начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Един въпрос за отказ от наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 11:56

Идва една булка, която иска да се откаже от наследството на баща си, починал преди 3-4 години. Нотариусът - в друг областен град - и казал, че освен стандартните документи трябва да подпише и декларация, че върху имуществото, оставено от баща и, няма вещни тежести, възбрани и забравих още какво, както и производства по Кушлевия закон (носи я написана). Жената се дърпа, понеже отдавна не живеела с баща си и не знаела какви тежести има върху имотите му.
Аз не виждам никаква причина, разбира се, да се иска такава декларация. Не само отказващият се наследник няма как да знае, но и по-важно - няма никаква пречка да се откажеш от наследство, обременено с каквито си искаш тежести.
Да, обаче нотариусът все пак не е чичо от село, не е селският кмет даже, тоест обикновено е в час. А ако това го прави един нотариус, може би го правят и други.
Някой може ли да ми подскаже какво може да имат предвид нотариусите, че не се сещам? :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2011, 12:06

То и аз не сещам за законова опора нотарито да иска такава декларация, още повече, че отказ от право си е отвсякъде допустим, а дали ше произведе последиците, това ми се струва извън пределите на охранителното производство. Засетнатият/те кредитОр/и си имат съответен път на защита.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 12:09

Ъм` що го правАт тогава? Голям областен град. А и малък необластен да беше, все тая. :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2011, 12:12

Може би този нотари е получил нЕкакъв факс от Космоса, знае ли човек? :P
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот hidden » 26 Сеп 2011, 12:38

А какво общо има нотариусът с производството по отказ от наследство?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 12:41

Прието е да заверяват подписите в заявленията. Не че не може и без нотариална заверка, но обикновено се прави.
Последна промяна portokal на 26 Сеп 2011, 12:44, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2011, 12:41

Докато книгите по 49 ЗН бяха при мен - нито веднъж не съм имал такова чудо.
Издавал съм и много преписи от удостоверенията за вписани откази от наследство - не съм срещал и в миналото също.
Това е някаква приумица на нотариуса -
portokal написа:Не само отказващият се наследник няма как да знае, но и по-важно - няма никаква пречка да се откажеш от наследство, обременено с каквито си искаш тежести.
:idea:

малко практика
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1979 г., С., Наука и изкуство, 1980 г.

чл. 330, ал. 1,

чл. 326, ал. 2 ГПК ,

чл. 5 - 11,

чл. 49, ал. 1,

чл. 52 Знасл.

Ако наследник се откаже от наследството на длъжника, това не е основание за прекратяване производството по изпълнителното дело.

----------------------------

Резолюцията е поставена върху молба на част от наследниците на длъжника, с която заявяват, че са се отказали от наследството на длъжника, и като представят доказателства за отказа, искат да се прекрати производството по делото по отношение на тях, т. е. да бъдат заличени като длъжници по делото. Съдебният изпълнител не отговаря на искането, а прекратява производството по делото изцяло.

Прекратяването е неправилно. Не е налице никоя от хипотезите на чл. 330, ал. 1 ГПК, даващи основание за прекратяване производството по делото. Ако Ако наследникът е доказал, че се е отрекъл от наследството по реда на чл. 52 във връзка с чл. 49, ал. 1 ЗН, това отнема възможността да се насочи изпълнението върху имуществото на този наследник. Изпълнението ще продължи срещу имуществото, останало в наследствената маса, в лицето на наследниците, приели наследството по опис, и на наследниците, които са приели наследството без опис, а ако всички наследници са се отрекли от наследството, изпълнението ще продължи върху имуществото от наследствената маса в лицето на държавата, която го получава съгласно чл. 11 ЗН. Следователно отказът на наследници от наследството на длъжника не само не е посочено като изрично основание за прекратяване на делото - чл. 330, ал. 1 ГПК, но и практически не може да доведе до прекратяване на производството, тъй като съгласно Закона за наследството - чл. 5 до 11, никое открито наследство не може да остане неполучено от правен субект.


а това по предходния закон (не кушлевия - петкановия май му викат :lol: , комисията е кушлева, закона петканов :!: )
Решение № 53-II от 5.IV.1979 г. по гр. д. № 113/78 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1979 г., С., Наука и изкуство, 1980 г.

чл. 37, ал. 3 ЗСГ,

чл. 52 ЗНасл.

Отказалият се от наследство не отговаря за задълженията на наследодателя по гл. III ЗСГ.

----------------------------

По делото е било спорно, че първоначалната ответница е придобила жилище от държавен кредит и че след това го е прехвърлила на друго лице. Получената от нея е цена е по-висока от цената, по която държавата е продавала недвижими имоти от същия вид към момента на прехвърлянето. В деня, в който е постъпила исковата молба по чл. 33, ал. 1 ЗСГ за отнемане на получената разлика като нетрудов доход, ответницата е починала и е оставила за наследник своя син. Синът се е отказал от наследството на майка си. Доводът на ищеца, че отказът е недействителен, е оставен без уважение, защото въпреки направеното искане да се даде възможност за доказване на недействителността доказателства в тази насока не са представени. С оглед на това с обжалваното решение е отхвърлен искът по отношение сина на първоначалната ответница.

В жалбата се поддържа, че решението е постановено в нарушение на чл. 35 ЗСГ, защото майка и син са били членове на едно домакинство.

Жалбата не е основателна.

Отказът от наследство, направен по реда на чл. 52 ЗН във връзка с чл. 49, ал. 1 ЗН, има за последица не само невъзможността за отказалия се наследник да придобие включените в откритото наследство права, но и невъзможността да му се възложат задълженията, които се включват в същото наследство. При това тези последици настъпват с обратна сила, т. е. счита се, че отреклият се от наследство никога не е бил носител на останалите след смъртта на наследодателя права и никога не е бил отговорен за неговите задължения.

Няма никакво основание да се приеме, че тези положения не важат за задълженията по гл. III ЗСГ. Напротив, от разпоредбата на чл. 37, ал. 3 ЗСГ следва, че те са приложими и за тези задължения. Ако гражданин получи нетрудов доход, той има задължение да го възстанови на държавата. Това негово задължение, ако получилият нетрудов доход почине, си включва в наследството му. Неговите наследници, приели наследството, отговарят за задължението му към държавата, произтичащо от нетрудов доход, съобразно дяловете, които са получили по силата на чл. 60 ЗН. Ако наследникът се е отказал от наследството, отреклият се, от една страна, се освобождава от своята част от задължението, а от друга, с неговата част от задължението се уголемяват съответно задълженията на останалите наследници по силата на чл. 53 ЗН. И на последно място, ако се с единствен наследник от призованите да наследяват по даден ред, задължението преминава към наследниците от следващия ред.

Противни изводи не могат да се направят от разпоредбата на чл. 35, т. 1 ЗСГ. Преди всичко тази норма се отнася само към случаите на чл. 34 ЗСГ, а не и към тези по чл. 33, ал. 1 ЗСГ. На второ място, в чл. 35, т. 1 ЗСГ е уреден един от начините за образуване на част от имуществото на придобилия по чл. 34 ЗСГ нетрудов доход, като придобитите от членовете на домакинството му имущества се считат част от неговото имущество освен при оборване на тази презумпция. От това обаче не следва, че ако някой наследник, който е бил член на домакинството, се откаже от наследството на починал ответник по иск за отнемане на нетрудови доходи, е лично отговорен за цялото задължение на наследодателя или за припадащата му се част от наследството. Той е отговорен само ако лично е получил имущество по чл. 35 ЗСГ.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот hidden » 26 Сеп 2011, 12:44

В София няма нужда от нотариална заверка, а и няма такова законово изискване.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2011, 12:44

hidden написа:А какво общо има нотариусът с производството по отказ от наследство?

Как какво - събира такси :x
То както е тръгнало да вземат и исковите молби да заверяват :lol:
Заверка в случай, че отказът не се внася лично от отказалия се.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 12:47

То както е тръгнало да вземат и исковите молби да заверяват

Разправяха ми, че имало случай - може да не е вярно - в който любовницата се представила пред съда за съпругата и развела любовника си по взаимно съгласие. С негово участие, естествено. :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2011, 12:53

Отказите при нас ги приема само шефа и винаги иска лично да се яви пред него отказващия се

portokal написа: любовницата се представила пред съда за съпругата и развела любовника си по взаимно съгласие
гати :roll: и как са й снели самоличността :lol:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 13:02

Никой нищо не снема, гусин Каранедев. Разпасана работа някаква. :P Даже може и да не се явят страните (е, не точно при развод по взаимно съгласие, но по други дела).
При отказите от наследство, ако дойде лично някой отказващ се без заверен подпис, няма да го върнат, а му се снема самоличността в съда, доколкото имам впечатления. Но ако не е лично, ще бъде върнат за заверка или довеждане на отказващия се, смятам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2011, 13:30

karanedeff написа:
hidden написа:А какво общо има нотариусът с производството по отказ от наследство?

Как какво - събира такси :x
То както е тръгнало да вземат и исковите молби да заверяват :lol:
Заверка в случай, че отказът не се внася лично от отказалия се.

+1
Eй това (в червеното) е вЕрният отговор. Почти същото, като да събират такси върху мат. интерес, при все явна липса на такъв, когато нотаритата заверяват СЪГЛАСИЕТО на КредитОра (Банка) за заличаване на ипотеката, обезпечила вече погасеното с изпълнение вземане на НВ Банката от договора за кредит.
Мила родна картинка. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 14:40

Какво се оказа (явно) - чл. 25, ал. 2 от ЗННД гласи: "(2) (Нова, ДВ, бр. 19 от 2005 г.) Преди съставяне на съответния акт нотариусът извършва проверка за наличието на наложена обезпечителна мярка по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност."

Явно нотариусът е сметнал и заявлението за отказ от наследство за съответен акт и като най-лесна проверка е накарал булката да декларира. Явно така се обяснява.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2011, 15:09

Според мен не е същото като да удостовериш едностранно изявление и да удостовериш сделка. Но мога и да греша. :oops:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2011, 15:14

По чл. 25, ал. 2 от ЗННД проверката се прави в службата по вписванията
И този член няма нищо общо с отказа от наследство - посочих практика по горе от отменения ЗСГ глава ІІІ.
Заверката на подписа под този акт се вписва не в службата по вписванията, въпреки че така трябва да бъде, иначе се къса връзката с персоналните партиди на лицата.
Имах случай лице с отказ от наследство да се опита да се разпореди с наследствен имот - не мина.

Впрочем никъде не е казано от кого трябва да се води книгата по 49 ЗН :roll:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 15:25

По чл. 25, ал. 2 от ЗННД проверката се прави в службата по вписванията
И този член няма нищо общо с отказа от наследство...

Съгласна съм, просто това ще да е обяснението. :)

Книгата - от районния съд. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2011, 16:03

portokal написа:Книгата - от районния съд.

коя служба :?: - в правилника за съдебната администрация я няма :P
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Един въпрос за отказ от наследство

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2011, 17:57

Значи деловодството на съдиите. ;)

П.П. Сега обърнах внимание, че като съм пуснала темата в раздел "Взаимопомощ", може някой да помисли, че ми трябва впомощ - не, не е това; наистина някой път са досадни тези пароли за Форум за юристи и като бързам, гледам да ги избягвам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 58 госта


cron