начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот evcholina » 10 Сеп 2009, 15:00

Имам следния проблем: собствениците на апартамент на 1 ет. искат да използват жилището за детска почасова занималня и забавачница. Ние сме 4-ма собственика. Само един от нас даде съгласието си за тази промяна. Питането ми е в този случай може ли градината да съществува законно или е необходимо нотариално заверено съгласие на всички собственици без значение къде в ЕС се намират техните собствености (имам предвид в непосредстена близост над и до градината или не). Освен това в двора на ЕС е обособена паянтова стълба с цел вход за градината, която е в об. части и на останалите собственици. Моля дайте компетентно мнение (ако е възможно от адвокат специалист по ЗУТ)по казуса и съвет какви стъпки трябва да се предприемат, за да се спре този произвол.

Прдварително благодаря
evcholina
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2009, 13:51

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот magodeoz » 10 Сеп 2009, 15:12

ЗУТЧл. 38. (1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот naughty » 10 Сеп 2009, 19:14

определено е доста незаконно всичко което се случва, за да не селутате наемете адвокат.
naughty
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Май 2007, 19:09

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот evcholina » 11 Сеп 2009, 11:26

Благодаря за отговорите. Моля уточнете какво се има предвид непосредствени съседи. Ако все пак градината започне дейност какви ответни мерки препоръчвате.
evcholina
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2009, 13:51

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2009, 00:58

В случая думата "непосредствен" се употребява в значението "най-близък". Непосредствени съседи на един имот са онези имоти (респективно - техните собственици), с които въпросният имот граничи. Не е съвсем изяснен въпросът дали мазетата (респективно - техните собственици) попадат в тази категория, когато става въпрос за имот на първия етаж, но общоприетата практика е при провеждане на процедури по ЗУТ да се вземат предвид само онези съседни имоти, които (юридически, технически и фактически) се използват като жилища.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron