начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот imhotep » 01 Дек 2009, 20:06

Пълен абсурд е срещу собствените ни здравни осигуровки, ние пациентите реално да не получаваме нищо, освен профилактичен преглед (който не е лечение, на нас за какво ни е) !!! Здравните осигуровки едва ли покриват лечението, което уж поемали болниците !!! Зададената матрица отново е грешна (задължително здравно осигуряване) !!! Алтернативата е предписването на лечение да е от ЛЕКАР а не от застраховател или администратор-счетоводител на здравна каса !!! За непросветените ще посоча,че ЛЕЧЕНИЕТО се разделя на АКТИВНО и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО (Консервативно). Така, че не ни пробутвайте задължително здравно осигуряване СРЕЩУ незадължително или полвинчато лечение !!! В среда на пазарна икономика ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО здравноосигуряване без АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ е ГРАБЕЖ !!!
Или простичко казано за какво ми е да съм здравно осигурен срещу настинка (защото здравната ми осигуровка покрива само 'настинка' :mrgreen: ?? За всичко друго плащам от собствения си джоб (пример: за екип, за конци, за лекарства, за легло -щото в момента са изчерпани; има места за след 6 месеца, но не било сигурно...) тъй като здравната каса не го поемала ???!!! Но съм задължително ЗДРАВНООГРАБЕН е по-правилно да се каже !!!
Аз съм за ДОБРОВОЛНО здравно осигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то. А вие ?
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: 05 Дек 2008, 01:17

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот nedjalka77 » 01 Дек 2009, 20:28

Подкрепям идеята за ДОБРОВОЛНО здравноосигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то!
Предполагам,че поне две трети от населението в БГ се чувства ЗДРАВНООГРАБЕНО,но се дразня,че никой не смее да надигне глава срещу този пладнешки обир от страх,че в последствие ако попадне в ръцете на и без това неуките ни доктори,те ще му навредят.
nedjalka77
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Ное 2009, 14:58

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот nikodim77 » 01 Дек 2009, 20:54

“Аз съм за ДОБРОВОЛНО здравно осигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то. А вие ?”

Аз също!
Нека дори да си остане задължително, но да има ЯСНИ ПРАВИЛА!
Пример: Майка ми е пенсионер, работи - правейки банички, същевременно е управител на дружество. Един път държавата я осиурява, втори път работодателя й в баничарницата, и трети път аз (тоест като управител на фирма). Обаче, когато отиде на лекар той си и иска таксата... Е !?! :shock:
Сега докато пиша настоящето, по телевизора ми дуднат за второ задължително здравно осигуряване в частни фондове... !? :shock:
Аз лично не съм стъпвал в лекарски кабинет от 7 години, та си мисля, че част от сумата за осигуровки, която не е процент за републикански или тем подобни натрупвания, си е моя. :roll:
Бе, то щом Съдия – приложил ЕКПЧ. вече не е такъв. И плащаме здравно ограбване, и други и други... Вече се убеждавам, че живеем в държавата Абсурдия.
„но се дразня, че никой не смее да надигне глава...”

Е, и аз се дразня!
Обаче ако се инциира едно протестче просто темата ще замре.
Нали сме Българи (абсурдиици)...
От мен лека вечер и да не се разболява никой :wink:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот jiji2 » 01 Дек 2009, 21:48

Това последното е наистина НАЙ-ВАЖНОТО! НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАЙТЕ НИКОГА!!! Защото нищо по-важно няма от здравето.
Колкото до другото - искам само да споделя и по този начин да накарам да погледнете и от друг ъгъл на нещата. Аз съм на 49 години. От 20 годишна работя и съответно се осигурявам. Същевременно завърших два университета и т.н. Започнах да се самоосигурявам като "лице на свободна професия" преди около 10-12 години... Преди 2 години ми съобщиха диагноза, която ме "заби в земята". Последваха тежки и сложни операции и то не след месеци, а веднага, на следващата седмица. Никого и за нищо не съм се молила. Просто докторите ме поеха и те ръководеха процеса. От мен се искаше да им вярвам и да се боря да оцелея, да не се предавам! След това последваха тежки, сложни и скъпи лечения в различни болници....
При всичко това НЕ СЪМ ПЛАТИЛА НИТО ЕДНА СТОТИНКА- нито "НА РЪКА", нито "под маса". Всичко беше поето изцяло от Касата. Никой дори не ми поиска нещо- нито за консумативи, нито за лекарства .... След това се наложи да ми направят още две операции - като корекции от първите две... И тогава не съм платила нищо... Не мога да кажа колко точно екипа са работили за мен, колко средства съм струвала на касата и колко от тях съм успяла да изплатя с предишните си вноски (за моите близо 30 години стаж може и да са се събрали парици). Но това, което знам е, ЧЕ КОЛКОТО И ПАРИ ДА ПОЛУЧАВАМ НИКОГА НЕ СИ ОТДЕЛЯМ САМА НАСТРАНИ - ЗА ФОНД "ЗДРАВЕ". И ако аз трябваше да си плащам всичко сега и то по цени, които са като в останалите цивилизовани държави - ПРОСТО УМИРАМ.
Така че, не знам колко е порочен и неправилен този начин на здравно осигуряване, но сега вече мисля, че човек малко или много е наистина здравно осигурен - поне за спасяване на живота му. А който иска да получи екстри - има и платени услуги в самите болници - плащаш си и получаваш, ако имаш възможност и искаш. Или правиш дарение. Но, поварвайте ми, добре, че бях здравно осигурена!!!
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот imhotep » 01 Дек 2009, 21:53

Не бива здравното осигуряване да е задължително, защото нека да мислим като администраторите в здравната каса с икономически понятия а не със 'сърцето' си.
Здравето какво е ? В условията на пазарна икономика здравето е капитал, всеки един от нас инвестира в своето здраве. Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение. Тоест веднъж ние сме платили цената за нашето здраве. Някой ще попита ами представи си ако ти се случи спешно да отидеш в болница, например след ПТП. Веднага ще отговоря, здравноосигурен или не, ще съм задължен да платя тъй като здравната каса не е заложила в своята програма съвременната форма на лечение. Тя просто е заложила НЯКАКВО лечение, което на мен не ми върши работа. Но тъй като 'имам късмет' лекарите (които оперират като стажанти в чужбина) ми предлагат СРЕЩУ заплащане да ме оперират по най-съвременен метод, и за двете страни е от голям интерес. За какво по дяволите тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА здравна осигуровка. Ааааа сега се сетих, ами за да ги лъжат бедните хорица, които не разбират, че им провеждат лечение. Не е справедливо !!!
И днес дори, колкото и беден да е българският народ пак намира сили да се събират суми за операции на деца с вроден порок на сърцето, за трансплантации и за какво ли още не, В ЧУЖБИНА !!! Пак си плащаме сами !!! В условията на пазарна икономика задължителното здравно осигуряване е абсурд !!! ДОБРОВОЛНО jiji - ДА !!!
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: 05 Дек 2008, 01:17

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот geomar1958 » 02 Фев 2010, 18:32

.
geomar1958
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 19 Окт 2008, 12:44

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот hristo2834 » 03 Фев 2010, 05:34

Смисълът на задължителното здравно осигуряване е здравите да плащат за лечението на болните, т.е. солидарност. Разбира се никога не се знае кога някой здрав няма да стане болен. Системата не е измислена в България, преписана е от по-развити от нас държави. Това което не е преписано е липсата на корупция и по-добрата организация в тези държави. По-принцип ако попитате някой канадец примерно как е там, ще започне да реве като магаре от тамошните медицински грижи, та и в развитите държави има доста проблеми в тази област. На практика в България ако няма задължително здравно осигуряване здравеопазването ще легне на бюджета, защото по правило болните все нямат пари ама държавата е длъжна да ги лекува и всичко ще се разпадне.
hristo2834
Потребител
 
Мнения: 132
Регистриран на: 14 Ное 2009, 22:02

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teodorterziev » 19 Фев 2010, 11:32

http://www.bgpetition.com/Sreshtu-lipsa ... index.html
Подписвайте и пращайте на други здравно неосигурени и недоволни от здравното осигуряване в България!
teodorterziev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Апр 2007, 00:44

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teogeo » 08 Май 2010, 15:19

hristo2834 написа:Смисълът на задължителното здравно осигуряване е здравите да плащат за лечението на болните, т.е. солидарност. Разбира се никога не се знае кога някой здрав няма да стане болен. Системата не е измислена в България, преписана е от по-развити от нас държави. Това което не е преписано е липсата на корупция и по-добрата организация в тези държави. По-принцип ако попитате някой канадец примерно как е там, ще започне да реве като магаре от тамошните медицински грижи, та и в развитите държави има доста проблеми в тази област. На практика в България ако няма задължително здравно осигуряване здравеопазването ще легне на бюджета, защото по правило болните все нямат пари ама държавата е длъжна да ги лекува и всичко ще се разпадне.


Знам ги аз тия дето нямат. Ох, как ги знам и то особено тия дето най-много реват, ох пък те колко нямат. Дето и дограма си слагат, и плазми купуват, и GSMи скъпи.. .а после - няма. Ами като нямаш - МРИ, ДА СИ РАБОТИЛ, ДА СИ ИМАЛ.

Аман от "болен здрав носи". Затова света отива на провала - ей го САЩ, ей ти Гърция. Щото все един пие, друг плаща...
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот Гост. » 08 Май 2010, 18:43

Многопластова тема с многостранни аспекти, но каквото и да говорим нищо няма да се промени... Нищо!

Включих се само, за да споделя, че едва, когато загубиш нещо, което до вчера си приемал за даденост.. осъзнаваш, колко важно е то. В т.с. разказът ми би бил частично идентичен с този на Джиджи. Появява се в животът ти чужд човек, който само с една реплика, ужасна, те тръшва на земята и ..... в главата ти настава буря.

Жрецо, при цялото ми уважение, ама като как реши да ми вмениш вина, за това, че собствените ми клетки са се изродили?!? 8)( въпросът е провокират от тази ти реплика - "Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение")

И ако трябва да изразя мнение- аз съм ЗА задължително здравно осигуряване, при ясни критерии, какво покрива то. Изхождам и от личен опит- осигурявам се на максимален доход, и в миг установявам, че хората, които масово не плащат своя налог ползват наравно, че и в пъти и в повече от мен, медицински услуги ( същите тези, които към 15 число на месеца са изчерпали и моите възможности, за което се налага да платя- отново!). Такъв ни е принципа на осигуряването, ама ми додява от нечии тарикатлъци.
Та-одобрявам дори и законодателното изменение, което въведе поне 36 месечно плащане на здравни вноски, така щото тези ревящите с плазмите( че кой ги няма вече?!?), се правят на по-тарикати и си мислят, че им е позволено да се съвокупяват с дявола във въздуха. 8)


п.п. Тук ще споделя и друго лично мнение, чисто човешко- родителите ми, без оглед доходите им, винаги са плащали коректно задълженията си към доставчици и държава. Е, дразни ме факта, че някой особи са ползвали същите услуги, и сега се позовават на правопогасяващи възражения. Като юрист- разбирам, но като обикновен човек се дразня на хорската непочтеност.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teogeo » 08 Май 2010, 19:02

poli_g написа:Многопластова тема с многостранни аспекти, но каквото и да говорим нищо няма да се промени... Нищо!

Включих се само, за да споделя, че едва, когато загубиш нещо, което до вчера си приемал за даденост.. осъзнаваш, колко важно е то. В т.с. разказът ми би бил частично идентичен с този на Джиджи. Появява се в животът ти чужд човек, който само с една реплика, ужасна, те тръшва на земята и ..... в главата ти настава буря.

Жрецо, при цялото ми уважение, ама като как реши да ми вмениш вина, за това, че собствените ми клетки са се изродили?!? 8)( въпросът е провокират от тази ти реплика - "Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение")

И ако трябва да изразя мнение- аз съм ЗА задължително здравно осигуряване, при ясни критерии, какво покрива то. Изхождам и от личен опит- осигурявам се на максимален доход, и в миг установявам, че хората, които масово не плащат своя налог ползват наравно, че и в пъти и в повече от мен, медицински услуги. Такъв ни е принципа на осигуряването, ама ми додява от нечии тарикатлъци.
Та-одобрявам дори и законодателното изменение, което въведе поне 36 месечно плащане на здравни вноски, така щото тези ревящите с плазмите( че кой ги няма вече?!?), се правят на по-тарикати и си мислят, че им е позволено да се съвокупявят с дявола във въздуха. 8)


п.п. Тук ще споделя и друго лично мнение, чисто човешко- родителите ми, без оглед доходите им, винаги са плащали коректно задълженията си към доставчици и държава. Е, дразни ме факта, че някой особи са ползвали същите услуги, и сега се позовават на правопогасяващи възражения. Като юрист- разбирам, но като обикновен човек се дразня на хорската непочтеност.


Аз нямам плазма, не че не мога да си го позволя. Не знам и аз... толкова гледам и телевизия, или съм старомоден? Не, че е престъпление човек да има плазма, просто се опитах да категоризирам тази прослойка черни душици.

Знаеш ли защо не ползваш услугите на здравната система? Защото си заета с плащането. Убеден съм, че не можеш да си позволиш ЛУКСА да отидеш дори на контролен преглед, заради ангажименти (част от чийто финансов еквивалент отива в здравната каса). Ще прибегнеш (не дай Боже) до услугите на здравната система чак когато душата ти вече застане на границата между два свята :lol:

В същото време разни черни тарикатски душици си поддържат здравето в добро състояние като висят в болниците за най-малкото (например - не ходил по голяма нужда 3ти ден, пръднал с малко по-особена миризма, хлъцнал)... Сещаш ли се кой плаща за тях???

Иначе може много лесно да се подобри ситуацията. Здравни електронни карти с "кредити" (условни единици). Отиваш на преглед - взимат ти Х УЕ. Операция - У УЕ. Като можеш да си ги позволиш - ходи всеки ден на лекар.

В същото време някой, който не ползва, може лесно да преотстъпи своите УЕ на близък човек в нужда.

За край нека си припомним пиесата на Дарио Фо - "Няма да платим!"
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот katerinakuch » 10 Май 2010, 17:34

За съжаление, аз също познавам хора, които дори се "хвалят", че не плащат нито здравни осигурителни вноски, нито задължителните ДОО и ДЗПО, но са спокойни и си знаят, че някой ден и без да плащат, пак ще получават т.нар. "социална пенсия". Представяте ли си! :evil: А отстрани погледнато, въобще не са бедни хора. Аз съм обидена и възмутена от тяхната наглост, от непочтеното и некоректно поведение, още повече, че познавам и хора, които разполагат с по-малко средства и дори се лишават, но въпреки това винаги си плащат дължимото към държавата! Не е справедливо наистина едни да плащат, а други да се хвалят, че не плащат.
Ето защо, смятам, че в началото на тази година не трябваше да се увеличава минималният осигурителен праг, а по-справедливо беше да бъдат накарани да плащат и то с лихвите всички хора, които досега не са плащали осигурителни вноски и продължават в същия дух. Ако не го сторят, то да бъдат подведени под отговорност/включително и наказателна/, санкционирани по подходящ начин и лишени от права, сред които и правото да упражняват определени професии и дейности.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот gary55 » 28 Юли 2010, 21:07

А как стоят нещата в развитите страни? Там има ли задължително здравно осигуряване? Например в Норвегия, Австралия, Исландия, Канада, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Франция, Швейцария, Япония, САЩ, Испания, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Германия?

Още нещо: има ли някаква стандартна форма за писане на петиция. Какво да включва какви да са обръщенията и такива неща?
gary55
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Юли 2010, 19:43



Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron