начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 17 Апр 2010, 10:32

Здравейте...собственик съм на общ имот( двор) с комшиите ми...ние сме общи собственици,но сме стигнали до дела...те даже са приклиючили:))) Общият парцел е разделен... имам моя част имаме и обща ..има си и негова част от целия общ парцел...искам да знам ...как мога да си сложа ограда...защото главния архитект ми иска..писменото съгласие на съсобственика на парцела..а аз няма как да искам такова..след като сме стигнали до съда.! До колкото ми е ясно че...имам право поне да сложа някакъв парапет...до 0.60 см.. за да знам кое е мое и кое е негово..НАЛИ ЗАТОВА ВСЕ ПАК ГО РАЗДЕЛИХМЕ!

Моля помогнете ми...
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот probcho » 17 Апр 2010, 13:13

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:02, променена общо 1 път
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 17 Апр 2010, 16:56

Здравейте.
Имаме решение на ВКС,със което сме съсобственици по равни части за реално ползване,между частите има пътеки за общо ползване.Възможно ли е да се сложи парапет без плътна част( от сорта на Алуминиев парапет),т.е. да разделя моята част от неговата.Но всичко това възможно ли е без писменото съгласие на съсобственика.
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот magodeoz » 17 Апр 2010, 19:02

Всички норми за огради са неприложими в този случай, защото онова, което искате да поставите, не е ограда по смисъла на ЗУТ, а строеж (или монтаж, ако Ви харесва повече) в съсобствен имот.
Имате три възможности:
1. Да поискате разрешение за строеж на вътрешна ограда по границата на реално ползване при условията на чл. 183 (4) от ЗУТ;
2. Да поискате разрешение за поставяне на парапет - елемент на градското (или селското) обзавеждане по смисъла на чл. 56 (1) от ЗУТ, при условията и по реда на ал. (2) и (5) от същия.
3. Да поканите съсобствениците за сключване на писмен договор за определяне на правата и задълженията по отношение на общите площи и площите за реално ползване. Там, основавайки се на свободата на договаряне, може да изброите както оградите, така и друго, каквото Ви хрумне, на принципа на реципрочност. Ако постигнете консенсус, може да поставяте вътрешните огради или други градински елементи и без формално разрешение.
Желая Ви успех!
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 17 Апр 2010, 19:42

Здравей magodeoz по твоите думи разбирам че не мога да си заградя мястото което чрез ВКС разделих със съсобственика(без неговото съгласие)?
Ок щом не мога с парапет...по смисъла на Зут? Интересува ме по какъв начин мога да си заградя мястото ...искам да знам до къде е мое и до къде е негово и кое е общо..? какво трябва да поставя(монтирам), но да е без съгласието на съсобственика..какво ми е позволено да поставя за лека ограда..или незнам там как се води. Разберете че ..съсобственика никога няма да ми даде писмено съгласие защото все пак заради това място се съдихме.И в момента го е яд че мястото е разделено не както той иска.. разбирате ли ме?:))) Съжелявам че ви затормозявам с такива работи:)) Просто искам да си знам правата защото аз не съм човек на възраст:) Аз съм Младо момче:) на 26 години:)и не ми е ясно как мога да оградя парцела :)))Ще се радвам ако може някой да ми помогне със съвети:))
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот magodeoz » 17 Апр 2010, 20:59

Вие сте млад човек, компютърно грамотен - вижте съдържанието на цитираните от мен правни норми. Образно казано, някой може да Ви сдъвче храната, но ако той я и глътне вместо Вас, няма да отиде във Вашия хранопровод.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот julyanvonemona » 17 Апр 2010, 21:01

stafeto, ограда по чл.48 ал.3 ЗУТ не можете да изградите, защото със сигурност в Решението на ВКС не е записано, че Вие и съсобственика ви, вследствие съдебния процес сте добили два самостоятелни урегулирани поземлени имота, нещо коете е от решаващо значение за да може да бъде приложена разпоредбата зададена по темата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 17 Апр 2010, 21:47

В крайна сметка излиза че това ходене по мъките( делата) е било напразно....5-6 години и ...5 хиляди лева са отишли по дяволите...и двора който е разделен фактически може да го ползваме общо и кой както иска? така ли?И не мога да си сложа и 20 сантиметрова преносима...оградка:))Това ли искате да ми кажете?а относно обособяването на 2 Упи-та...е невъзможно защото квадратурата е малка
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот julyanvonemona » 17 Апр 2010, 22:31

stafeto, "20 сантиметрова преносима...оградка" е друга музика думата преносима трябва да я обсъдиш с. §5 т.38 ДР на ЗУТ. Т.е. това не е строителство. Тук въпроса се свежда, до това какво точно е присъдила съдебната система. Воденето на съдебен процес по нищо не се различава от локална война. Адвокатите са офицерите командващи армиите на воюващите страни и подобно на всяка друга професия са повече или по-малко професионалисти. И още нещо! Войната е фондоемко занимание. За това, че срещу 5-те хиляди лева Вие не сте постигнали желаният от вас "оперативен простор" е повече Ваша, от колкото вина на вашите командващи армията. Вие сте влезли във войната преди да си изяснили какви стратегически цели сте искали да постигнете. Ако пък сте ги изяснили и те са включвали ограда по чл.48 ал.3 ЗУТ, и адвокатът Ви е обещал това, пак сте виновен защото не сте преценили че е слаб командващ, да не кажа по-лошо! така че на предишният Ви пост съдържащ патетичния въпрос "... това ли искате да кажете..." аз отговарям! да това искам да кажа!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот magodeoz » 17 Апр 2010, 23:15

julyanvonemona е прав в разсъжденията си, но на мен повече ми прилича на постигнат паритет, а не на загубена / спечелена война. Предстоят още битки. Организирайте кръгова отбрана и мобилизирайте опълчението. Прочетете и наръчника "Как да печелим от несъвършенствата на българското законодателство".
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 18 Апр 2010, 02:36

Честно да ви кажа от всички тези иронични обяснения не разбрах едно. Мога ли да си заградя дворчето което ми се полага от мама и тати?Да речем вие имате апартамент.. този апартамент е на вас и сестра ви..стигнали сте до съд и искате да си разделите този апартамент. Съда ви го разделя и казва...тази стая наполовината (от тук до тук е твоя) как мога да си заградя мястото? с един бял чаршав закачен на въженце (на височина до 2 метра) или само въженце поставено на до 20 см. така че..сестра ви да не навлиза във вашата територия(отредена от г-н съдията....Разбирате ли какво искам да ви кажа..?Т.е. този двор е Съдебно разделен взети са необходимите мерки за подялбата..измерена е квадратурата..начертана е общата площ която може да ползваме заедно със сестра ми...начертана е нейната площ която само тя (според мен) може да си ползва ...както е начертана и моята площ която сам БИ ТРЯБВАЛО да си ползвам....Само едно не ми е ясно по какъв начин ще и забраня да я ползва..т.е. с прозрачна..оградна мрежа....или.....със ,,,саксии или с каквото и да било стига да знам до къде може моето куче примерно да се разкарва. или моето дете...до къде може да си играе... НАдявам се че ме разбрахте..и искам поне един точен отговор..дано се намери специалист който може да ми каже.. ДА ИМАШ ПРАВО да сложиш в твоя имот заграждение..от типа......еди си какво...и височината и не трябва да надхвърля....еди си какво НО ВСИЧКО ТОВА трябва да бъде...по моя воля а не със съгласието на съсобственика.(пример: Комшията по неволя:)))))))


чл.48. ал.3 от ЗуТ (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя........и в крайна сметка с кой освен с съсобственика трябва да говоря за да се изпълни тази моя "дългогодишна мечта":)
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот sunshine_75 » 18 Апр 2010, 10:02

Добро утро!
Защо не вземете да сложите тук диспозитива на решението (а защо не и цялото, ако не звучи твърде алчно?, но заличете имена и ЕГН), т.е. крайният резултат от съдебните междусъседски борби? Мисля, че така ще увеличите значително шансовете си да получите адекватна помощ...
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот julyanvonemona » 18 Апр 2010, 11:28

Прочетете и наръчника "Как да печелим от несъвършенствата на българското законодателство".
[color=#0040FF]magodeoz[/color], този Ви съвет ме кара да си мисля, че Вие имплицитно приемате, невъзможността да се постави ограда по смисъла на чл.48 ал.3 ЗУТ за несъвършенство в българското законодателство. Казвам го защото със сигурност давате най-голяма тежест върху вероятността съдебният спор да е приключил с разпределение правото на ползване в съсобствения имот. Това навежда на мисълта, че по аргумент на противното, съвършена би била онази норма, която да даде възможност на съда да разпореди правото на ползване да бъде оградено физически, чрез ограда по смисъла на чл.48 ал.3 ЗУТ, без за целта да има оформени самостоятелни УПИ. Дали представата Ви за съвършенство е именно такава, не мога да преценя, но тази идея косвено поставя под въпрос смисъла на урегулирания поземлен имот.
Последна промяна julyanvonemona на 18 Апр 2010, 13:04, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот probcho » 18 Апр 2010, 12:52

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:03, променена общо 1 път
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот anserk » 18 Апр 2010, 14:00

stafeto написа:Имаме решение на ВКС,със което сме съсобственици по равни части за реално ползване,между частите има пътеки за общо ползване.Възможно ли е да се сложи парапет без плътна част( от сорта на Алуминиев парапет),т.е. да разделя моята част от неговата.Но всичко това възможно ли е без писменото съгласие на съсобственика.

Да ! Възможно е!
Но един съвет от потърпевш от такова действие (преди 20 год.):монтирайте бързо и експедетивно в отсъствие на другия съсобственик (стойките забити достъчно в земята, без никакви бетони)!
Така направи кръвен съсобственик на вилата ни, с който имаме доброволна делба за ползване на имота и къщата, докато аз бях извън BG. Като се върнах и видях - не ми стана хич приятно (наистина :cry: ). Но след време ми мина и ето вече 25 години. Оградата е от мет.колове и мрежа, а зад нея си засади в един ред туи - сега са високи по 5 м и си ги подържа. Не ми пречат.Имаме портичка в оградата, която рядко ползваме.
Така че, действай млади човече :lol: :lol:
anserk
Активен потребител
 
Мнения: 1197
Регистриран на: 04 Юни 2009, 11:56
Местоположение: София

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот stafeto » 18 Апр 2010, 16:46

anserk това значи ли че имам право..да сложа тази ограда от метални колове и мрежа? Или като се върне съсобственика ще извика незаконното от общината и ще ми съборят оградката:) това че на теб не ти е пречило не значи че и на него няма да пречи явно ти си достатъчно спокоен човек.Ние със съседа сме на нож:) не мога да си правя експерименти:) искам всичко да е законно т.е. искам да знам по какъв начин мога да си преградя без да ми каже и Гък:)))Това все пак е моя собственост.Не мога да разбера това законодателсвто имаш парцел и не можеш да знаеш все едно до къде ти е..той може да си кани гости в моя двор..и дефакто аз също мога да си сложа една маса в неговия и така,.
stafeto
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 17 Апр 2010, 09:58

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот Melly » 18 Апр 2010, 17:12

stafeto написа:anserk това значи ли че имам право..да сложа тази ограда от метални колове и мрежа? Или като се върне съсобственика ще извика незаконното от общината и ще ми съборят оградката:) това че на теб не ти е пречило не значи че и на него няма да пречи явно ти си достатъчно спокоен човек.Ние със съседа сме на нож:) не мога да си правя експерименти:) искам всичко да е законно т.е. искам да знам по какъв начин мога да си преградя без да ми каже и Гък:)))Това все пак е моя собственост.Не мога да разбера това законодателсвто имаш парцел и не можеш да знаеш все едно до къде ти е..той може да си кани гости в моя двор..и дефакто аз също мога да си сложа една маса в неговия и така,.


Здравейте, stafeto,
До тук разрах, че с влязъл в сила съдебен акт имате отредени реални части за ползване в общия съсобствен имот - т.н. разпределение на ползването. Нормално е да искате да отграничите своята от другата част. Послушайте anserk, той ви дава разумен съвет.
Във всяко друго отношение (напр. продажба на трето лице, включително и на собсвените ви ид. части от имота; основно и допълващо застрояване и др.), сте съсобственици със съответно притежаваните от вас ид. части от общата площ на УПИ-то.

Живейте в мир, а не като на война! Временно сте решили проблемите си - в крайна сметка и двамата оставате да ползвате бащинията си.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот anserk » 18 Апр 2010, 17:35

stafeto написа:това че на теб не ти е пречило не значи че и на него няма да пречи явно ти си достатъчно спокоен човек.Ние със съседа сме на нож:)

1. Не съм изобщо спокоен човек, което личи понякога във форума (последици от многогодишна работа и то само в строителния бранш) :oops:
2. Сменете ножа с нещо по-съвременно, щом сте стигнали до там :D
3. Ти не си собственик на УПИ, а съсобственик на УПИ със съдебно решение за ползване на твоята 1/2 ид.част :idea: Не можеш да направиш строеж по смисъла на ЗУТ никъде в УПИ-то, без съгласието на съсобственика, както и той без твоето. Това е!
Но ти няма да правиш строеж, а по скицата с нанесените граници на ползване, ще ограждаш (за кучето и пиленцата) с една хубава оградка от мрежичка. А мрежата не може без колчета! :wink: Щом сте определяли ползването по съдебен ред, каквито и разрешения да извадиш, пак ще си мерите .......
Е..., ама поеми малко риск, иначе нищо не става! Пък има и адвокати!
Действай и повече не питай! И направи нещо хубаво, а не грозотия :mrgreen:
anserk
Активен потребител
 
Мнения: 1197
Регистриран на: 04 Юни 2009, 11:56
Местоположение: София

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот magodeoz » 18 Апр 2010, 23:13

Явно трябва да повторя, за да обърнете внимание. Поискайте от главния архитект разрешение за строеж на вътрешна ограда по границата на реално ползване при условията на чл. 183, ал. 4 от ЗУТ. Там пише, накратко казано, че не е необходимо съгласието на съсобственика, ако и той има същите права. Възползвайте се от този леген с мътна вода, докато някой не го е ритнал и водата не се е изляла.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ

Мнениеот probcho » 19 Апр 2010, 07:27

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:04, променена общо 1 път
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Следваща

Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron