начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Мнениеот inika84 » 01 Юни 2009, 13:42

Здравейте,
Нуждая се от юридическа помощ.
Става въпрос за подновяване на шофьорска книжка. От КАТ ме карат да им занеса с нужните документи и една бележка от Държавната агенция по взвманията, че не дълда нищо към тях. Направиха ми съответната справка и се оказа, че старите ми, с изтекла давност наказателни постановления, са за "Х" лв и трябва да ги платя и чак тогава да подам документи в КАТ.
Въпросът ми е: "Имат ли право да ме карат да плащам нещо, чиято давност е минала? И ако да, моля посочете ми в кой закон го пише!
Благодаря за всяко мнение!!
inika84
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 19 Май 2009, 09:51

Re: КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Мнениеот nikodim77 » 01 Юни 2009, 15:13

Здравейте,
Написали сте, че се нуждаете от юридическа помощ... Аз не съм Юрист но ми стана интересно, тези стари НП все пак влязли ли са в сила?! Защото ако са влязли би трябвало да си ги платите „като поп”. Когато бях невръстен „ашлак” си позволих да управлявам един стар „Москвич” без СУМПС, за което естествено ми съставиха АУАН (това беше около 92-93 година). Близо десет години по-късно при плащане на данъци в данъчното от ЕГН-то ми „изкочи” и това задължение, което е произтекло от, някогашното ми наказание. Е, и аз си го платих „като поп” Само, че тези али-бали дето Ви ги разказвах по-горе се случиха при преди действащото законодателство, и май с тях само удължавам поста си... Ама вашият въпрос ме накара да се замисля дали и тогава не съм бил „будала” като съм действал „като поп”
А иначе ЗААН в своя Чл.82, ни казва, че административните наказания не се изпълняват ако са изтекли две години в случай, че наложеното наказание е глоба. А съгласно Ал. 2-ра, давността започва от датата на влизане в сила на акта (тука си мисля, че се има предвид акта, с който е наложено наказанието а не АУАН /повтарям аз така си мисля/)
И последно по ЗААН; Ал. 3-та, в случай, че е имало спиране или прекъсване на давността то пак не се изпълнява наказанието ако е минал период по-голям от този посочен по-горе но не повече от половината. На кратко казано максималният давностен срок според ЗААН излиза, че е три години в ако е имало спиране или прекъсване...
И все пак се съобразете с мнението на Юристите, които ще откликнат на вашето питане.
Успех и за сега чао!
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Мнениеот p_dyan » 01 Юни 2009, 19:48

От КАТ ви пращат за такава бележка, за да се види дали срещу Вас не е заведено изп.дело във сроковете на Чл.82 от ЗАНН (2 и 3 годишен за глобите). Защото ако е заведено, то тогава не се прилагат тези срокове по Чл.82, ал.1 от ЗАНН. (виж ал.4 на Чл.82).
Най вероятно не е заведено изпълнително дело от Агенциа за държ.вземания и тогава може да се позовете на давността и няма да плащате тези "стари" глоби.
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Мнениеот inika84 » 02 Юни 2009, 09:58

Благодаря ти за отговора p_dyan, ама как да разбера дали са завели дело? Нямам връчена покана. От Агенцията ли мога да получа такава информация?
inika84
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 19 Май 2009, 09:51

Re: КАТ: ГЛОБИ С ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Мнениеот inika84 » 02 Юни 2009, 11:26

Е нали съм в техния форум! Как мислиш адвокат "mi-mi?!
inika84
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 19 Май 2009, 09:51


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 29 госта


cron