начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 18 Окт 2008, 15:24

Здравейте, дадоха ни казуси, не знам кой точно е от юни. 3 от тях имам напечатани, но другите са ми още на хартиен носител. Тестовете от юни не ни ги дадоха, защото ги решавахме, докато лекторите четяха по-важните и сложни въпроси. Не бяха размножили екземпляри така както при казусите. Аз съм много доволна от курса. По ГПК имахме цял ден подробна лекция от адв. Томов, който ни разясни всички нови моменти и решавахме казус. Предният ден адв. Лулчева беше изключително компетентна, решихме няколко наказателни казуса и подробно ни разясни всички върпоси от казусите и решавахме тест. Въобще, много беше полезно.
Казус 1:
По време на брака си Иван Иванов получава по наследство от родителите си празно дворно място. Той го застроява с една сграда по силата на разрешение за строеж, издадено на негово име.
Иван Иванов прехвърля сградата срещу издръжка и гледане на Петър Христов, който е в брак и от брака си има едно дете. В последствие съпругата ба Петър Христов умира . Петър Христов склщчва последващ брак . След неговата смърт втората съпруга продава целия застроен имот на трето лице. То от своя страна прехвърля имота на Георги Георгиев.
Въпроси:
1. Дворното място вклщчва ли се в СИО ?
2. Сградата , която Иванов построява индивидуална собственост ли е?
3. Иванов може ли да продаде само сградата без правото на собственост върху поземления имот? В този случай кой трябва да е прехвърлител.
4. При сключване на посочената алеаторна сделка следва ли да участва и съпругата на Иванов?
5. В каква форма трябва да бъде сключена алеаторната сделка?
6. КОи са наследниците на починалата съпруга на Христов?
7. Втората съпруга на Христов има ли право да продаде целия имот ?
8. Какви права придобива Георгиев от посочената правна сделка ?
9. Ако тази(последната ) сделка страда от някакви пороци, какъв е правният път за тяхното отстраняване?
Казус 2
Здравка и Румен Тодорови сключват гр. Брак на 09.11.1989 и се установяват да живеят в жилището на родителите на съпруга. През 1991г. Закупуват 1 стаен апартамент в гр. София. След раждането на близнаци в семейството през 1993г.закупуват тистаен апартамент , в който се настаняват да живеят. Решават да отдадат под наем 1 стаения апартамент и на 30.06.1994г. сключват наемен договор с Драгомир Цеков за срок от 9 години, който наемен договор е нотариално заверен със същата дата. Междувременно Р. Тодоров се увлича по хазартни игри и задлъжнява към трети лица със сумата общо от 400 000 неденоминирани лева, за която сума е издал записи на заповед. За да погаси тази сума , Тодоров решава да продаде едност. Апартамент . За тази цел се свързва с приятеля си от детинство Б. Кънчев, на който обясбява, че му трябват спешно пари и трябва да продаде апартамента , но жена му не е съгласна на тази сделка. Предлага на Кънчев да закупи апартамента, като му плати веднага 400 0 00 неденоминирани лева , които да покрият дълговете му , а останалите 200000 да му дава на малки месечни вноски , така че съпругата му Здравка да мисли , че това са пари от наема на апартамента. Кънчев приема да закупи жилището при тези условия само от Тодоров и осъществяват продажбата пред познат на Тодоров нотариус в гр. София. Новият собственик Кънчев решава да се настани в закупения имот , но като отива там заварва наемателя, който отказва да напусне.
На 11.11.2003г. Здравка научава за продажбата и след консултации с адвокат завежда гр. Дело срещу Кънчев.
Отв. Кънчев има втора съпруга Катя и син от този брак -Евгени. На първото по делото заседание Кънчев прави възражение , че е придобил апартамента по давност. 6 дни след това заседание Б. Кънчев умира. Преди смъртта си той оставя саморъчно универсално завещание в полза на бившата си съпруга Спасова, с която е разведен от 1992г. От първия си брак Кънчев има 1 син-Стоян , който е починал през 2000г. и е оставил за наследници съпруга Ирина и дъшеря Петя.

1. Какви са правата на наемателя Драгомир цеков по отношение претенцията на Б.Кънчев за освобождаване на наемания апартамент?”
2. Какви са правните възможности на Здравка Тодорова за защита срещу продажбата на апартамента от съпруга и?
3. КОи лица скедва да бъдат конституирани като ответници при завеждане на иска?
4. Кои са законните наследници на починалия Кънчев?
5. Основателно ли е възражението на Кънчев за придобивна давност?
6. Какви са правните възможности има преживялата съпруга Кънчева да брани наследствените си права?
7. Кои лица следва да бъдат конституирани като ответници след смъртта на Кънчев?

КАзус 3
На 30.09.1992г. Цонева прехвърля на Жулиета Петрова собствения си 3 стаен апартамент в гр. София срещу задължението на Петрова за издръжка и гледане, като Цонева си запазва правото на ползване. Към момента на сключването Петрова се намира в брак. Веднага след сключването Петрова почва да превежда по 150 лева месечно на Цонева.
На 12. 02.1993г. Цонева получава увреждане на двигателния апарат и престава да може да се обслужва сама и изпраща нот. покана, с която уведомява Петрова зьа състоянието си и я приканва да започне да и помага в ежедневието.
Петрова не предприема действия и Цонева напуска апартамента и заминава при сестра си, която да се грижи за нея. След като Цонева осовождава апартамента , Петрова го отдава под наем на героги Стоянов.
Междувремено Иванка Цонева предявява иск за разваляне на договора и вписва исковата молба. Научавайки за делото Петрова уведомява Цонева , че е готова незабано да започне да полага грижи , но Цонева отказва. Петрова прехвърля апартамента на брат си Никола Георгиев.

1. Налице ли е неточно изпълнение по първата сделка и откога?
2. Има ли забава на кредитора при отказа на Цонева да получи грижи от Петрова след предявяване на иска?
3. Необходимо ли е д-рът да бъде развален, за да може Цонева да се върне в апартамента си?
4. Има ли и ако да-какви са възможностите за защита на Цонева срещу наемателя Стоянов?
5. Кои са страните по предявените от Иванка Цонева иск?
6. Какви са възможностите на Цонева да придобие обратно имота си?
7. Има ли и какви са възможностите на Стоянов за защита на правата си?
Ето това са три гражданскоправни казуса. Успех.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот zzzzz » 18 Окт 2008, 17:41

Колега, искам да попитам- лекциите на курса дали са по учебния материал? Имам предвид дали са ги разснявали по-подробно, с примери и разясняване на конкретни въпроси или може и чрез самоподготовка да се добият такива знания? Аз предложих да заплатя таксата за курса на някой колега срещу копие от записките от лекциите, но никой не ми отговори. Не можах да си взема отпуск и да присъствам, затова още веднъж отправям предложенето си. Ако някой има желание и интерес, моля да ми пише.
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 18 Окт 2008, 19:04

Kолега, аз смятам, че ако си четете законите и съдебна практика съвестно, ще се подготвите. Нищо, извън съдебната практика и закона не е казано. Всичко е там. Е, хубаво е да има на кого да зададете въпросите си или да решите с някой друг казусите, за да видите дали ги решавате правилно. Но пак казвам - казаха го и на семинара-никой няма да иска да му разказвате теорията като в Унивеситета. Няма да ви искат такива неща. В крайна сметка целта е да се практикува, а не да се пишат някакви дисертации.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот 71717 » 18 Окт 2008, 22:16

до mimi_sharkova

Колега, ако мате възможност посочете нещо от тестовете - из форумите колегите от последния изпит от юни 2008 твърдяха, че въпросите доста са се различавали от досега публикуваните тестове
Благодаря!
71717
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 12 Окт 2008, 09:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 19 Окт 2008, 09:25

Гражданскоправния казус от изпит през м.юни 2008г. беше нещо подобно - мъж и жена си закупили нива през 1942г. /примерно/. После жената починала, мъжа се оженил повторно, след 1944г. вкарали нивата в ТКЗС и т.н. Този казус не го ли дадоха и не го ли решихте? А що се отнася до въпросите в юнския тест, те наистина бяха коренно различни от всички досигани тестове. напрова ми е чудно, че не са дали на семинара теста разпечатан. когато бях на същия семинар през май месец, дадоха всички тестове и казуси от последните няколко изпита. А наказателния казус от юни или теста дадоха ли?
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 19 Окт 2008, 09:34

По памет ще пресъздам наказателния казус от м.юни:
На 03.03. Петров отишъл да вечеря с пълнолетния си син в бистро.Йорданов и Коларски седяли на съседната маса. Пияният Йорданов говорел шумно и псувал околните. В един момент насочил вниманието си към Петров и сина му. Започнал да се присмива и сочейки с пръст, викал: “Гледай ги тия педераси". Петров се обърнал и му казал: "Млъквай,нещастник", но той го напсувал и му казал: "Ти млъквай, гледай си педерасчето".
Вбесен, Петров извадил пистолет, за който нямал разрешително, и стрелял срещу Йорданов. Уцелил обаче Коларски, който извикал и паднал на земята. Като видял кого уцелил, Петров скочил към пострадалия и се развикал да викат линейка и първа помощ.
Докато бил наведен над Коларски, Йорданов извадил от джоба си ножче и го забил в гърба на Петров.
В резултат на намушкването и прободна рана в гръдната кухина Петров ??? получил временно опасност за живота.
Коларски починал.
Въпросите бяха:
1. Да се квалифицират дянията на Йорданов и Петров.
2. На кой съд са подсъдни делата?
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 19 Окт 2008, 12:05

Дадоха всички казуси, не разбрах кой от тях е бил през юни, и нито един тест не ни дадоха. Просто го решавахме като лекторите четяха въпросите и обсъждахме някои от тях. Но не разбрах какво му е трудното на тези тестове, всички отговори са в законите. Има и още казуси, но нямам възможност да ги сканирам вкъщи. Тези, които ви изпратих, ги имам набрани.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот 71717 » 19 Окт 2008, 12:13

до djalmaколега, мога ли да Ви помоля да се опитате да си спомните нещо от въпросите по теста от юни 2008 ?
Бихте ли споделили Вашите лични впечатления от протичането му?

Тук копирам въпросите, които успях да открия в други теми по форума, като съм посочила и правните норми (за колеги, които нямат време да ги търсят)
(тези които са оцветени, все още не съм сигурна в отговора)
Ще бъда благодарна на всеки който даде мнение


съпрузи, които са във фактическа раздяла, ако единия от тях придобие имущество през този период, то ще бъде ли то СИО или не?
Това е от ТР № 35/71 г.
1. Недвижимите и движимите вещи и правата върху вещи, придобити през време на брака до прекратяването му, освен вещите, придобити по наследство и дарение и вещите за лично ползване и упражняване на занаят, стават общи на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити, и в случаите, когато те са придобити през време на фактическа раздяла на съпрузите.
2. Когато обаче фактическата раздяла е прекъснала всякакви духовни, физически и икономически връзки между съпрузите и е изключен какъвто и да било принос в придобиванията на единия съпруг от страна на другия, съпругът, на чието име са придобити, може с установителен иск по чл. 97 ГПК да установи, че тези имущества не са общи по смисъла на чл. 13, ал. 1 СК, че те принадлежат лично на него.

покривът на жилище на последния етаж, който се полза като тераса, е обща собственост, или е само собственост на собственика на жилището. обща собственост

55. Безвъзмездният труд в полза на обществото е:
а самостоятелно наказание
б пробационна мярка
в възпитателна мярка



Престъпният резултат при хулиганството е:
а грубо нарушение на обществения ред, изразяващо явно неуважение към обществото
б публична проява с непристоен характер
в дръзко и цинично действие, което скандализира обществения морал



Ако изпълнителят по договор за изработка умре :
1) договора се прекратява винаги
2) договора се прекратява, освен ако не е бил сключен с оглед личността на изпълнителя и ако наследниците му се съгласят да продълват изпълнението – 269/1 ззд
Чл.269. (1) Ако изпълнителят умре или стане неспособен да извърши работата, договорът се прекратява, освен ако не е бил сключен с оглед личността на изпълнителя и ако наследниците му се съгласят да продължат изпълнението.
3) договора се изпълнява от наследниците

Договора за продажба на чужда вещ е :
1) нищожен
2) относително невалиден
3) договорът е валиден



Майка, която по непредпазливост причини смърт на своята неродена или току- що родена рожба :
1) не се наказва
НК - Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или токущо родена рожба.
2) освобождава се от наказателна отговорност


Споразумението се сключва между:
1) защитника и прокурора
нпк 381/6 (6) Споразумението се подписва от прокурора и защитника. Обвиняемият подписва споразумението, ако е съгласен с него, след като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.
2) подсъдимия и прокурора
3) повереника и прокурора


Ако при палеж деецът по собствени подбуди е загасил незабавно пожара преди да са настъпили значителни вреди:
1) не се наказва
нк Чл. 332. За палеж деецът не се наказва, ако по собствена подбуда е загасил незабавно пожара, преди да са настъпили значителни вреди.
2) освобождава се от наказателна отговорност
3) наказва се при отчитане на изключителни смекчаващи обстоятелства




Тълкувателно решение № 1 от 28.12.2005 г. по т. д. № 1/2004 г.,
ОСТК, докладчик съдията Кръстьо Яначков
По някои спорни въпроси на производството по издаване на изпълнителен лист въз основа на запис на заповед.
ОСТК приема, че за да е редовен записът на заповед от външна страна, не е достатъчно изразът "запис на заповед" да е посочен само в заглавието или само в текста на документа, а трябва самият документ да се назове запис на заповед и в текста му да стои изразът "запис на заповед" и то в такава логическа връзка с другите думи, за да стане ясно, че с този израз се обозначава самият документ за запис на заповед. Документ, който не съдържа посоченото наименование в своя текст, не е запис на заповед, според чл. 536, ал. 1 ТЗ. Изводът, че самият акт (документ) следва да се назове запис на заповед и че в текста му трябва да стои изразът "запис на заповед", произтича от закона: глава тридесет и първа ТЗ е озаглавена "запис на заповед", а съгласно чл. 535 с.з., който предопределя формата и съдържанието на записа на заповед, последният наред с други реквизити съдържа наименованието "запис на заповед" в текста на документа на езика, на който е написан. Правната квалификация на ценната книга трябва да се извежда непосредствено от вида й. Ако при съставянето на записа на заповед е пропуснато документът да се назове "запис на заповед" или в текста му не е включено наименованието "запис на заповед", този документ е негоден да служи като несъдебно изпълнително основание и въз основа на него не може да се издаде изпълнителен лист.

Въпросът за АД беше колко процента от номиналната стойност на новоиздадените акции трябва да е внесена, за да може да се обяви увеличение на капитала (цитирам по памет разбира се):
а) 25%
б) 50%
в) достатъчно е новите акции да са записани

Раздел V.
УВЕЛИЧАВАНЕ НА КАПИТАЛА
ПРЕДПОСТАВКИ
Чл. 192. (1) Капиталът може да се увеличи чрез издаване на нови акции, чрез увеличаване номиналната стойност на вече издадените акции или чрез превръщане на облигации в акции съгласно чл. 215.
(2) Решението на общото събрание на акционерите за увеличаване на капитала се взема с мнозинство 2/3 от гласовете на представените на заседанието акции. С устава може да се предвиди по-голямо мнозинство, както и допълнителни условия.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) При акции от различни класове решението се взема от акционерите от всеки клас.
(4) Ако новите акции се продават по цена по-висока от номиналната, тяхната минимална продажна цена се определя в решението на общото събрание.
(5) Увеличаването на капитала е допустимо само след като определеният в устава размер е напълно внесен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) В случай че бъде извършено увеличаване на капитала в нарушение на чл. 161, ал. 4, членовете на управителния съвет, съответно на съвета на директорите, са солидарно задължени за вноските по записаните собствени акции. Ако едно лице запише акции от свое име и за сметка на дружеството, те се смятат за придобити единствено за негова сметка.
(7) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1995 г., предишна 6, изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) За увеличаването на капитала се прилага съответно глава четиринадесета, раздел II, а увеличаване на капитала чрез подписка се извършва при условия и по ред, установени със закон.
(8) (Нова - ДВ, бр. 114 от 1999 г., в сила от 31.01.2000 г., предишна 7 - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) За вписване на увеличението на капитала чрез подписка е необходимо да бъде представено потвърждение на проспект, освен в случаите, когато такъв не се изисква от закона.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВПИСВАНЕ НА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА КАПИТАЛА
Чл. 192а. (Нов. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) (1) За вписване на увеличаването на капитала в търговския регистър е необходимо:
1. да са записани новите акции;
2. да са внесени най-малко 25 на сто от номиналната стойност на записаните нови акции;
3. да е внесена разликата между номиналната и емисионната стойност на новите акции.
(2) Когато новите акции не са записани изцяло, капиталът се увеличава само със стойността на записаните акции, ако решението на общото събрание за увеличаването допуска такава възможност.
(3) В търговския регистър се представя списък на лицата, записали новите акции, удостоверен от управителния съвет, съответно от съвета на директорите.
КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ - ООД
Чл. 137. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва дружествения договор;
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;
3. приема годишния отчет и баланса, разпределя печалбата и взема решение за нейното изплащане;
4. взема решения за намаляване и увеличаване на капитала;
5. избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност;
6. взема решения за откриване и закриване на клонове и участие в други дружества;
7. взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях;
8. взема решения за предявяване искове на дружеството срещу управителя или контрольора и назначава представител за водене на процеси срещу тях;
9. взема решение за допълнителни парични вноски.
(2) Всеки съдружник има толкова гласа в общото събрание, колкото е неговият дял в капитала, освен ако в договора е предвидено друго.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
(4) Съдружниците могат да гласуват чрез представител само при изрично писмено пълномощно освен за съдружници - юридически лица и законни представители.
(5) Общото събрание взема решения по трудови и социални въпроси след изслушване на становището на представителя на персонала на дружеството.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Разпоредбите на чл. 23 - 25 не се прилагат в случаите на продължавано престъпление - когато две или повече деяния, които осъществяват поотделно един или различни състави на едно и също престъпление, са извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите.
(2) При продължаваното престъпление деецът се наказва съобразно включените в него деяния, взети в тяхната съвкупност, и с причинения от тях общ престъпен резултат.
(3) Когато отделните деяния осъществяват различни състави, продължаваното престъпление се наказва по по-тежкия от тях, като се вземат предвид значението на деянията, извършени при квалифициращи обстоятелства, и на самите квалифициращи обстоятелства за цялостната престъпна дейност.
(4) Когато квалифициращите обстоятелства не се отразяват значително върху тежестта на цялостната престъпна дейност, последната се подвежда по по-лекия състав, като квалифициращите обстоятелства се вземат предвид при определяне на наказанието.
(5) Когато някои от деянията са довършени, а други представляват опит и довършените деяния не се отразяват значително върху характера на цялостната престъпна дейност, на дееца се налага наказание като за опит.
(6) Разпоредбите на този член не се прилагат по отношение на престъпление против личността на различни граждани и за престъпления, извършени след внасянето на обвинителния акт за тях в съда, както и за престъпления, извършени преди внасянето на обвинителния акт, но невключени в него.

29. Изменение на обвинението в съдебната фаза може да стане:
а. само в I инстанция
б. както в I, така и във въззивната инстанция
в. във всяка инстанция


Имотната облага при подкупа е ;
1) цел
2) предмет
3) средство


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 от 30 ноември 1981 г. по н. д. № 10/81 г., Пленум на ВС
....
3. В теорията и съдебната практика съществува спор по въпроса дали дарът или имотната облага са предмет на подкупа или средство за неговото извършване. Дарът или другата имотна облага при подкупа представляват нещо, с което се облагодетелства длъжностното лице за обещанието да извърши или да не извърши или загдето е извършило или пропуснало да извърши действие или бездействие по служба. Те имат имуществен характер и трябва да не се следват на длъжностното лице и то да няма право за извършените действия или бездействия по служба да ги получи за себе си или в полза на трето лице. Дарът или имотната облага могат да бъдат от различен вид. Такива са например пари, ценности, вещи, домашни животни, продукти, участие в обеди, вечери и почерпвания без насрещно плащане, погасяване на задължение, опрощаване на дълг, създаване на вземане, ползване на услуги, които имат имуществен характер, неоснователно начисляване на възнаграждение, извънреден труд, даване награда, хонорар и други плащания. Предмети и услуги, които нямат имуществен характер, не могат да бъдат предмет на подкуп.
Пленумът на ВС на Република България намира, че дарът или другата
имотна облага са предмет на подкупа, а не средство за извършването му. В подкрепа на това разясняване на закона е и разпоредбата на чл. 224, ал. 3 НК, която определя като предмет на престъплението получения от длъжностното лице дар или друга имотна облага, за да даде или загдето е дало на чужда държава, чужда организация или дружество или на чужд гражданин сведения във връзка с народното стопанство. Подкупът по своята същност е сделка. Тъй като противоречи на закона и е обявена за престъпление, тя е нищожна. Затова действително даденото в изпълнение на същата следва да се отнеме в полза на държавата, а когато е унищожено, отчуждено, консумирано или не е налице по други причини, да се присъжда неговата парична равностойност по държавните цени на дребно.
Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който получи дар или друга имотна облага, за да даде или загдето е дал на чужда държава, чужда организация или дружество, или на чужд гражданин сведения, от които са произлезли или могат да произлязат значителни вреди за стопанството, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който е дал дара или имотната облага.
(3) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.
Чл. 301. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да наруши или загдето е нарушило службата си, когато това нарушение не съставлява престъпление, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до десет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да извърши или загдето е извършило друго престъпление във връзка със службата, наказанието е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) В случаите по предходните алинеи съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
(5) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на чуждо длъжностно лице, което поиска или приеме подкуп или приеме предложение или обещание за подкуп.
Чл. 307а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Предметът на престъпленията по този раздел се отнема в полза на държавата, а когато липсва, се присъжда неговата равностойност
71717
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 12 Окт 2008, 09:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 19 Окт 2008, 14:34

Aми горе-долу такива бяха въпросите на тестовете, както тези, посочени горе. Аз лично смятам, че са лесни и освен това, стига човек да не се притесни, повечето от тях имат логични отговори, макар например да не знаете с точност отговора. На някои от тях може да се отговаря по метода на изключването или просто да си дадете пример от практиката. А и колеги - имаше въпроси от сорта на: кражбата е престъпление срещу а. собствеността б . личността в. републиката
ДА, казусът за Коларски и пияния в бистрото го решавахме с адв. Лулчева. Решихме доста казуси, не знаех, че този се е паднал на изпита през юни.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот zzzzz » 19 Окт 2008, 16:37

Аз също смятам, че въпросите не са трудни, поради това че са изцяло по аконите зададени. Има един вид въпроси, на които алтернатвините отговри са много близки и там е малко по-трудно да дадеш точния отговор. Това предполага буквално наизустяване на някои текстове, но има и такива които са логични и наистина могат да се отговорят и по метода на изключването. Все пак имаме прави и на 30% грешни отговори.
Оства неразрешена една загадка- защо има толкова много скъсани колеги на юнската сесия? Дали наистина не са били подоготвени или е с някаква цел направено от някой, за да се искат подкупи за изпита, да речем? Аз лично, без всякаква подготовка след дипломирането успях да реша 50% от върпсите. Смятам, че ако се подготвя както трябва и си опресня знанията бих могла да реша още 20% от въпросите без порблем.
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 19 Окт 2008, 17:23

Не желая да коментирам колеги, защото не е етично, иначе щях да ви пиша защо. Не е заради корупция според мен. Това "сито" обаче трябваше да го направят много отдавна обаче.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот zzzzz » 19 Окт 2008, 19:38

Съгласна съм. Без да коментираме колеги, включително и аз в това число, ситото си дойде като резултат от девалвацията на тази професия, стагнацията и многото бройки завършили юристи. Някак си се появи регулатор на този процес на подготовка на български юристи и искрено бих се радвала да не става въпрос за корупция, както е при конкурсите за магистрати и нотариуси.
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 20 Окт 2008, 07:22

Наистина въпросите в теста не бяха кой знае колко трудни през юни, но действително имае и такива с подвеждащи отговори. Лично аз смятам, че може би на теста съм издържал, но са ме скъсали на казусите. По-интересното обаче е, че до мен имаше колега /който познавам, защото сме от една и съща колегия/, почти през цялото време се допитвае до мен, и накрая познайте кой само беше издържал - разбирасе само колегата. Много чудна работа....
Що се отнася до ситото, смятам, че дори и без изпит, след като се започне работа, практиката сама ще отсее много голяма част и ще останат само кадъпните, както се казва.
Дайте гражданскоправния казус от юни :-)
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 20 Окт 2008, 07:30

Колега 71717: От къде си свалил тези въпроси? Те действително са от юнския казус. Честно казано, спомням си че имаше въпрос за другарството, за СИО и ЕТ, за реторсията и т.н., но не смея да кажа, че ще ги формулирам така, както бяха на теста. Чудно ми е какво толкова го пазят този тест, ами не го публикуват от ВАС. Все пак всички досегашни тестове, ги има на страницата им в интернет и в сп.Адвокатски преглед.
Иначе на самия изпит има поне 20 квестори, който са действащи адвокати, и постоянно обикалят. Въпреки това, на някои колеги, които са седнали в края, може да се каже, че дори им подсказваха. Добре сега, че изпита, ще се провежда в два последователни дни, та поне ще знаем, дали сме скъсани на теста или на казусите...
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 20 Окт 2008, 08:40

За мен трудното идва от там, че имаме общо 3 часа да решим два казуса, което е твърде малко, а и да прескочиш от едната материя до другата за час - два не е лесно.А сега ето казуси и теста, който получих днес.
КАЗУС 1
През 1995 г. Общинската поземлена комисия – район Панчарево – София, възсатновява на наследниците (негови деца) на Добромир Христов Какалов – Петър Какалов, Иванка Стойчева, Христо Какалов, Невена Бързакона и Павел Какалов – земеделска земя – нива от 18 дка. През юни 1997 г. павел Какалов продава своята идеална част от възстановения имот на тодор Филипов от гр. Пловдив, за сумата от 21 000 лева. На 28.11. 1998 г. Тодор Филипов завежда дело за делба пред Софийския районен съд срещу Петър Какалов, Иванка Стойчева, Христо какалов и Невена Бърказова. На 7.12.1998 г. умира Павел Какалов, като оставя за законни наследници своите пълнолетни деца – Христина Какалова и Владимир какалов. Преди смъртта си Павел Какалов е написал саморъчно завещание, с което завещава на приятелката си Нели Попова цялото си имущество цялото си имущество, което завещание тя своевременно обявява. Междувременно Борис Георгиев от гр. В. търново завежда дело по чл. 108 от Закона за собствеността срещу наследниците на Добромир Какалов за същия недвижим имот.
Въпроси
1. Допуснати ли са закононарушения при продажбата от Павел Какалов на Тодор Филипов?
2. Кои следва да бъдат страни по делото за делба?
3. Какви правни възможности имат ответниците в заведеното дело за делба?
4. Какви правни последици поражда завещанието и какви са правните възможности на Христина и Владимир Какалови?
5. Какави правни възможности има третото лице Борис Георгиев да защити претенцията си за право на собственост върху спорния имот?


НАКАЗАТЕЛНОПРАВЕН КАЗУС

КАЗУС 2
Иванов (36 г.) и Петров (17 г.) били съседи. На 27.04.2006 г. те се срещнали в селската кръчма и седнали да се почерпят. Изпили значително количество алкохол. По време на разговора Иванов казал на Петров, че Даскалов, който му бил конкурент в търговията, постоянно му пречи, злослови за него и му взема клиентелата. Иванов попитал Петров дали може да подпали склада на Даскалов. казал му също, че това трябва да стане другата седмица, защото в сградата на склада на първия етаж живее наемател – Свирчев, който през другата седмица нямало да се намира в селото. Иванов казал на Петров, че ако се съгласи ще му даде 3000 лв. предварително и 3000 лв. след свършването на работата.
Петров, който бил безработен, се съгласил и на другия ден взел сумата от 3000 лв.Той искал бързо да получи остатъка от парите и затова решил да подпали склада още същата вечер. Изпил за кураж около половин бутилка ракия и късно през нощта се промъкнал в двора на склада, носейки две туби бензин. Проникнал в мазето, излял бензина на няколко места, запалил го и избягал.
Пожарът избухнал бързо и обхванал сградата. Свирчев, който спял в стаята на първия етаж, загинал. Опожарена била цялата сграда на стойност 92 000 лв. и стока за 38 000 лв.
Съдебно-медицинската експертиза установила, че по време на деянието Петров се намирал в средна степен на алкохолно опиване.
Въпроси
1. Каква е правната квалификация на извършените деяния?
2. Какво е правното значение на пияното състояние на Петров?
3. Как би следвало да постъпи съдът, ако правната квалификация на деянието в обвинителния акт е неправилна?
4. Как би следвало да постъпи съдът, ако един от двамата обвиняеми не е имал защитник на досъдебно производство?
5. Как би следвало да постъпи съдът, ако двамата обвиняеми се явят в съдебно заседание с един и същи адвокат, който ги е защитавал и на досъдебно производство?
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 20 Окт 2008, 08:44

ГРАЖДАНСКОПРАВНИ НАУКИ

1. Всеки от другарите по делото може да се присъедини към жалбата, подадена от неговия съищец или съответник не по-късно от:
а изтичане на срока за обжалване на решението на първата инстанция
б първото заседание във втората инстанция
в приключване на устните състезания във втората инстанция

2. Обявените за отсъстващи се представляват пред съда по граждански дела от:
а длъжностното лице по гражданското състояние на общината, където е било послeдното им местожителство
б назначените от съда техни представители
в въведените във владение наследници

3. Представители на страните по пълномощие могат да бъдат :
а адвокатите, низходящите и съпругът
б адвокатите, възходящите, низходящите и съпругът
в адвокатите, родителите, децата и съпругът

4. Ищецът може да привлече наред с първоначалния и друг ответник без негово съгласие:
а най-късно в първото по делото заседание
б във всяко положение на делото в първата инстанция
в във всяко положение на делото в първата инстанция със съгласието на първоначалния ответник

5. Трето лице може да встъпи в делото, за да помага на една от страните:
а най-късно в първото заседание по делото
б до приключване на устните състезания в първата инстанция
в във всяко положение на делото в първата и втората инстанция

6. Изпълнителен лист въз основа на влезли в сила осъдителни решения и определения на съдилищата се издава от:
а първоинстанционния съд
б съда, постановил осъдителното решение
в районния съд по местожителството на молителя

7. Право на запазена част от наследството имат:
а родителите, децата и съпругът
б низходящите, родителите и съпругът
в възходящите от първа степен, низходящите и съпругът

8. Завещателно разпореждане, направено от лице, което по време на съставянето му не е било способно да завещава, е:
а действително
б нищожно
в унищожаемо

9 . Правото да се приеме наследството се погасява с изтичането на:
а тригодишен срок от узнаването
б петгодишен срок от узнаването
в няма срок

10. Правото да се иска унищожаването на договор, сключен поради крайна нужда при явно неизгодни условия, се погасява:
а в едногодишен срок от сключването на договора
б в тригодишен срок от сключването на договора
в в петгодишен срок от сключването на договора

11. Договорът за ипотека се сключва:
а с писмен договор
б с нотариален акт
в с писмен договор с нотариална заверка на подписите

12. Исковете за делба на наследство се предявяват пред :
а съда по местожителството на ищеца
б съда по местожителството на ответника
в съда по мястото, където е открито наследството

13. Колко време трае действието на вписване на ипотеката?
а 3 години
б 5 години
в 10 години

14. В какъв срок се погасява правото да се иска делба на съсобствен недвижим имот?
а няма срок
б 5 години
в 10 години

15. Не подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд въззивните решения на окръжните съдилища по искове за парични вземания с цена на иска:
а до 5000 лв.
б до 10 000 лв.
в до 25 000 лв.

16. Непаричната вноска в едно дружество с ограничена отговорност се оценява от:
а едно вещо лице
б три вещи лица
в лицензирана фирма, посочена от длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията.

17. Колко търговски дружества регламентира Търговският закон?
а 3
б 5
в 7

18. Лице, ненавършило 16 години:
а може да сключи брак, ако има съгласието на родителите си
б може да сключи брак, ако има разрешение от председателя на районния съд по неговото местожителство
в не може да сключва брак

19. Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през времетраенето на брака от съпруг – едноличен търговец, в резултат на търговската му дейност:
а са съпружеска имуществена общност
б не са съпружеска имуществена общност, когато са включени в търговското предприятие
в недвижимите имоти и права върху тях са съпружеска имуществена общност, а движимите вещи и паричните влогове са лично имущество

20. В производството за съдебна делба е допустимо включването в наследствената маса и на други имоти, ако:
а има писмено искане за това от някой от останалите съделители
б има писмено искане за това от някой от останалите съделители, направено в първото заседание по делото
в има устно искане за това от някой от съделителите, което не е ограничено със срок

21. Осиновяването е задължително пълно, когато осиновяваният е:
а оставен в специализирана институция без предварително съгласие от родителите за пълно осиновяване
б дете на неизвестни родители
в оставен в специализирана институция и не е потърсен в 3-месечен срок от датата, на която е трябвало да бъде взет

22. Осиновяване без съгласието на родителя:
а не се допуска
б се допуска, ако родителят е в чужбина
в се допуска, ако родителят трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка

23. Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред:
а – от деца – от родители – от съпруг или бивш съпруг
б – от родители – от деца – от братя и сестри
в – от съпруг или бивш съпруг – от деца – от родители

24. Размерът на месечната издръжка на ненавършили пълнолетие деца се определя служебно от съда:
а в зависимост от нуждите на децата
б в зависимост от възможностите на лицето, което дължи издръжката
в в зависимост от нуждите на децата, възможностите на родителя, който дължи издръжка, и в граници, определени от Министерския съвет

25. Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, когато:
а един от съпрузите е пребивавал на територията на Република България в месеца, предхождащ подаването на исковата молба
б един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България
в и двамата съпрузи не са български граждани, но подадат искова молба до български съд

26. Българските съдилища са изключително компетентни по искове за прекратяване на персонално търговско дружество, когато:
а всички съдружници са български граждани
б дружеството е регистрирано в Република България
в управителят/управителите и повече от половината съдружници са български граждани

27. Броят на ограничено отговорните съдружници в командитното дружество с акции не може да бъде по-малък от:
а 3
б 5
в 7

28. Органи на управление на командитно дружество с акции са:
а общо събрание и съвет на директорите
б общо събрание и управителен съвет
в общо събрание, надзорен съвет и управителен съвет

29. Максималният брой на членовете на съвета на директорите на акционерно дружество е:
а 5
б 7
в 9

30. Алеаторен е:
а комисионният договор
б договорът за застраховка
в договорът за дружество

31. Привидните договори са:
а унищожаеми
б нищожни
в частично недействителни

32. Вземанията за лихви се погасяват по давност с изтичането на:
а едногодишен срок
б тригодишен срок
в петгодишен срок

33. Ако при сключването на договор за продажба вещта, предмет на сделката, е била погинала, то договорът е:
а нищожен
б унищожаем
в относително недействителен

34. Ако не е уговорено друго, изпълнителят по договор за изработка е длъжен да изработи поръчаното:
а със свои средства
б със средства на поръчващия
в по негов избор измежду предходните два варианта

35. При договор за поръчка доверителят е длъжен да заплати на довереника възнаграждение:
а във всички случаи, не по-късно от 14 дни след изпълнението на поръчката
б само ако това е уговорено между страните
в само ако довереникът поиска това

36. Ако не е уговорено друго, заемателят трябва да върне заетите пари или вещи:
а в едноседмичен срок от поискването им
б в двуседмичен срок от поканата
в в течение на един месец от поканата

37. Публична държавна собственост е:
а детската градина
б съдебната палата
в спирките на градския транспорт

38. Актът за държавна собственост:
а има правопораждащо действие
б няма правопораждащо действие
в има правопораждащо действие, ако е подписан от министъра на финансите

39. Съсобственик може да дари своята идеална част от съсобствен недвижим имот:
а само на съсобственик
б само след като предварително е предложил на останалите съсобственици своята идеална част
в без ограничение

40. Общи на всички съсобственици в етажната собственост са:
а пощенските кутии
б входните врати на апартаментите
в комините

41. Делба на общите части в етажната собственост:
а може да се извърши, ако всички съсобственици са съгласни за това
б може да се извърши, ако всички съсобственици са съгласни, но не по-късно от 20 години от въвеждането на сградата в експлоатация
в не е допустима

42. Минималната стойност на капитала на едно акционерно дружество е:
а 10 000 лева
б 50 000 лева
в 75 000 лева

43. Откога е възможно да тече придобивна давност върху държавни недвижими имоти:
а 1.06.1996 г.
б 10.06.1990 г.
в 21.01.2000 г.

44. В какъв срок от принудителното отчуждаване на недвижим имот може да се иска отмяна на отчуждаването, ако имотът не е завзет:
а 3 години
б 5 години
в 10 години

45. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, разпоредителна сделка с него се извършва:
а с разрешение на районния съд по местонахождението на имота
б със съгласието на другия съпруг
в без ограничение, ако прехвърлянето е на деца от брака


НАКАЗАТЕЛНОПРАВНИ НАУКИ

46. Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който:
а е действал към момента на деянието
б действа към момента на постановяване на присъдата
в е най-благоприятен за дееца

47. Наказателният кодекс се прилага и по отношение на чужденци, извършили престъпление в чужбина, с което се засягат интересите на:
а гражданин на държава – членка на ЕС
б български гражданин
в чужд гражданин

48. Деянието, извършено при оправдан стопански риск:
а не е извършено виновно
б има явно незначителна обществена опасност
в не е общественоопасно

49. Започнатото изпълнение на умишлено престъпление, при което изпълнителното деяние не е довършено, представлява:
а приготовление
б опит
в ненаказуемо деяние

50. Предвиденото в особената част на НК наказание за деяние, извършено повторно, се налага, ако деецът:
а извърши престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 НК
б е извършил престъпление, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление
в е извършил друго такова престъпление, за което няма влязла в сила присъда

51. При опит, когато деецът по собствена подбуда е предотвратил настъпването на престъпните последици:
а деецът не се наказва
б на дееца се налага наказание при смекчаващи отговорността обстоятелства
в на дееца се налага наказание при изключителни смекчаващи обстоятелства

52. Пробацията е:
а наказание
б мярка за обществено въздействие
в възпитателна мярка

53. Освобождаването от наказателна отговорност и от последиците на осъждането за определени престъпления се извършва чрез:
а помилване
б реабилитация
в амнистия

54. При условното осъждане изпитателният срок не може да надвишава срока на наложеното наказание лишаване от свобода с повече от:
а една година
б три години
в пет години

55. По отношение на лице, осъдено условно за престъпление, което то е извършило като непълнолетно, изпитателният срок е:
а до две години
б от една до три години
в до три години

56. Помилването се извършва:
а с акт на президента на Република България
б с акт на Народното събрание
в с акт на министъра на правосъдието

57. Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание се прилага по отношение на:
а пълнолетни лица
б непълнолетни лица
в малолетни лица

58. Тежко престъпление е това, за което в закона е предвидено наказание:
а лишаване от свобода
б лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна
в лишаване от свобода повече от десет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна

59. Вредителството е престъпление против:
а стопанството
б собствеността
в републиката

60. Незаконният аборт е престъпление против:
а личността
б брака, семейството и младежта
в правата на гражданите

61. Трайното затрудняване на речта е:
а лека телесна повреда
б средна телесна повреда
в тежка телесна повреда

62. Избиването на зъб е:
а лека телесна повреда
б средна телесна повреда
в тежка телесна повреда

63. Когато едно лице е осъждано с влязла в сила присъда и извърши друго престъпление, налице е:
а опасен рецидив
б рецидив
в повторност

64. В досъдебното производство защитникът има право да участва:
а във всички действия по разследването
б само при предявяване на разследването
в при извършване на действия по разследването и други процесуални действия с обвиняемия

65. В досъдебното производство пострадалият може да обжалва:
а всички актове на досъдебното производство
б актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство
в постановлението за привличане на обвиняемия в това качество

66. Гаранцията може да бъде:
а в пари или ценни книжа
б само в пари
в в пари или недвижими имоти

67. Мярката „домашен арест“ се взема:
а от прокурора
б от разследващия орган
в от съда

68. Когато съдебното производство е образувано по тъжба на пострадалия, на подсъдимия се връчва:
а препис от тъжбата
б препис от разпореждането, с което се дава ход на тъжбата
в препис от тъжбата и от разпореждането, с което се дава ход на тъжбата
69. По делата от общ характер на подсъдимия се връчва:
а препис от обвинителния акт
б препис от разпореждането на съдията-докладчик
в препис от обвинителния акт и от разпореждането на съдията-докладчик

70. Молбата за съвместно разглеждане на гражданския иск в наказателния процес:
а може да бъде писмена или устна
б може да бъде само писмена
в трябва да има форма на искова молба

71. Граждански ответници в наказателния процес могат да бъдат:
а подсъдимите
б лицата, срещу които е предявен граждански иск
в лицата, срещу които е предявен граждански иск, с изключение на подсъдимия

72. Частният тъжител може да участва в процеса също и като:
а граждански ищец
б свидетел
в експерт

73. Повереникът в наказателния процес:
а е страна
б не е страна
в заема особено процесуално положение

74. Особеният представител участва в наказателното производство:
а като защитник
б като повереник
в като специфичен субект

75. Показанията на свидетел, дадени пред орган на досъдебното производство:
а не могат да се ползват от съда
б могат да се ползват от съда във всички случаи
в могат да се ползват от съда със съгласието на подсъдимия и неговия защитник, на гражданския ищец, частния обвинител и техните повереници

76. Когато първоинстанционният съд е пропуснал да се произнесе с присъдата относно веществените доказателства, той се произнася:
а с допълнителна присъда в срока за обжалване
б с разпореждане
в с определение

77. Когато трябва да освободи подсъдимия от изтърпяване на наказанието съгласно чл. 64, ал. 1 или чл. 66 от Наказателния кодекс, въззивният съд постановява:
а нова присъда
б решение
в определение

78. Процесуалното нарушение е съществено, когато:
а обвиняемият не е имал защитник на досъдебното производство
б разследващият орган не е уважил искането на обвиняемия за събиране на нови доказателства
в липсва подпис на обвиняемия на протокола за предявяване на разследването

79. Касационно основание е:
а необосноваността
б нарушение на материалния закон
в непълнота на доказателствата

80. При разглеждане на делата от касационната инстанция е задължително участието на:
а подсъдимия
б прокурора
в частния тъжител
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот kreia » 20 Окт 2008, 11:25

Интересно ми е как са квалифицирали престъпленията на курса - имам предвид този казус със сладкарницата, той е юнският.
Също и как са отговорили на въпроса от теста за нотариалния аст - дали може да се предяви иск за отмяната му. По въпроса практиката е противоречива и също от значение е вида на акта, но това в теста не беше упоменато, дали е констативен или конститтутивен.
kreia
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 03 Ное 2006, 17:05

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот zzzzz » 20 Окт 2008, 11:33

Колеги този тест от юнския изпит ли е? Въпросите са същите като тези в теста от ноември м.г.
zzzzz
Потребител
 
Мнения: 465
Регистриран на: 23 Авг 2006, 18:20
Местоположение: Burgas

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 20 Окт 2008, 12:50

Ами, колеги, това получих от една колежка, която ми е писала, че това бил юнския. Може да е грешка.
Извинявам се, ако е така.
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 20 Окт 2008, 16:13

Този тест е наистина от юни, само че 2007г.
Тестовете и казусите от 2007г. са публикувани сп.Адвокатски преглед 2007г. - съответно брой 7 и бр.11. Може да ги вземете от адвокатските колегии, списанието е безплатно. Лошото е обаче, че тази година е издавана само до четвърта книжка, и никъде няма официално публикуван теста и казусите от юни 2008г. На семинара за подготовка на адвокати, който беше през май /аз ходих на него/ раздадоха още един тест и казуси от предишна година /2006 г./. Може да се каже, че почти 50% от въпросите се дублираха на всички последващи тестове - до м.ноември 2007г. На теста през юни 2008г. обаче смело мога да заявя, че нямаше и 20% от въпросите да се повтарят с предишни тестове. А що се отнася до гражданскоправния казус, той наистина беше труден, и с много въпроси, на които да се отговори. Дайте, ако го имате да го решим.
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron