начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изкупуване на земя ?

Казуси за недвижими имоти


Изкупуване на земя ?

Мнениеот dreskes » 13 Яну 2010, 00:14

Здравейте!
Моят казус е следният:

Купуваме земя 99 година и решаваме да строим. 10 год.по-късно от общината ни изпращат писмо, с което ни уведомяват, че през 87 е влязъл нов Устройствен план, според, койтос еди каква си заповед, към това мяско което ние 12 год.по-късно купуваме, общината прибавя 25 кв. Та ние трябва да сме си го купели това място, но и не само това, но и по днешната цена, която се изчислява от фирма, предложена от общината и която взима близки оферти от нета за база. Моля ако някой се е сблъсквал с подобно нещо да пише или въобще всякакви мнения ще сами полезни. Много благодаря предварително !!!
dreskes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Яну 2010, 00:07

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот magodeoz » 13 Яну 2010, 02:24

Това са придаваеми части по регулационен план. Никой не може да Ви задължи да ги купувате, но ако откажете, ще трябва да измените действащия план за регулация, така, че тези части да отпаднат (да се изключат) от Вашия урегулиран имот. Да строите върху имот с неуредени сметки по регулация е колкото незаконно, толкова и опасно за Вас поради следните причини:
- строежи се разрешават (с някои изключения) само в имоти с влязъл в сила подробен устройствен план (план за регулация и застрояване); Това означава, че се строи върху целия урегулиран имот, състоящ се от вашите Х кв. м, и 25 кв. м на общината.
- до уреждане на сметките по регулация или изменение на действащия план имотът се счита за съсобствен - на Вас и на общината, при квоти на съсобственост, отговарящи на участието на частите в образувания урегулиран имот.
- всеки строеж, реализиран в съсобствен имот, се смята за съсобствен до доказване на противното. Така, ако все пак построите нещо без да сте уредили сметките по регулация или променили плана, то ще бъде съсобствено между Вас и общината в при квоти на съсобственост, отговарящи на съотношението между съответно Вашата и общинската част към общата площ на урегулирания имот.
Ако не желаете да купувате тези 25 кв. м, най-добре ще постъпите, ако се обърнете към адвокат, който да Ви помогне в процедурата по §8 от ПР на ЗУТ, и към инженер (правоспособно лице по ЗКИР), за да проведе процедурата по изменение на плана за регулация.
Желая Ви успех!
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот dreskes » 13 Яну 2010, 21:12

Много благодаря за подробният отговор. Мен ме притеснява следното, че никой до сега не е казвал нищо за тези квадрати, и хоп изведнъж трябва да ги купуваме. Също така, защо трябва да ги купуваме по сегашна пазарна цена ? Кой може да направи оценката, така, че да е ноемална!
dreskes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Яну 2010, 00:07

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот magodeoz » 14 Яну 2010, 10:44

Тук ще трябва да Ви отправя една забележка. Уреждането на сметки по регулация е задължение на собственика на имота, към който се придава – в случая – Вашия имот. От друга страна – по закон не може да се строи в имот с неуредени сметки по регулация. В този смисъл - не че на Вас досега нищо не са Ви казали, а Вие до сега не сте се поинтересували.
Що се отнася до оценката – тя трябва да е по пазарни, а не по нормални цени. Съществуват различни методи за определянето и, но обяснението им би отнело много време и място, а и едва ли ще Ви е интересно. Ако оценката не Ви удовлетворява – можете да обжалвате размера и. Такова обжалване понякога се печели, понякога – не. Във всички случаи за Вас остава правото да се откажете от изкупуването на придаваемите части, но тогава остава и задължението да промените действащия план за регулация – преди да започнете да строите.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот dreskes » 14 Яну 2010, 20:53

Вие сте напълно прав чие задължение е уреждането на тази ситуация. И аз това имампредвид, че това е направено 14 години преи да станем ние собственици! как можем да знаем какво е положението към момента на купуване ? На нас ни се предлага имот, дава ни се нот.акт, отива се при нотариус, а като се пускат документите за строеж, никой не казва, че има такова нещо!!! Сега се сещат! Приемам забележката, но някак си с резерва се отнасям към този подход от страна на администрацията. Затова и питам някой дали има опит в тези отношения? Благодаря още веднъж
dreskes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Яну 2010, 00:07

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот anserk » 15 Яну 2010, 11:44

dreskes написа:Моля ако някой се е сблъсквал с подобно нещо да пише или въобще всякакви мнения ще сами полезни.

От опит в един р-н на София: ако тези придаваеми 25 м2(обикновенно към уличната регулация) не са съществени към мин.необходимата площ на УПИ-то за населеното място, т.е. не са ви необходими и не ги искате, а ви трябва РС- дарявате на общината :wink: (при дарение процедурата е само с кмета и е бърза), издава се Разрешение за строеж. Докато строите, пускате изменение на регулацията (обявяването е само на общината, защото им придавате дареното вече място). Ще ви запишат в книга за дарители :D и пред уличната регулация ще имате по-широк тротоар, а и няма да си местите оградата :wink:
Операцията беше направена успешно преди повече от година! Сега има вече строеж, нова улична регулация и място за паркиране пред имота на улицата!
Не знам дали попадате в тази хипотеза :?:
anserk
Активен потребител
 
Мнения: 1197
Регистриран на: 04 Юни 2009, 11:56
Местоположение: София

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2010, 13:19

Хипотезата на anserk е валидна, ако от мястото се отнема част, а не се придава към него. В първия случай мястото си е на собственика, и той може да го прехвърли на общината, докато във втория - то си е общинско, няма как някой да дари нещо, което не е негова собственост.
Изобщо - няма междинен вариант. Или прилагате регулацията (т. е. купувате придаваемата част), или изменяте регулационния план (т. е. имотната Ви граница става външна регулационна линия). Съседите Ви не участват в тази процедура (ако това Ви притеснява).
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот anserk » 15 Яну 2010, 13:51

magodeoz написа:Хипотезата на anserk е валидна, ако от мястото се отнема част, а не се придава към него.

Вярно е, че има нещо ненормално, но такива са наредбите и законите :D
Такава форма се намери, за да се издаде разрешение за строеж. Като става въпрос за отнемане или придаване на части към улици и с тях не може да се обособи отделен имот.
Това е като предварителен договор, че няма да има претенции от страна на съсобственика, който се отказва да изкупи ид.ч. от общината в полза на общината. Мина като предварителен договор под шапката на наредбата за дарения, защото това има в наличност като най-бърза общинска уредба.
Допълвам: това, каквото и да значи, е по-справедливо, отколкото изменението на заповеди на кметовете (гл.архитекти) на улични регулации само като прави линии, без да е необходимо да се придава или отнема!!!!
anserk
Активен потребител
 
Мнения: 1197
Регистриран на: 04 Юни 2009, 11:56
Местоположение: София

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2010, 13:59

Явно общинските съветници предния ден са пушили много трева. А пък юридическите и техническите им консултанти трябва да бъдат пратени вкупом на бригада за зеле.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот todorst » 19 Яну 2010, 01:14

подобен ...... Само,че при покупката на УПИ в скицата е отразено,че се придават 10 кв.м. Годината е 2001. Отправя се искане за уреждане-плащане. Многократни справки и мотаене. До днес не може да се приключи. ту в района ту в Столична община. Та нима трябва да се предяви иск за ликвидиране на съсобственост?
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот jiji2 » 19 Яну 2010, 09:11

Ако действително придаването е станало с план преди вашата покупка, то тогава в скицата, която е издадена на вашите продавачи преди да сключите сделката трябва да е било отбелязано това обстоятелство - т.е. новата площ на имота - с придадените части да е посочена и да има забележка, че имотът е с неуредени регулационни сметки. Така, те са можели да ви продадат само това, което са имали по документите си за собственост, а разликата - остава задължение за вас да уредите тези сметки. При което се предполага, че вие сте видели това и сте се съграсили да купите имота при тези условия. Ако няма такова отбелязване на скицата за сделката, то тогава има някакво съмнение дали и кога е одобрен плана и защо не са отразили това в скицата. При това, смятам, че няма пречка да се провери дали са спазени материалноправните и процесуалноправни изисквания за одобряване на този план и да се обжалва заповедта за одобряването му. Ако тази заповед се отмени, ще остане да действа предходния план и по него имота трябва да е с площта, която сте купили. И тогава въз основа на него можете да правите ПУП-ПРЗ
Другите варианти са изложили по-горе колегите.
Начинът на плащане е уреден в закона - кой, кога и как изготвя оценката, как влиза тя в сила и на кого се плаща.
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот ko4o4 » 19 Яну 2010, 11:54

anserk написа:Мина като предварителен договор под шапката на наредбата за дарения

А такааа, че то предварителния договор за дарение не е ли нищожен :roll: :wink:
ko4o4
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 07 Юли 2009, 08:15

Re: Изкупуване на земя ?

Мнениеот magodeoz » 19 Яну 2010, 17:52

Всякакви договори "под шапката на наредба" са нищожни.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron