от предишната работа през месеца, предхождащ незаконното уволнение (т. е. ако през този период работникът или служителят е постъпил на по-нископлатена работа, има право да получи разликата в заплащането като обезщетение). Освен това ищецът трябва да докаже, че е претърпял имуществени вреди и техния размер. Вредите на работника или служителя се изразяват в липсата на трудово възнаграждение. Вземането на работника или служителя за това обезщетение е лихвоносно при забава на работодателя да го изплати. Забавата започва да тече от деня на поканата на работника или служителя към работодателя, а ако такава покана не е била отправена – от деня на предявяването на иска по чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ (аргумент от Тълкувателно решение № 3 от 19 март 1996 г. по гр. д. № 3/95 г., ОСГК на ВС). Лихвата се дължи съгласно чл. 84, ал. 1 и 2 ЗЗД.
Имуществената отговорност на работодателя при признаването на уволнението за незаконно е уредена в чл. 225, ал. 1 и 2 КТ. В текста е посочено, че работникът или служителят има право на обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението, но за не повече от 6 месеца. Размерът на обезщетението се изчислява на база на брутното трудово възнаграждение за месеца, предхождащ уволнението или последното получено трудово възнаграждение (чл. 228, ал. 1 КТ);
4. Иск, с който се претендира поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в друг документ (чл. 344, ал. 1, т. 4 КТ) – например заявление-декларация, издавана по реда на Закона за насърчаване на заетостта, необходима за регистрация в Бюрата по труда; документи, удостоверяващи трудов или осигурителен стаж. Когато трудовото правоотношение с работника или служителя бъде прекратено, работодателят е длъжен да впише основанието за уволнение в заповедта за уволнение и в трудовата му книжка (чл. 349, ал. 1, т. 8 КТ). Основанието представлява конкретния член, алинея, точка, буква от Кодекса на труда. Работникът или служителят твърди, че то е неправилно или неточно вписано и се иска поправката му. Искът е конститутивен, защото с него се цели правна промяна. Активно легитимиран в процеса е работникът или служителят, който насочва иска си срещу работодателя, прекратил трудовото правоотношение. Тежестта на доказване е върху работодателя, който е длъжен да извършва съответните вписвания, включително и това за уволнението. Решението на съда, с което се уважава искът, има преобразуващо действие, а с което се отхвърля – декларативно – потвърждава правилността и точността на вписаното основание за прекратяване на трудовото правоотношение в трудовата книжка и другите документи.
С иска се оспорва само основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, вписано в трудовата книжка и другите документи, иска се неговата промяна, а не признаването на уволнението за незаконно и отмяната му (аргумент от Решение № 471 от 29 юни 1988 г., III г. о. на ВС).
Исковата молба трябва да бъде подадена до съответния съд (чл. 360 КТ, чл. 79-81 и чл. 89 ГПК) в двумесечен срок от датата на прекратяване на трудовото правоотношение - чл. 358, ал. 1, т. 2 КТ във връзка с чл. 335 КТ.
Съдържанието й следва да отговаря на изискванията на чл. 98 и чл. 99 ГПК. Според чл. 344, ал. 4 КТ районният съд е задължен да разгледа исковата молба в тримесечен срок от постъпването й. Съгласно чл. 126а, ал. 1, б. "м" и "н" ГПК по искане на ищеца може да се образува бързо производство за посочените от разпоредбата искове по трудови спорове. При обжалване на решението на районния съд, окръжният съд е задължен да разгледа постъпилата жалба в едномесечен срок. Съгласно чл. 218а, ал. 2 ГПК на касационно обжалване подлежат решенията по искове за защита срещу незаконно уволнение по чл. 344, ал. 1, т. 1-3 КТ и решенията по искове за трудово възнаграждение и обезщетения по трудовото правоотношение с цена на иска над 5000 лева.
За работниците или служителите производството по трудови дела е безплатно. Те не плащат държавни такси и разноски по съдебното производство (чл. 359 КТ), дори и да загубят делото, отново не ги дължат. Работникът или служителят не дължи и съдебни разноски за свидетели, вещи лица.
Освобождаването от тях е свързано с принципа за безплатност на съдебното производство по трудови дела, когато ищец е работник или служител. Разноските за адвокат обаче са негови, а не за сметка на бюджета. Възнаграждение за ползвана юридическа помощ се заплаща в рамките на сключения договор за правна помощ, като размерът му се присъжда на работника или служителя при уважаване на претенцията му от съда.
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот Гост. » 12 Апр 2012, 13:28

:roll: Колега, някога запитвал ли сте се на кого правите услуга, и защо?
Всеки, от вас тримата, е написал, че казуса си има нужда от специалист( кой по-лаконично, кой по-пространствено), но само вие предлагате специфични познания на човек, далечен на спецификата, който, убедена съм, няма да ви разбере.
За това ми е мисълта. :)

Весели празнични и почивни дни на всички.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот neutralen » 12 Апр 2012, 15:21

Колега boynin, не бива да се засягате от това което съм написал в предишния си постинг. Вие сте изключително добре подготвен юрист, съдейки по написаното от вас по темата, както от други ваши мнения във Форума, но вие не вземате предвид, че лицето на което обяснявате търси "образци" за да предяви сам искове от което се подразбира, че той не може сам да се оправи колкото и да му обяснявате. На него му е необходим адвокат, който да го консултира и представлява пред съда. Извинявам се за това което съм написал предния път.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот boynin » 12 Апр 2012, 15:58

Колега не се засягам! :)
Уважавам написаното от вас! Така е! Човекът има нужда от адвокат, за да има някакъв шанс да оспори уволнението си! Но все пак няма проблем да му се разяснят нещата на по-обикновен език! Нали затова е този форум, да си помагаме! :)
boynin
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 12 Дек 2010, 18:27

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот neutralen » 12 Апр 2012, 16:11

neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот wolf_7 » 17 Апр 2012, 20:24

Благодаря на написаното по темата.Доколкото виждам от написаното boynin е този,който е разбрал най-точно, това за което питам.Може би и аз имам вина за това,защото не добавих към въпросите си и тези: Какво може да се направи без адвокатска помощ?Мога ли да поискам да се защитавам сам?Свързах се с адвокат,за да поискам компетентно мнение относно положението,в което се намирам,но в течение на разговора ми с него осъзнах,че компетентността му е под въпрос.Доколкото разбрах в ГПК има информация за условията,на които трябва да отговаря един иск.Също така,ако не съм грешно информиран,ако искът ми не отговаря на определените условия,ще ми бъде върнат от съда за да го коригирам в срок от една седмица.Ако може да не ми се дават повече съвети от рода на "потърси си адвокат".Ще ви бъда благодарен за всяка информация,която ще ми помогне да се справя без адвокатска помощ!Благодаря!
wolf_7
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Мар 2012, 23:37

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот neutralen » 17 Апр 2012, 20:39

neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот wolf_7 » 17 Апр 2012, 20:46

neutralen разбирам комплекса ти да се правиш на интересен.Само ако може го избивай в друга тема!
wolf_7
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Мар 2012, 23:37

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот neutralen » 17 Апр 2012, 21:05

Професионално се занимавам с воденето на такива дела и знам за какво става дума - за разлика от вас. Като гледам какъв език държите към хора които не познавате и които се опитват да ви помогнат, ясно що за човек сте. Адвокатите с които си се съветвал били "некомпетентни". Действай сам щом си изучил вече правото. Успех !
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот wolf_7 » 18 Апр 2012, 00:17

neutralen,
продължавай да се занимаваш професионално с такива дела.Не ми харесва на поставените от мен въпроси да ми се отговаря с някакъв смешен клип.Смятам това отношение към темата за несериозно и незряло.Не съм чак толкова незапознат с трудовото право както на няколко пъти си писал в коментарите си.След като имаш опит в тази област и явно изгаряш от желание да помогнеш,защо не ми изпратиш един от многото искове,които си оформил професионално?Защо имам чувството,че в този форум най-честия съвет е "ПОТЪРСИ СИ АДВОКАТ"?
wolf_7
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Мар 2012, 23:37

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот monteskio » 18 Апр 2012, 08:29

Здравейте,

Всичко, което колегите са написали по-горе е вярно.

Възможно е също така и питащият да е прав, когато е преценил, че колегата, с когото е разговарял, не е достатъчно запознат с материята - Трудово право. Все пак тя си има много специфики и само практикуващ може да отговори най-добре на поставените въпроси.

Този форум безспорно предоставя възможността да се дават съвети, но както казах .."възможност". Съвет, насока може да се получи в най-обща светлина по поставените въпроси от всеки, който участва тук. Но от друга страна, при положение, че става въпрос за уволнение /което си е сериозна работа и трябва задължително да се влезе в съд, за да се постави този казус за разрешаване/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следва да се потърси компетентна правна помощ. Не за друго, а най-малкото да се защитят по най-удачния начин правата на лицето, което има проблем. И в тази връзка, не веднъж в този форум питащите са се интересували освен за насока, а така също и за колега от съответния град в който живеят, който да практикува в дадената правна област. Ето защо ако прецените можем евентуално да Ви насочим към такъв професииналист.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот wolf_7 » 18 Апр 2012, 13:10

monteskio написа:Здравейте,

Всичко, което колегите са написали по-горе е вярно.

Възможно е също така и питащият да е прав, когато е преценил, че колегата, с когото е разговарял, не е достатъчно запознат с материята - Трудово право. Все пак тя си има много специфики и само практикуващ може да отговори най-добре на поставените въпроси.

Този форум безспорно предоставя възможността да се дават съвети, но както казах .."възможност". Съвет, насока може да се получи в най-обща светлина по поставените въпроси от всеки, който участва тук. Но от друга страна, при положение, че става въпрос за уволнение /което си е сериозна работа и трябва задължително да се влезе в съд, за да се постави този казус за разрешаване/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следва да се потърси компетентна правна помощ. Не за друго, а най-малкото да се защитят по най-удачния начин правата на лицето, което има проблем. И в тази връзка, не веднъж в този форум питащите са се интересували освен за насока, а така също и за колега от съответния град в който живеят, който да практикува в дадената правна област. Ето защо ако прецените можем евентуално да Ви насочим към такъв професииналист.

УСПЕХ !


От Бургас съм!Ще ви бъда благодарен,ако ме насочите към добър специалист по Трудово право от града!
wolf_7
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Мар 2012, 23:37

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот monteskio » 18 Апр 2012, 14:00

Здравейте,

Лично аз не познавам колега от Бургас, който практикува в тази област.

Трябва да имате предвид, че от момента, в който сте получил заповедта за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" имате 2 месечен срок да оспорите прекратяването на трудовото правоотношение пред РС - Бургас.

Не съм убеден за резултата, но можете да опитате в GOOGLE като напишете "Адвокат по трудово право Бургас".

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Оспорване на дисциплинарно наказание

Мнениеот skaterminator » 21 Апр 2012, 01:54

Имам предложение - всички дисциплинарно уволнени да посочват името на фирмата и собственика . Публичността е най-добрият трудов консултант. Аз съм уволнен за разбиване на шкаф , не връщане на ключ , отказ да изпълня нареждане на шефа , сменил съм се колега и съм отишъл на командировка без да питам човек , който по длъжностна характеристика не ми е началник . Всички тези неща се случват за 5 работни дни , като преди това имам 7 години без наказания , а напротив похвали , даване за пример , премии и др. Фирмата е СКАТ ООД , която създава телевизия Скат . Управител е Валери Симеонов , а Данчо Хаджиев съсобственик. Двамата създадоха партия - НФСБ. Наричат се родолюбци и патриоти. Аз за седем години не видях патриоти , но те твърдят това за себе си. Това лято отказах да се подпиша , като учредител на партията и стана тегаво....
skaterminator
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Апр 2012, 00:51


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron