начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Споразумение относно жилище при развод по взаимно съгласие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Споразумение относно жилище при развод по взаимно съгласие

Мнениеот nickxs » 25 Яну 2010, 17:07

Здравейте!
За съжаление(или не) и аз се присъединих към групата на 50% неупешни бракове
Със половинката сме се разбрали да се разведем по взаимно съгласие
Имам питане относно общото ни жилище,или по точно правото на ползване и евентуалната му продажба в последствие:
1.може ли,или по скоро резонно ли е да се регламентира общо позлване и на единия и на другия при условие че единия го ползва постояно а другия да има право да го ползва(част от него) само ако се върне да живее там след време,ако прецени самия той?

2.Споразумението урежда само правото на ползване или и евентуалната продажба на жилището?в смисъл,има ли някаква юридическа тежест или не упоменаването:
В срок от 36 месеца(примерно) лицето Х и лицето У (от брака) трябва да обявят жилището в продажба ?
идеята ми трябва ли това да бъде споменато или е въпрос на последващо разбиране,и може ли една от страните да го наруши,ако е предварително вписано там

3.Трябва ли лицето,ползващо апартамента да плаща наем на другата страна,и съответно това трябва ли да бъде споменато във споразумението?


мерси в аванс за отговорите Ви!
nickxs
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Яну 2010, 16:45

Re: Споразумение относно жилище при развод по взаимно съгласие

Мнениеот boiko62 » 25 Яну 2010, 17:26

по първа точка може да се използва от двамата само ако има или могат да се обособят отделни входове;
в споразумението може да се даде срок за продажбата но е желателно това да стане преди самото дело;
ползващия общото жилище дължи наем на неползващия общо жилище който наем се вписва в споразумението
boiko62
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 24 Ное 2009, 20:33

Re: Споразумение относно жилище при развод по взаимно съгласие

Мнениеот svettoslav » 25 Яну 2010, 22:34

Здравейте!
Хубава темичка.Аз пък си мисля,че неуспешните бракове са повече от 50%.Статистика не знам да има.Както се казва,някои прилагат и закона за домашното изнасилие. :D
Има много неясноти във въпроса Ви.В кр. сметка не е ясно дали говорите за вещно право на ползване или за такова,кето има облигационен характер.Съдът по развода се произнася по втория въпрос.Възниква облигационна връзка.Вероятно това имате предвид.Когато дойде време да изясните въпросите с адвоката всичко ще Ви светне.Трябва да знаете обаче какво искате.Какви са Вашите интереси,какви са тези на половинката Ви.А и ползването е въпрос,по който Съдът задължително ще се произнесе,иначе няма одобрение на споразумението.
Относно продажбата на имота-то това е съвсем друг въпрос.В споразумението не може да има такава уговорка.Никакви продажби,дарения,завещания,други възмездни отчуждавания...Може и апорт да предвидите.Мнението ми е различно от предходното,но така смятам.
Вярно е че новият СК предвижда и възможност за произнасяне и по други въпроси,последици на прекратяването на брака(относно споразумението).
Само че пък тук възниква друг въпрос-какво е това "последица на развода"?-чл51 СК,посл изречение.Самият развод е прекратяването на брака,а не е негова последица.Двете неща са едно и също нещо,резултат на съд.реш-е.
Последица на развода в случая е възникването на обикновена със-ст,а начинът на уреждането на отношенията във връзка с нея,ми се струва,че е въпрос,който не може да се обхване от тази норма.Има се предвид преките [/b[b]]последици на развода.Прекратява се СИО,възниква обикновена.Самото отчуждаване,управление на този имот и т.н. е последица именно на съществуването на обикн. съсобственост и на взетото решение от страна на съсобствениците спрямо него,но не и пряка последица на развода.Но може да има и други мнения,кой знае.
Предоставяне на семейното жилище след развода

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
Чл. 56. (1) При допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.

(2) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.

(3) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.

(4) Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3 - и ако сключи нов брак.

(5) Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства.

(6) При изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването по ал. 5, всеки от бившите съпрузи може да поиска промяна на ползването на жилището.


Наемно правоотношение

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.

(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.


Предимство на брачния договор


Юристите се пообъркват сред всичко това,така че колегата трябва сериозно да се наеме на работа.Случаят Ви като че ли е доста заплетен с тия отчуждавания..
Законът говори за наем,но лично смятам,че тази норма е диспозитивна в смисъл,че макар и новия СК вече да говори за наемна цена и наемно отношение,то тези правила могат да бъдат преодолени с последващ договормежду Вас.Не във всички случаи се дължи наем.Законът се прилага,ако не е предвидено друго,при това не е задължително това да бъде непременно брачен договор,който има приоритет,а може да е и друг договор,дори и в устна форма.Трябва да Ви е известно,че в устна форма много работи могат да се постигнат.
Няма как да се отнеме възможността на бившия съпруг да отдаде безвъзмездно ползуването на сем. жилище.Тоест след съд. решение,по силата на което имате наемно отношение,се сключва сделка м/у вас и това отношение се заменя с друго-заемно.Въпрос на разбиране е.
nickxs написа:.може ли,или по скоро резонно ли е да се регламентира общо позлване и на единия и на другия при условие че единия го ползва постояно а другия да има право да го ползва(част от него) само ако се върне да живее там след време,ако прецени самия той?

Дали може е едно,а дали е резонно-съвсем друго нещо.С адвоката си ще ги обсъждате нещата-интересите на децата,ако имате такива,най-важното в случая.Ще трябва да се разберете с половинката Ви по всички въпроси.
После при адвоката.
Сама установявате сега,че и тук има две мнения до този момент.Нещата с тези въпроси не са елементарни,както си мислят някои хора.А,бе,остави го тоя,бракоразводен адвокат..
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron