начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

искам да заведа дело за клевета

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


искам да заведа дело за клевета

Мнениеот bercelios » 28 Сеп 2009, 20:58

Здравейте!
Регистрирах се скоро в сайта и ми е трудно да се ориентирам във всички обсуждани теми. Затова реших директно да попитам. Ето го въпросът ми:
Аз съм преподавател в училище. Тази година поемам нови класове и част от тези класове до момента са се обучавали при една моя колежка в училището. Тя обаче НЕ е преподавала по нормативните изисквания на Министерството на образованието, младежта и науката, и така тя НЕ е преподала задължителния материал за даден клас. На мен проблема ми е, че аз нямам право да преподавам този материал в следващия клас, а ако не преподам материала учениците ще бъдат ощетени. Аз написах докладна до директорката с молба да ми даде становище какво да направя? Директорката поиска писмено обяснение от тази моя колежка. В писменото си обяснение колежката ми обяснява някави глупости защо не е преподала материала (които нейни обяснения са в противоречие с нормативните документи на МОМН) и в половин страница ме обижда, като ме нарича некомпетенте, "учителят" (визирайки мен ме слага в кавички), обявиняваме в користни цели (незнам какви) и ме изкарва абсолютен лайк в преподаването.
Сега директорът е препратил запитването ми до експерта по химия в РИО - София град
Въпростите са ми: мога ли да съдя тази моя колежка за клевета? към какъв адвокат да се обърна (и къде да до намеря)?; колко ще ми струва делто?
Ако някой се заинтересува може да му подам и повече информация.
Ако можете да ми помогнете - ще ви дъда благодарен!
Поздрави!
bercelios
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2009, 20:42

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот law_master » 28 Сеп 2009, 22:21

Може да заведете дело. Подава се тъжба до съответния съд. Дали е обида или клевета може да се изясни като се води точно какво пише в това обяснение. Необходим Ви е адв. който се занимава с наказателно право. Резултата от това обаче ще е евентуално осъдителна присъда за вашата колежка. Задължително си предявете и гр. иск в нак, процес за обезшетяане на наим. вреди. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 20 Дек 2007, 00:03
Местоположение: Chicago

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот bercelios » 29 Сеп 2009, 21:12

Благодаея ти много за информацията.
:D
bercelios
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2009, 20:42

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот andy70 » 29 Сеп 2009, 21:57

Имайте предвид, че става въпрос за наказателно дело от частен характер и тежестта на доказване на деянието пада изцяло върху Вас. Помислете си добре преди да заведете делото. Срокът за това е 6 месеца. Ако не сте индивидуализиран конкретно в писмените обяснения на Вашата колежка, може да се стигне и до обратен ефект от жалбата Ви.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот namakak » 29 Сеп 2009, 22:11

Имайте предвид ,че тази ви колежка в кавички може да привика заинтересованите си ученици за свидетели и за обслуженото им внимание и преподаване,защото според думите ви те трябва всичките да са на поправителен изпит.А химията е призвание,другите я зубрят и се забравя лесно.
Да не си загубите работата,това е най-важно за вас.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот bercelios » 04 Окт 2009, 19:05

Благодаря Ви много за коментарите и съветите. Ще обмисля нещата още малко.
Поздрави!
bercelios
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2009, 20:42

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот doc03 » 05 Окт 2009, 00:16

andy70 написа:Имайте предвид, че става въпрос за наказателно дело от частен характер и тежестта на доказване на деянието пада изцяло върху Вас. Помислете си добре преди да заведете делото. Срокът за това е 6 месеца. Ако не сте индивидуализиран конкретно в писмените обяснения на Вашата колежка, може да се стигне и до обратен ефект от жалбата Ви.


Абсолютно !

В жалба до военна прокуратура и други места, една госпожа обвини в пристрастие явилият се на едно място полицай. И след като (след месец) всичко се оказа лъжа, аз поисках да си заведа дело за клевета. Тогава се оказа, че тя е написала "явилият се полицай". Не ме беше конкретизирала. А това, че друг полицай там нямаше, се оказа без значение.

И според мен - няма да стане.
Но има други начини. Например - учениците да осъзнаят и да се възмутят от това, че не разбират новата материя, тъй като предишния преподавател не си е преподал материала .... и пр.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот peshoplovdiv » 05 Окт 2009, 14:42

Здравейте приятели. Казвам се Петър и съм от град Пловдив. Аз имам един въпрос, но преди това нека да ви обесня подробно ситуацията на кратко.
Живея в Пловдив на квартира.
Един познат ми предложи да живея в неговия апартамент, той работи в Плевен, но ми обясни, че с неговата жена живеят разделени и той има приятелка в Плевен, с която живеят.
Предопреди ме за първата си жена, че понякога идва в Пловдив в апартамента, който той ми даде под наем, но това да не ме притеснявало, защото аз ще ползвам неговата половинка от апартамента.
Един месец след като се нанесох в апартамента, онзи ден жена му( първата) идва в Пловдив и съответно в апартамента, явно от съседи е уведомена, че има наематели,защото от врата започна със своите писъци, хуления и обиди.
Започна да мята предмети, да си отваря вратите с крак и постоянни нападки срещу мене. Аз мълчах, не исках да отговарям на всичко това, просто защото си помислих, ако в последствие се стигне до процес просто да съм с чиста съвест, че дори и една обида не съм нанесъл по нейн адрес.
Сега найстина ползвам на мъжът, който ми даде да ползвам неговата половинка от апартамента, но тя въпреки това ми постави условие до една седмица да съм се изнесъл от апартамента.
Те не са в процес на развод.
Въпроса ми е какво мога да направя за нанесени обиди срещу мен и имали сега право да ми поставя условия и ултиматуми при положение, че все още няма процес за подялба на имущество... И ако може да ми кажете с виковете по мен , ритането на врати и обидите какви точки от Наказателния кодекс е нарушила спрямо мен? Моля ви за по бърз отговор, защото искам да съм подготвен, когато дойде да мога да и обесня в какви нарушения.
Аз така или иначе ще се изнеса от апартамента. Но искам да и обесня какво е нарушила спрямо мен и евентуално да я подведа под съдебна отговорност.
Моля ви пишете ми на имейл адреса: peshopld@gmail.com
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот peshoplovdiv » 06 Окт 2009, 16:15

:cry: Тук има ли хора въобще които четът мнения :cry:
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот lexter » 06 Окт 2009, 19:38

Вие, господине, сте натрапчиво неграмотен. Защо очаквате някой да ви вземе присърце, заради милото обръщение, фамилиарниченето, настоятелността, която буди умиление? Отидете при адвокат, платете му и него занимавайте.
Последна промяна lexter на 06 Окт 2009, 20:47, променена общо 3 пъти
lexter
Потребител
 
Мнения: 318
Регистриран на: 17 Мар 2008, 20:25

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот peshoplovdiv » 06 Окт 2009, 20:03

lexter написа:Вие, господине, сте натрапчиво неграмотен. Защо очаквате някой да ви вземе присърце, заради милото обръщение, фамилиарниченето, настоятелността, която буди умиление? Отидете при адвокат, платете му и него занимавайте.


Виж сега...Нека да не се обиждаме, защото това показва колко ти си неграмотен и жалко , че ти липсват първите години от едно елементарно възпитание.
Колкото до адвокат е нает и работим по въпроса, а дали съжаление съм търсил тук - незнам, но знам, че аз вече те съжалявам, защото ти си един прост българин криещ реалността си зад монитора. Бъди жив и здрав и дано Господ ти налее акъл в кратуната
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот lexter » 06 Окт 2009, 20:36

щом се обиждате от това, което съм написал - ви дължа извинение, не съм имал намерение.
щом си имате адвокат - значи той си отговаря чинно и почтено на вашите въпроси и няма място "аудиторията" тук да иззема негови функции и права.
благодаря ви за пожеланията, да ви се връщат!
Само ви моля учтиво - поне не завеждайте дело срещу мен за обида и не ме подвеждайте под съдебна отговорност.
Предварително благодаря.

EDIT:illiterate
2 a : showing or marked by a lack of familiarity with language and literature <an illiterate magazine> b : violating approved patterns of speaking or writing

не намерих електронен тълковен речник на български, затова на английски :)
Последна промяна lexter на 06 Окт 2009, 20:47, променена общо 1 път
lexter
Потребител
 
Мнения: 318
Регистриран на: 17 Мар 2008, 20:25

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот peshoplovdiv » 06 Окт 2009, 20:39

:D :D :D :D Жесток си. :D :D :D :D дай Боже, България по - скоро да се очисти от такива извънразумни дарове :D :D :D :D кефиш ме :D :
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот peshoplovdiv » 06 Окт 2009, 20:42

lexter написа:щом се обиждате от това, което съм написал - ви дължа извинение, не съм имал намерение.
щом си имате адвокат - значи той си отговаря чинно и почтено на вашите въпроси и няма място "аудиторията" тук да иззема негови функции и права.
благодаря ви за пожеланията, да ви се връщат!
Само ви моля учтиво - поне не завеждайте дело срещу мен за обида и не ме подвеждайте под съдебна отговорност.
Предварително благодаря.


Ами виж сега, ако се върнеш на първия ти коментар и най - големия слепец ще види в едно изречение колко обиди по мой адрес. И смятам, че не е нужно да има сърказам във втория ти коментар. Тук за това е създаден форума, всеки да обсъжда своите моменти и именно някой тук споделят своите практики и знания, а това, че теб те е подразнил моя коментар е просто отделен въпрос.
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57

Re: искам да заведа дело за клевета

Мнениеот lexter » 06 Окт 2009, 20:46

сарказЪм

Конституция на Р България:
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.

пълните и кратките членувания ще се направя, че игнорирам :)

ако си с Mozilla Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3
тук има проверка на правописа и е безплатна!
Последна промяна lexter на 07 Окт 2009, 15:21, променена общо 1 път
lexter
Потребител
 
Мнения: 318
Регистриран на: 17 Мар 2008, 20:25


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron