начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Лихвоточки

Казуси за недвижими имоти


Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 03 Авг 2009, 12:47

кажете ми, има ли някой на който да са изплатени парите от лихвоточки? колко време се чака? знам че срока е ноември 2013, но ми се иска по-рано
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот zlostar » 03 Авг 2009, 13:27

Ще си позволя един copy-paste на мнението ми във връзка със закона, "уреждащ" въпроса с лихвоточките:

"Този закон е най-набутващия и най-прецакващия закон, и най-неясния закон който може да се измисли. Поставени са безумни изисквания, трудноизпълними условия само и само изплащането на дължимите суми от държавата да е възможно най-трудно , а за някои невъзможно. Лихвоточките трябва да бъдат изплатени на всички притежатели на лихвоточки, без поставянето на условия- това може да стане като се отмени сегашния закон и се приеме нов, с текст -" лихвоточките се изплащат на притежателите им при поискване "! каква е целта на закона- да бъдат изплатени лихвоточките (а по силата на договора с държ.на притежателя на лихвоточки - държавата е била длъжна да предостави ЖИЛИЩА, и не малко лица са получили жилища до 1989г с лихвоточки )или да се намери начин на колкото е възможно повече хора да не се стигнат до обезщетение(а по тази логика който е взел жилище с лихвоточки не е ли редно да го върне-за някой срещу парите им са дадени жилища, а за други лихвоточки). Притежателите на лихвоточки са над 300 000 човека, заедно с техните близки този въпрос касае над 1милион човека- единственото справедливо решение- отмявна на сегашния прецакващ закон и приемането на нов закон за реално и без условия на изплащане на лихвочислата, дори и обезщетението да не е висока сума. Искрено се надявам от хората ,пишещи в този форум да има лица с лихвоточки и да подкрепят по всякакъв законен начин справедливото искане за обезщетение-включително чрез поставяне на въпроса пред народния представител от вашия избирателен район."
zlostar
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 11 Фев 2009, 12:43

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 03 Авг 2009, 15:31

знам че всичко е тъпотия, на аз оправих всички неща преди 4 месеца и сега чакам само да ми се изплатят парите. в общината ми казаха че ще чакам около 3 месеца, но те минаха. все пак не ми се чака до 2013 г. защото съм взела 1000 лв заем -за нотариуси, нот. актове и т.н. Затова искам някой да ми каже колко време се чака да вземе парите след като е оправил цялата патардия с документите
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот frontmen » 03 Авг 2009, 15:45

Искаш да кажеш, че си купила / започнала строеж на жилище и си представила всичко необходимо за получаване на парите по лихвоточките?
frontmen
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 28 Мар 2007, 20:58

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 03 Авг 2009, 15:48

да това искам да кажа, оправих всичко преди 4 месеца и ми остава само да взема парите
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 06 Авг 2009, 09:12

понеже никой не отговаря май никой не си е взел парите от лихвоточките, изглежда ще пада голямо чакане, лошото е че трябва да се връщат заемите взети за нотариуси
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот frontmen » 07 Авг 2009, 10:50

Аз засега само съм уредил прехвърлянето на лихвоточките от родители на дъщеря им, за да може тя да ги ползва. Дъщерята я регистрирахме като правоимащо лице в общината. Сега трябваше да излезе окончателния 8-ми списък с правоимащи лица, ама нали удължиха срока за прехвърлянето на лихвоточки, значи този списък ще излезе по-натам. Видим ли дъщерята като правоимащо лице в списъка, ще действаме по получаването на обезщетението - дали с покупка на имот, дали с включване в строеж - ще видим; jovanot, може и от теб да заимстваме ценен опит в тази насока.
frontmen
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 28 Мар 2007, 20:58

Re: Лихвоточки

Мнениеот paruchev_ » 07 Авг 2009, 19:47

Не че да ви разочаровам,но аз оправих документите на баща ми, за да може да си вземе лихвоточките май-месец, и още няма пари,каха че към началото на другата година можело да вземем пари.Инъче от общината казаха,че за един месец ще стане,да ама не. При нас той ми прехвърли лихвоточките си понеже притежава недвижими имоти на негово име над допустимото а то май беше 30 000 или 50 000 не помня,след като ми ги прехвърли на мен аз закупих една втора иделна част от имота на дядо ми. И сега си чакаме за пари догодина може и да стане.
paruchev_
Потребител
 
Мнения: 189
Регистриран на: 21 Ное 2008, 18:34

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 08 Авг 2009, 14:48

и на мен ми казаха от общината до три месеца но станаха 4. и още не съм чула за някой да си е взел парите. всички чакаме, но докога.
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот obshtinarka » 08 Авг 2009, 16:10

Здравейте!
Не е чак толкова страшна процедурата с лихвоточките.
Идеята е първо да се докаже това, че сте "нуждаещи се от жилище", това сигурно е нужно, защото замисълът на лихвоточките е да се използват за закупуването точно на жилищни имоти.
Тома, че сте "нуждаещи от илище" се доказва с удостоверението, което Ви издават от общинката администрация по постоянен адрес-подавате заявление по образец и до седмица Ви издават удостоверението.
Следвщата стъпка е да бъдете включен в т.нар. окончателен списък, в който логично се включват лицата, които:
- притежават жилищноспестовен влог,
-имат удостоварението, което описах по-горе, т.е. се нуждаят от жилищен имот и
-са попълнили заявление за включване в този окончателен списк.
В молба-декларацията за включване в окончателния списк се удостоверява, че лицето отговаря на законовите условия-не притежава имущество над 40 хил. лева, не е прехвърляло жилищен имот след 91 г. мисля че беше, и другите, предвидени в Закона. Напомням, че това е декларация, т.е. всеки по съвест посочва обстоятелствата, но както се сещате носи отговорност за това.
Общо взето минава повечко време докато бъдете включени в окончателен списък, защото процедурата е свързана с обсъждане на всеки един случай в комисия,обнародване в "Държавен вестник" на съобщението за изготвянето му и изтичането на законовия срок за обжалване на списъка. Списъкът се поставя на таблото за обявления в общинската администрация.
След като сте вече включени в този списък, вече можете да представите нотариален акт за покупка на жилищен имот, в който задължително трябва да е изписано, че ще се използват правата Ви по Закона.
Заедно с нотариалния акт отново се попълва заявление за изплащане на компенсацията, също по образец.
И остава само да чакате за изплащането на сумите.Във всяка община предполагам процедират по различен начин за исканията до Националния компенсационен жилищен фонд да преведе сумите на гражданите-някои изчакват да се съберат повече заявбения за изплащане, други-не.
Мярнах един срок, който беше посочен из мненията-2013 г., това не е срокът за изплащане на компенсациите, а крайният срок, в който лицата, включени в окночателен списк и закупили жилищен имот, могат да упражнят правата си по Закона.
Успех с лихвоточките!
obshtinarka
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 07 Авг 2009, 16:58

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 01 Сеп 2009, 15:27

разпитах в общината и разбрах, ще се чака 1 година в най добрия случай
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот zlostar » 02 Сеп 2009, 13:59

Такаааа - http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=52049 На въпросните лица от статията само с "молбичка" ли ще се плаща компенсацията, или ще преминават по тежката процедура, по която аз и много други няма да получат обезщетение, (е някои ще получат компенсация, а други не, нищо , че сме с жилищни влогове) ?
А към общинарка- лихвоточките би трябвало да се платят без значение дали към сегашния момент ЗОС ви определя за нуждаещ се от жилище или не. Е ако по критериите на закона "не съм нуждаещ се от жилище" - какво няма да ми платят парите МИ за лихвоточките МИ ли?(отговорът е да!!! - заради прецакващия закон , заради които повечето с лихвоточки няма да си видим парите). Добре като няма да ми платят лихвоточките, си искам жилището, заради което преди много десетилетия е открит жилищния влог, и неплатените лихви са всъщност тези лихвоточки(държиш парите си блокирани(ти или твоите "възходящи") 40 години, не получаваш лихва, не ти се предоставя ДОГОВОРЕНОТО жилище,( нищо че близо 1милион семейства с лихвоточки получиха жилища-до 1989г), хайде и останалите 300 000 с лихвоточки да ни се плати компенсация, ). Все едно да вложа МОИТЕ пари в банка и чиновникът от банката да каже, че ще ми плати лихвата по влога МИ, но само ако му докажа, че имам нужда от парите си от лихвата.

Няма друго решение, освен отмяна на настоящия закон и приемането на нов за изплащане на лихвоточките при поискване(с "молбичка" за изплащане и доказателство, че имаш лихвоточки), без поставяне на условия, пречки, и други изисквания, освен да имаш лихвоточки
zlostar
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 11 Фев 2009, 12:43

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 03 Сеп 2009, 21:12

zlostar доколкото разбирам при тебе няма начин за компенсация, а да си ги прехвърлиш на роднина в нужда проучвал ли си
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 03 Сеп 2009, 21:17

със сигурност си проучил, наистина закона е гаден и защото те карат да си купиш жилище и после да те компенсират а пари няма и за нотариуса даже камо ли за жилище
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот _temp_ » 12 Сеп 2009, 13:15

Здравейте,
През лятото на 2008г. закупих жилище. като половината от парите изтеглих на кредит от банка, другата половина са мой лични спестявания. В договора по закупуването са упоменати срокове за превеждане на траншове от мен към фирмата инвеститор, според етапа на стротелство. В последствие разбрах, че мога да се възползвам от лихвоточките на баща ми, тъй като отговарям на условията. Прехвърлихме ги нотариално и после във ДСК и подадох съответните документи в общината и ми казаха да чакам да излезе списък номер 8, в който евентуално трябва да съм, след което мога да се възползвам от парите от лихвоточките (след добавяне на анекс към договора за покупко-продажба на апартамента). Дотук добре, но разбрах, че е излязло допълнение към закона, което удължава срока за влизане в тези списъци до края на 2009г. и компенсирането до 2013г. Проблемът е, че в началото на 2010г. апартаментът ще е готов (акт16) и аз ще трябва да преведа на инвеститора около 15000 евро (20% от стойноста на имота). Въпросът ми е мога ли да разчитам, че държавата ще ме компенсира за тези пари по-късно (дори и 2013) и дали вече ще мога да взема изобщо нещо при положение, че апартамента ще е готов, а аз вече ще съм дал парите от себе си. Благодаря.
_temp_
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Сеп 2009, 13:03

Re: Лихвоточки

Мнениеот frontmen » 19 Фев 2010, 10:44

в брой 12 на ДВ (стр. 114) е излязло съобщение на Столична община, че VIII списък е излязъл.

ДВ - от http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.fac ... 289FDE55DA

Също и
http://www.bezposrednik.net/%D0%BD%D0%B ... %D0%B0.htm
frontmen
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 28 Мар 2007, 20:58

Re: Лихвоточки

Мнениеот hristo2834 » 22 Фев 2010, 00:06

Аз си взех парите от лихвоточките след като си купих жилище, стана много бързо, месец два нещо такова.
hristo2834
Потребител
 
Мнения: 132
Регистриран на: 14 Ное 2009, 22:02

Re: Лихвоточки

Мнениеот frontmen » 23 Фев 2010, 11:04

Предполагам, че си го закупил с нотариален акт за покупко-продажба или друг вид прехвърляне. Знам, че в акта трябва да се спомене нещо за лихвоточките. Моля те, да споделиш какво точно е записано, както и какви други формалности трябва да се изпълнят за събиране на парите от точките.
frontmen
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 28 Мар 2007, 20:58

Re: Лихвоточки

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 11:05

на 22.04.2009г съм приключила с цялата дандания по лихвоточките, и от тази дата чакам да ми се изплатят. уви още чакам. Кажи ми hristo2834 ти как така ги получи за месец два. за коя година говориш? преди 5-6 години ставаше за месец два но сега май е за година две.
jovanot
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Авг 2009, 12:39

Re: Лихвоточки

Мнениеот batmiro » 17 Сеп 2010, 13:41

Здравейте, лихвоточките се изплащаха по-бързо преди да бъдат приети промените в закона 2009 година . Но след приемането на промените в закона се забавиха доста работите по простата причина, че много хора прехвърлиха лихвоточките си и правоимащите са много повече от преди. Само че сумата отделена за изплащане на лихвоточките е почти една и съща всяка година 1% от бюджета или около 14 -16 млн. лева. За да ти изплатят лихвоточките трябва да си правоимащ (голяма глупост) и да купиша апартамент до 2013 година( още по-голяма глупост). Срока, в който държавата е длъжна да ти изплати парите е до 2019 година( ако не го вдигнат още, до скоро беше 2015). Има време до 2019 година, тъкмо ако сега купите апартамент до тогава ще е дошло време за ремонт и ще ползвате мижавата сумичка която ще ви даде държавата да си оправите апартаментчето.
Живеем в България, тук е така, не случайно 2 млн. българи вече са в чужбина, а ние националистите си седим тук и продължаваме всеки ден да са ядосваме в каква насрана държава живеем.
batmiro
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Сеп 2010, 13:24


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 39 госта


cron