начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?



Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот nani13 » 09 Ное 2011, 16:58

Здравейте. Бих искала да разбера следното нещо. Запис на Заповед пусната, изкаран изпълнителен лист, Заповед за изпълнение на парично задължение по чл.417 от ГПК. Сумата е 3000 лева, с таксите на съда, ЧСИ,и адвоката му е вече 5155.00 лева. И човекът, който е пуснал тази заповед срещу мен в действие, всъщност иска да я оттегли, като ме убеждава, че 3700 лева са достатъчни. Като 3000 лева е сумата по запис на заповед а 700 лева е хонорара на адвоката му. Другите такси няма да ги плащаме. Много се съмнявам обаче. Какво е Вашето мнение. Предварително благодаря!
nani13
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:46

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот Гост. » 09 Ное 2011, 20:30

Другите такси няма да ги плащаме

ок., но все пак някой трябва да ги плати. По правило това е най-слабата брънка в тази верига :arrow: длъжникът.
Не мисля, че е коректно да платите на взискателят, като пренебрегнете труда, и разноските, на съдебния изпълнител.
В този смисъл ако сам В депозира молба за прекратяване на делото, то едва тогава бих мислила за плащане на търсените от него 3700.00лв.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот nani13 » 10 Ное 2011, 15:52

Много благодаря за отговора! Според мен вие сте права. Днес има развитие по моето дело, и то е следното. Сутринта отидохме с взискателя при ЧСИ. Взискателя пуснал молбата че иска да се спре изпълнителното дело, това е което написал. Не е посочил никаква причина, само пред 5 човека, служители в офиса на ЧСИняколко пърти е повторил, че аз му въхнах парите. Когато заведоха молбата, казаха, да се платят около 500 лева таксата на ЧСИ. Взискателят нямаше пари, пак аз не смятам да плащам при условие, че грешката е негова, че е извадил изпълнителен лист. За мен лично ЧСИ е свършил работа, тъй като съм получавала съобщения, имам запор на МПС, и.т.н. Излязохме. Взискателят се обади на адвоката си и след това ми каза, че адвоката му е казал, че той като е подал молбата за спиране на ИД, вече е спряно, а пак що се отнася до тарифата на ЧСИ, тя няма да се плаща, след като мине 1 месечен срок и взискателят няма да поднови ИД, то автоматично ще бъде окончателно прекратено.
Обаче, според мен делото в момента е само спряло. Доколкото разбрах, ЧСИ трябва да издаде постановляние, да ми махне запора,обаче след като не са му превели таксата, според мен той няма да го стори. По-скоро може да пусне нов Изпълнителен лист или срещу мен или срещу взискателя за да си вземе таксите. Според мен може, като нищо да запорира нещо и на взискателя, и той има МПС. Какво е вашето мнение. Все пак ОРИГИНАЛА на Запис на Заповед е в делото, нали трябва да го върнат, да го скъсам. Моля за вашето мнение. Предварително благодаря, ако някой ми каже как се приключва правилно това изпълнително дело, и ще трябва ли да плащам и още някакви такси и в съда за спиране и за връщане на документи по делото.
nani13
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:46

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот Гост. » 10 Ное 2011, 18:31

Първо следва да уточним с вас, че има разлика между спиране и прекратяване на изпълнително дело.
Горе ви написах да платите едва след като сам той депозира молба за прекратяване, не за спиране.
При спряно ИД наложените запори си остават. Никой няма да ги заличи.

а пак що се отнася до тарифата на ЧСИ, тя няма да се плаща, след като мине 1 месечен срок и взискателят няма да поднови ИД, то автоматично ще бъде окончателно прекратено.

А това е откровена лъжа! Или плод на друго, но ви уверявам не отговаря на истината.
Няма автоматични неща, еле пък в месечен срок. Има двугодишен за перемиране на издадения ИЛ, ама ако има възлагане на правомощия по чл. 18 от ЗЧСИ ще е интересно развитието на казуса.

Надявам сте била умна и при плащане, при все да не ви насочих точно по този начин да процедирате, да сте взела разписка( или сте платила по банков път с нарочно указание в основанието за какво са тези пари) от взискатерля за издължената сума.

п.п. Какъв начин измислили само, за да заобиколят съдебния изпълнител, `начи.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот nani13 » 11 Ное 2011, 12:12

Поли, много съм Ви благодарна за съветите, те ме карат да мисля и да питам. Значи относно молбата. Пише за прекратяване на делото. Сега какво ми казва съдебният изпълнител. Бих искала да чуя и Вас. ЧСИ ще издаде постановление за прекратяване на ИД. Мпс, на което е наложен запор, че махне максимум до 1 месец. Взискателят, трябва да отиде в съда и да подаде молба, за да му върнат Оригинала на Запис на Заповед. Защото аз искам да си го скъсам лично. :D Що се отнася до таксите на ЧСИ, той може в последствие ако взискателя не ги плати, да изкара Изпълнителен лист срещу него. Дали това е така. След като той е поискал прекратяването на ИД. Могат ли наистина да се търсят парите от него в последствие, или ще ги търсят от мен?
Предварително Благодаря!
P.S. А колкото до чл.18 за ЗЧСИ, то той писменно не е възлагал нищо на ЧСИ-то, ако правилно съм разбрала това което прочетох за този член.
Работата е там, че Взискателят, не е очаквал какво ще повлече след себе си това негово действие. Той съжалява за стореното, мислеше, че ще всее малко уплаха, но явно адвокатът му не е обяснил добре какво ще последва след като пусне Запис на Заповед. Дано да му е обица на ухото!
nani13
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:46

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот da_niela » 17 Юли 2012, 17:49

Поли,
виждам че няколко пъти много защитавате ЧСИ, обаче според мен ЧСИ са доста безконтролни, а горките, техните така наречени разнноски са всъщност техните приходи. И те за да ги получат са готови да режат глави и за дълг от 1000 лева могат да си направят "разноски" от няколко хиляди, като тръгнат да описват имоти и прочее.

Така че, едва ли ЧСИ са най-достойната за съжаление категория професионалисти.

Аз не пренебрегвам техния труд, обаче си има тарифа за ЧСИ в която са описани всички техни действия, както и колко струват, според законодателя.

И ако законодателя е решил че поставяне на възбрана на имот струва, не знам например 20 лева, то значи струва толкова.
А ЧСИ се опитва да си докара 1000 лева от това, че е поставил някога възбрана на имот.

Имам в предвид, че моят случай е на прекратено изп.дело, в което БЕЗ ДА СЪМ ПОЛУЧИЛА СУМИ по делото, ЧСИ ми начисли и такса по т.26 - процент върху събраната сума.
Но той няма как да изчисли събрана сума, след като не е събрана, няма как да изчисли лихви към дата, която дата не съществува.
Затова си измисля една дата и изчислява върху целия дълг.

Това коректно ли е и по кой закон се извършва?
da_niela
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 05 Авг 2010, 15:12

Re: Изпълнително дело, може ли да се спре по този начин?

Мнениеот Гост. » 17 Юли 2012, 18:04

За да ви дам коректен отговор на питането - трябва лично да съм видяла делото (и пак е субективно, защото аз мога да мисля едно, колега- различно).
Защото всеки излага фактите по начин, какъвто сметне за уместен, но когато отида на място обикновено казаното не се потвърждава. Нещо като практика напоследък- загубила съм два дни ( щото чета изпълнителното дело, пък после в районен съд, пък при взискателя, че понякога си има детайли), за да установя, че моя доверител е завеян длъжник, който няма ясни спомени от .. близкото минало.
Разтварям делата ( по тези казуси обикновено идват с мен, че нямам време за допълнителни срещи, молби за преписи и прочее- уточняват се на място) и о, чудо - чувам реплики: да, така трябва 8) да е било, това е моят подпис, ама как не помня... :D ( не знам нищо за този алцхаймер- няма спомен, че са взети пари, че е разписал документи, че е получил стока един вагон, ...)

da_niela написа:виждам че няколко пъти много защитавате ЧСИ, обаче според мен ЧСИ са доста безконтролни

Първото е невярно впечатление, а второто - невярно твърдение. Но няма да ви убеждавам в нищо.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта