начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот imhotep » 01 Дек 2009, 20:06

Пълен абсурд е срещу собствените ни здравни осигуровки, ние пациентите реално да не получаваме нищо, освен профилактичен преглед (който не е лечение, на нас за какво ни е) !!! Здравните осигуровки едва ли покриват лечението, което уж поемали болниците !!! Зададената матрица отново е грешна (задължително здравно осигуряване) !!! Алтернативата е предписването на лечение да е от ЛЕКАР а не от застраховател или администратор-счетоводител на здравна каса !!! За непросветените ще посоча,че ЛЕЧЕНИЕТО се разделя на АКТИВНО и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО (Консервативно). Така, че не ни пробутвайте задължително здравно осигуряване СРЕЩУ незадължително или полвинчато лечение !!! В среда на пазарна икономика ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО здравноосигуряване без АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ е ГРАБЕЖ !!!
Или простичко казано за какво ми е да съм здравно осигурен срещу настинка (защото здравната ми осигуровка покрива само 'настинка' :mrgreen: ?? За всичко друго плащам от собствения си джоб (пример: за екип, за конци, за лекарства, за легло -щото в момента са изчерпани; има места за след 6 месеца, но не било сигурно...) тъй като здравната каса не го поемала ???!!! Но съм задължително ЗДРАВНООГРАБЕН е по-правилно да се каже !!!
Аз съм за ДОБРОВОЛНО здравно осигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то. А вие ?
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: 05 Дек 2008, 01:17

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот nedjalka77 » 01 Дек 2009, 20:28

Подкрепям идеята за ДОБРОВОЛНО здравноосигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то!
Предполагам,че поне две трети от населението в БГ се чувства ЗДРАВНООГРАБЕНО,но се дразня,че никой не смее да надигне глава срещу този пладнешки обир от страх,че в последствие ако попадне в ръцете на и без това неуките ни доктори,те ще му навредят.
nedjalka77
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Ное 2009, 14:58

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот nikodim77 » 01 Дек 2009, 20:54

“Аз съм за ДОБРОВОЛНО здравно осигуряване, при ЯСНИ условия какво точно покрива то. А вие ?”

Аз също!
Нека дори да си остане задължително, но да има ЯСНИ ПРАВИЛА!
Пример: Майка ми е пенсионер, работи - правейки банички, същевременно е управител на дружество. Един път държавата я осиурява, втори път работодателя й в баничарницата, и трети път аз (тоест като управител на фирма). Обаче, когато отиде на лекар той си и иска таксата... Е !?! :shock:
Сега докато пиша настоящето, по телевизора ми дуднат за второ задължително здравно осигуряване в частни фондове... !? :shock:
Аз лично не съм стъпвал в лекарски кабинет от 7 години, та си мисля, че част от сумата за осигуровки, която не е процент за републикански или тем подобни натрупвания, си е моя. :roll:
Бе, то щом Съдия – приложил ЕКПЧ. вече не е такъв. И плащаме здравно ограбване, и други и други... Вече се убеждавам, че живеем в държавата Абсурдия.
„но се дразня, че никой не смее да надигне глава...”

Е, и аз се дразня!
Обаче ако се инциира едно протестче просто темата ще замре.
Нали сме Българи (абсурдиици)...
От мен лека вечер и да не се разболява никой :wink:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот jiji2 » 01 Дек 2009, 21:48

Това последното е наистина НАЙ-ВАЖНОТО! НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАЙТЕ НИКОГА!!! Защото нищо по-важно няма от здравето.
Колкото до другото - искам само да споделя и по този начин да накарам да погледнете и от друг ъгъл на нещата. Аз съм на 49 години. От 20 годишна работя и съответно се осигурявам. Същевременно завърших два университета и т.н. Започнах да се самоосигурявам като "лице на свободна професия" преди около 10-12 години... Преди 2 години ми съобщиха диагноза, която ме "заби в земята". Последваха тежки и сложни операции и то не след месеци, а веднага, на следващата седмица. Никого и за нищо не съм се молила. Просто докторите ме поеха и те ръководеха процеса. От мен се искаше да им вярвам и да се боря да оцелея, да не се предавам! След това последваха тежки, сложни и скъпи лечения в различни болници....
При всичко това НЕ СЪМ ПЛАТИЛА НИТО ЕДНА СТОТИНКА- нито "НА РЪКА", нито "под маса". Всичко беше поето изцяло от Касата. Никой дори не ми поиска нещо- нито за консумативи, нито за лекарства .... След това се наложи да ми направят още две операции - като корекции от първите две... И тогава не съм платила нищо... Не мога да кажа колко точно екипа са работили за мен, колко средства съм струвала на касата и колко от тях съм успяла да изплатя с предишните си вноски (за моите близо 30 години стаж може и да са се събрали парици). Но това, което знам е, ЧЕ КОЛКОТО И ПАРИ ДА ПОЛУЧАВАМ НИКОГА НЕ СИ ОТДЕЛЯМ САМА НАСТРАНИ - ЗА ФОНД "ЗДРАВЕ". И ако аз трябваше да си плащам всичко сега и то по цени, които са като в останалите цивилизовани държави - ПРОСТО УМИРАМ.
Така че, не знам колко е порочен и неправилен този начин на здравно осигуряване, но сега вече мисля, че човек малко или много е наистина здравно осигурен - поне за спасяване на живота му. А който иска да получи екстри - има и платени услуги в самите болници - плащаш си и получаваш, ако имаш възможност и искаш. Или правиш дарение. Но, поварвайте ми, добре, че бях здравно осигурена!!!
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот imhotep » 01 Дек 2009, 21:53

Не бива здравното осигуряване да е задължително, защото нека да мислим като администраторите в здравната каса с икономически понятия а не със 'сърцето' си.
Здравето какво е ? В условията на пазарна икономика здравето е капитал, всеки един от нас инвестира в своето здраве. Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение. Тоест веднъж ние сме платили цената за нашето здраве. Някой ще попита ами представи си ако ти се случи спешно да отидеш в болница, например след ПТП. Веднага ще отговоря, здравноосигурен или не, ще съм задължен да платя тъй като здравната каса не е заложила в своята програма съвременната форма на лечение. Тя просто е заложила НЯКАКВО лечение, което на мен не ми върши работа. Но тъй като 'имам късмет' лекарите (които оперират като стажанти в чужбина) ми предлагат СРЕЩУ заплащане да ме оперират по най-съвременен метод, и за двете страни е от голям интерес. За какво по дяволите тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА здравна осигуровка. Ааааа сега се сетих, ами за да ги лъжат бедните хорица, които не разбират, че им провеждат лечение. Не е справедливо !!!
И днес дори, колкото и беден да е българският народ пак намира сили да се събират суми за операции на деца с вроден порок на сърцето, за трансплантации и за какво ли още не, В ЧУЖБИНА !!! Пак си плащаме сами !!! В условията на пазарна икономика задължителното здравно осигуряване е абсурд !!! ДОБРОВОЛНО jiji - ДА !!!
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: 05 Дек 2008, 01:17

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот geomar1958 » 02 Фев 2010, 18:32

.
geomar1958
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 19 Окт 2008, 12:44

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот hristo2834 » 03 Фев 2010, 05:34

Смисълът на задължителното здравно осигуряване е здравите да плащат за лечението на болните, т.е. солидарност. Разбира се никога не се знае кога някой здрав няма да стане болен. Системата не е измислена в България, преписана е от по-развити от нас държави. Това което не е преписано е липсата на корупция и по-добрата организация в тези държави. По-принцип ако попитате някой канадец примерно как е там, ще започне да реве като магаре от тамошните медицински грижи, та и в развитите държави има доста проблеми в тази област. На практика в България ако няма задължително здравно осигуряване здравеопазването ще легне на бюджета, защото по правило болните все нямат пари ама държавата е длъжна да ги лекува и всичко ще се разпадне.
hristo2834
Потребител
 
Мнения: 132
Регистриран на: 14 Ное 2009, 22:02

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teodorterziev » 19 Фев 2010, 11:32

http://www.bgpetition.com/Sreshtu-lipsa ... index.html
Подписвайте и пращайте на други здравно неосигурени и недоволни от здравното осигуряване в България!
teodorterziev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Апр 2007, 00:44

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teogeo » 08 Май 2010, 15:19

hristo2834 написа:Смисълът на задължителното здравно осигуряване е здравите да плащат за лечението на болните, т.е. солидарност. Разбира се никога не се знае кога някой здрав няма да стане болен. Системата не е измислена в България, преписана е от по-развити от нас държави. Това което не е преписано е липсата на корупция и по-добрата организация в тези държави. По-принцип ако попитате някой канадец примерно как е там, ще започне да реве като магаре от тамошните медицински грижи, та и в развитите държави има доста проблеми в тази област. На практика в България ако няма задължително здравно осигуряване здравеопазването ще легне на бюджета, защото по правило болните все нямат пари ама държавата е длъжна да ги лекува и всичко ще се разпадне.


Знам ги аз тия дето нямат. Ох, как ги знам и то особено тия дето най-много реват, ох пък те колко нямат. Дето и дограма си слагат, и плазми купуват, и GSMи скъпи.. .а после - няма. Ами като нямаш - МРИ, ДА СИ РАБОТИЛ, ДА СИ ИМАЛ.

Аман от "болен здрав носи". Затова света отива на провала - ей го САЩ, ей ти Гърция. Щото все един пие, друг плаща...
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот Гост. » 08 Май 2010, 18:43

Многопластова тема с многостранни аспекти, но каквото и да говорим нищо няма да се промени... Нищо!

Включих се само, за да споделя, че едва, когато загубиш нещо, което до вчера си приемал за даденост.. осъзнаваш, колко важно е то. В т.с. разказът ми би бил частично идентичен с този на Джиджи. Появява се в животът ти чужд човек, който само с една реплика, ужасна, те тръшва на земята и ..... в главата ти настава буря.

Жрецо, при цялото ми уважение, ама като как реши да ми вмениш вина, за това, че собствените ми клетки са се изродили?!? 8)( въпросът е провокират от тази ти реплика - "Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение")

И ако трябва да изразя мнение- аз съм ЗА задължително здравно осигуряване, при ясни критерии, какво покрива то. Изхождам и от личен опит- осигурявам се на максимален доход, и в миг установявам, че хората, които масово не плащат своя налог ползват наравно, че и в пъти и в повече от мен, медицински услуги ( същите тези, които към 15 число на месеца са изчерпали и моите възможности, за което се налага да платя- отново!). Такъв ни е принципа на осигуряването, ама ми додява от нечии тарикатлъци.
Та-одобрявам дори и законодателното изменение, което въведе поне 36 месечно плащане на здравни вноски, така щото тези ревящите с плазмите( че кой ги няма вече?!?), се правят на по-тарикати и си мислят, че им е позволено да се съвокупяват с дявола във въздуха. 8)


п.п. Тук ще споделя и друго лично мнение, чисто човешко- родителите ми, без оглед доходите им, винаги са плащали коректно задълженията си към доставчици и държава. Е, дразни ме факта, че някой особи са ползвали същите услуги, и сега се позовават на правопогасяващи възражения. Като юрист- разбирам, но като обикновен човек се дразня на хорската непочтеност.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот teogeo » 08 Май 2010, 19:02

poli_g написа:Многопластова тема с многостранни аспекти, но каквото и да говорим нищо няма да се промени... Нищо!

Включих се само, за да споделя, че едва, когато загубиш нещо, което до вчера си приемал за даденост.. осъзнаваш, колко важно е то. В т.с. разказът ми би бил частично идентичен с този на Джиджи. Появява се в животът ти чужд човек, който само с една реплика, ужасна, те тръшва на земята и ..... в главата ти настава буря.

Жрецо, при цялото ми уважение, ама като как реши да ми вмениш вина, за това, че собствените ми клетки са се изродили?!? 8)( въпросът е провокират от тази ти реплика - "Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение")

И ако трябва да изразя мнение- аз съм ЗА задължително здравно осигуряване, при ясни критерии, какво покрива то. Изхождам и от личен опит- осигурявам се на максимален доход, и в миг установявам, че хората, които масово не плащат своя налог ползват наравно, че и в пъти и в повече от мен, медицински услуги. Такъв ни е принципа на осигуряването, ама ми додява от нечии тарикатлъци.
Та-одобрявам дори и законодателното изменение, което въведе поне 36 месечно плащане на здравни вноски, така щото тези ревящите с плазмите( че кой ги няма вече?!?), се правят на по-тарикати и си мислят, че им е позволено да се съвокупявят с дявола във въздуха. 8)


п.п. Тук ще споделя и друго лично мнение, чисто човешко- родителите ми, без оглед доходите им, винаги са плащали коректно задълженията си към доставчици и държава. Е, дразни ме факта, че някой особи са ползвали същите услуги, и сега се позовават на правопогасяващи възражения. Като юрист- разбирам, но като обикновен човек се дразня на хорската непочтеност.


Аз нямам плазма, не че не мога да си го позволя. Не знам и аз... толкова гледам и телевизия, или съм старомоден? Не, че е престъпление човек да има плазма, просто се опитах да категоризирам тази прослойка черни душици.

Знаеш ли защо не ползваш услугите на здравната система? Защото си заета с плащането. Убеден съм, че не можеш да си позволиш ЛУКСА да отидеш дори на контролен преглед, заради ангажименти (част от чийто финансов еквивалент отива в здравната каса). Ще прибегнеш (не дай Боже) до услугите на здравната система чак когато душата ти вече застане на границата между два свята :lol:

В същото време разни черни тарикатски душици си поддържат здравето в добро състояние като висят в болниците за най-малкото (например - не ходил по голяма нужда 3ти ден, пръднал с малко по-особена миризма, хлъцнал)... Сещаш ли се кой плаща за тях???

Иначе може много лесно да се подобри ситуацията. Здравни електронни карти с "кредити" (условни единици). Отиваш на преглед - взимат ти Х УЕ. Операция - У УЕ. Като можеш да си ги позволиш - ходи всеки ден на лекар.

В същото време някой, който не ползва, може лесно да преотстъпи своите УЕ на близък човек в нужда.

За край нека си припомним пиесата на Дарио Фо - "Няма да платим!"
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот katerinakuch » 10 Май 2010, 17:34

За съжаление, аз също познавам хора, които дори се "хвалят", че не плащат нито здравни осигурителни вноски, нито задължителните ДОО и ДЗПО, но са спокойни и си знаят, че някой ден и без да плащат, пак ще получават т.нар. "социална пенсия". Представяте ли си! :evil: А отстрани погледнато, въобще не са бедни хора. Аз съм обидена и възмутена от тяхната наглост, от непочтеното и некоректно поведение, още повече, че познавам и хора, които разполагат с по-малко средства и дори се лишават, но въпреки това винаги си плащат дължимото към държавата! Не е справедливо наистина едни да плащат, а други да се хвалят, че не плащат.
Ето защо, смятам, че в началото на тази година не трябваше да се увеличава минималният осигурителен праг, а по-справедливо беше да бъдат накарани да плащат и то с лихвите всички хора, които досега не са плащали осигурителни вноски и продължават в същия дух. Ако не го сторят, то да бъдат подведени под отговорност/включително и наказателна/, санкционирани по подходящ начин и лишени от права, сред които и правото да упражняват определени професии и дейности.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

Мнениеот gary55 » 28 Юли 2010, 21:07

А как стоят нещата в развитите страни? Там има ли задължително здравно осигуряване? Например в Норвегия, Австралия, Исландия, Канада, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Франция, Швейцария, Япония, САЩ, Испания, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Германия?

Още нещо: има ли някаква стандартна форма за писане на петиция. Какво да включва какви да са обръщенията и такива неща?
gary55
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Юли 2010, 19:43



Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron