начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

конкурс за съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


конкурс за съдии

Мнениеот апостолова » 10 Яну 2003, 17:03

Колеги, разкажете нещо за широко рекламираните конкурси за магистрати за назначаване в съдебната система.
апостолова
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот remo » 12 Яну 2003, 03:25

Уважаема Апостолова,

конкурси, като конкурси! Нали знаете правилото: конкурсът се прави за да бъде спечелен от предварително определеният кандидат! Нищо ново! Надеждата е - кандидатите, които печелят да са качествени!
remo
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот geranium » 13 Яну 2003, 23:23

кокурсът за съдии се провежда един или два пъти годишно.ПРАВИ СЕ ПИСМЕННО РЕШАВАНЕ НА КАЗУС, КАТО СЕ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИ ПО НЕГО.ТЕ СА ОТ ПОРЯДЪКА 14-15 И СА ПОДБРАНИ ТАКА, ЧЕ ДА ИМА ПРОВЕРКА НА ЗНАНИЯТА ПО ГРАЖДАНСО, ТЪГОВСКО, НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО
geranium
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Дек 2002, 16:07

Re: конкурс за съдии

Мнениеот йдскфйсаф » 14 Яну 2003, 01:43

А конкурсите за прокурори. От това което съм чувал, нещата не стоят точно като при конкурсите за съдии.
йдскфйсаф
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот апостолова » 14 Яну 2003, 16:25

Колега qeranium откъде знаете, че конкурсите се провеждат само веднъж или два пъти годишно? В съдебната система непрекъснато има текучество и ако конкурсите са толкова рядко свободните места дълго време ще стоят незаети. Нали сме наясно, че конкурса се отнася не само за младшите съдии, но и за назначаването на районните съдии.
апостолова
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот Ochevidec » 14 Яну 2003, 17:22

Последният конкурс /декември 2002г./ беше устно събеседване с комисии от 5- ма съдии от ВАС И ВКС. Нямаше предварително определена рамка на изпитната материя, конспект или нещо подобно. Събеседването протича за около 15-20 минути за кандидат, задават се общи, принипни въпроси от вещно, облигационно през семейно и наследствено, търговско до наказателно, включително и обезателно въпроси от граждански и наказателен процес / също и административно право и процес/ . Резултати още не са оповестени.
Ochevidec
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот bgjurist » 14 Яну 2003, 20:47

Колеги, резултатите са обявени по места. Конкурсът е по документи и събеседване. По документи - сумарно от средния успех от дипломата и държавните изпити. Събеседването - всеки от петорката поставя оценка от 1 до 12 и се поставя средноаритметичната от тях. На печелившите - ЧЕСТИТО!!!
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: конкурс за съдии

Мнениеот kandidat » 19 Фев 2003, 16:40

Kолеги, има ли някой информация кога /приблизително/ ще се проведе следващия конкурс за съдии? Знаете ли дали колегите - магистрати, които работят вече в системата, напр. като прокурори или младши съдии, също трябва да се явяват на конкурс за назначаване на съдийска длъжност в РС или конкурсите не се отнасят за тях и се назначават направо от ВСС?
kandidat
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 666666 » 19 Фев 2003, 17:32

Моя позната се обаждала за ходатайство при последният конкурс-декемврийският. Отговорът на член на комисията бил -Много съм ти задължен, обаче местата в София са само за децата на висши магистрати. Излишно е да ти казвам, че вече са избрани.

Законът изисква ВСС да издаде наредба с правилата за конкурса, но съветът отдавна обяви, че няма да пише наредби, докато КС не се произнесе по закона.
Е, КС се произнесе още на 16 декември, а наредба няма.

От 99-та не е провеждан и конкурс за нотариуси. На места, където има само един нотариус, а трябва да са двама, той си плаща, за да не се обявява другото място. Така ако може да се бави до безкрай, само той да си е там. Ама в Закона за нотариусите било записано, че местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две, че на 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус. Ами да, пише го, и какво от това............ През 2001г. се появи светъл лъч.......заповед за откриване на места и настрочване на конкурс за нотариуси. Да, ама не. Отмениха заповедта. И си стоят по един в населено място и си тупат топката........

Абе не ми се говори.............
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: конкурс за съдии

Мнениеот kandidat » 20 Фев 2003, 11:48

Колеги, тъй като конкурсът се обявява само в ДВ и е възможно да пропусна някой брой или просто да не забележа обявлението, моля ви съобщете за публикацията в нашия форум, за да се вземат навреме необходимите мерки за подготовка.
kandidat
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот darco » 23 Фев 2003, 12:46

Каква все пак е нормативната база, въз основа на която се провеждат всички тези конкурси / за нотариусите ми е ясно /
darco
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 15 Яну 2003, 10:06

Re: конкурс за съдии

Мнениеот ! » 24 Фев 2003, 11:08

Колеги! Честно казано ми е много мъчно за някои от вас, тъй като си представям с каква надежда очакват тези конкурси и колко много се подготвят за тях. Разбира се сигурен съм, че повечето ще са абсолютно достойни и да ги спечелят. Не игнорирайте обаче факта, че доста са чакащите дечица със солидните гръбчета. Не казвам, че и връзкарите не са компетентни, но много малък е шанса някой извън този кръг да попадне сред спечелилите конкурса. Познавам и такива хора, но са 1на ...........................!
!
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 666666 » 24 Фев 2003, 11:31

Наредба на Висшия съдебен съвет.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 5656565 » 26 Фев 2003, 16:59

Днес вече имат нов закон пробвай да кандидатстваш пак ако обяват конкурс и си прав че си плащат да няма втория човек защото монопола е страхотно удоволствие и пари.666666 написа:
>
> Моя позната се обаждала за ходатайство при последният
> конкурс-декемврийският. Отговорът на член на комисията бил
> -Много съм ти задължен, обаче местата в София са само за
> децата на висши магистрати. Излишно е да ти казвам, че вече
> са избрани.
>
> Законът изисква ВСС да издаде наредба с правилата за
> конкурса, но съветът отдавна обяви, че няма да пише наредби,
> докато КС не се произнесе по закона.
> Е, КС се произнесе още на 16 декември, а наредба няма.
>
> От 99-та не е провеждан и конкурс за нотариуси. На места,
> където има само един нотариус, а трябва да са двама, той си
> плаща, за да не се обявява другото място. Така ако може да се
> бави до безкрай, само той да си е там. Ама в Закона за
> нотариусите било записано, че местата за нотариуси в
> определен район не могат да бъдат по-малко от две, че на 10
> 000 жители в определен район се открива едно място за
> нотариус. Ами да, пише го, и какво от това............ През
> 2001г. се появи светъл лъч.......заповед за откриване на
> места и настрочване на конкурс за нотариуси. Да, ама не.
> Отмениха заповедта. И си стоят по един в населено място и си
> тупат топката........
>
> Абе не ми се говори.............
5656565
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот marinov_kr » 02 Мар 2003, 13:51

Този начин на провеждане на конкурс /имам предвид проведения за младши съдии/ не ми се струва удачен. Според мен трябва да се провеждат по местоназначения, при съответните Окръжни съдилища, независимо кой точно ще участва в комисиите. Не виждам как реално може да бъде преценен един кандидат, ако се взема предвид само представянето му на конкурса - събеседване около 15-20 мин, което е основен фактор. Трябва да се имат предвид и други качества, освен юридическите познания, а това може да се прецени само при по-продължително наблюдение, каквото може да се направи по време на стажа, който сега е прекалено кратък. Освен това докато трае процедурата /няколко месеца/ стоят незаети места, с което не че се блокира работатата на съответния съд, но се затрудняват и натоварват другите съдии.
marinov_kr
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Мар 2002, 20:44

Re: конкурс за съдии

Мнениеот karfi4ka » 04 Мар 2003, 15:51

Следя тази нишка от самото начало и ми става малко криво, като си помисля, че скоро ми предстои дипломиране...Докато си студент в университета, правото изглежда толкова изчистено и стройно - подредено в стегнати теоретични конструкции, толкова завладяващо по време на интересна лекция с изящно вплетени казуси от практиката, така провокиращо по време на упражнения - как да не ти са прииска да му се посветиш за цял живот?...Какъв е смисълът обаче, ако нямаш връзки и "препоръки" - нали така излиза?......На мен все ми се струва, че ако приема това за принцип, наистина няма да стигна доникъде....
Да ви кажа, такъв срам ме хвана, като четох каква е процедурата за подбор на съдии в Грузия от 1998 г. и като я сравних с информацията, която получавам от написаното тук. Въз основа на грузинския закон за съдилищата първо се изисква оценка на интелектуалните, личностните и професионалните качества на кандидата чрез попълване на три въпросника. Шест часа (!) е продължителността на писменият изпит под формата на тест. Освен теста се пише и есе, т.е. кандидатът може да прояви и творческа мисъл. Изпитът се отразява в местните медии, предвижда се и международно присъствие на наблюдатели, а резултатите подлежат на компютърна проверка.....
karfi4ka
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 26 Дек 2002, 02:22


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron