начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

заместване на отсъстващ работник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


заместване на отсъстващ работник

Мнениеот нова » 22 Май 2005, 13:15

Лицето А, е назначено по чл.67 КТ. Командировано е на осн. чл.120 КТ в друг цех на работа за 45 дни.По време на командировката лицето ползва отпуск за временна неработоспособност и на негово място е назначено друго лице /В/по чл. 68 ал.1 т.3 КТ. Командировката изтича, но титулярът /А/ е все още в отпуск.
Може ли след като изтече срокът на командировката да се командирова и заместничката във другият цех за още 45 дни, т.к. там има все още производствена нужда? Трябва ли писмено да бъде известено лицето А, че командировката е изтекла?
нова
 

Re: заместване на отсъстващ работник

Мнениеот monteskio » 22 Май 2005, 16:43

От така изложеното от Вас не ставя ясно лицето "в" къде е назначено ???
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: заместване на отсъстващ работник

Мнениеот нова » 23 Май 2005, 15:14

Лицето В е назначено по заместване на титуляра с място на работа - цеха, в който лицето А е командировано.
нова
 

Re: заместване на отсъстващ работник

Мнениеот monteskio » 24 Май 2005, 09:45

НОВА,
Според мен, най-удачният вариант е следният:
Поради обстоятелството, че титуляра А ползва отпуск поради временна неработоспособност след като му е изменено едностранно трудовото правоотношение от работодателят на осв.чл.120 КТ и въз основа на това е назначено лице, което да го замества / по чл.68 ал.1 т.3 КТ/, следва да се приложи чл.121 КТ. С други думи, със заповед работодателят ще удължи командировката на работника А, независимо , че е в отпуск.По този начин, ще се удължи и мандата на заместващото лице с 30 дни.Ако е необходимо за повече от 30 дни ще трябва да се изиска съгласието на титуляра А.
/ Само да уточня - едностранното изменение по чл. 120 и командироването по чл.121 са два самостоятелни способа за изменение на мястото на работа, които нямат връзка помежду си,т.е. използването на единият, не ограничава реализирането на другият.Необходимо е да е налице законовата предпоставка, а именно - производствена нужда, престой, или когато нуждите на предприятието налагат.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: заместване на отсъстващ работник

Мнениеот НОВА » 24 Май 2005, 10:18

МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ MONTESKIO ! от скоро открих този форум и честно казано не очаквах че някой ще вземе на сериозно въпроса ми.
аз мислех със заповед да прекратя командировката на титуляра и да възложа на заместника да изпълнява работата в другия цех, до завръщането на титуляра но не по-късно от 45 дни пак на осн. чл.120 КТ.
Но ще приложа твоя вариант, благодаря ти.
НОВА
 

Re: заместване на отсъстващ работник

Мнениеот monteskio » 24 Май 2005, 13:26

Няма за какво!Радвам се, ако съм успял да ти помогна.Ако имаш и други въпроси в областта на Трудовото право ,може да откриеш техните отговори тук: http:/lex.bg/members/monteskio/, ако ли не - пишете отново във форума.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 25 госта


cron