начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Договор частни лица

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Договор частни лица

Мнениеот Lil » 22 Фев 2005, 15:46

Договор между две частни лица, в който единият дава пари на другия да ги ползва (както намери за добре), а той (втория) в замяна да предостъпи право на ползване на собственото си жилище (заедно с него). Да не се дължи наем, съответно и лихва на парите. Който и от двамата престане да е заинтересован от това, да може да развали договора, като за първият си остават парите, но вече не може да живее в жилището на втория.
Може ли това да се осъществи, някой ще се заеме ли и ако да- как да се свържа с него и какво ще ми струва това?
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 22 Фев 2005, 16:32

Прочетете си чл.152 ЗЗД.
evgo
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 22 Фев 2005, 16:38

Чл. 152. Съглашение, с което се уговаря предварително, че ако задължението не бъде изпълнено, кредиторът ще стане собственик на вещта, както и всяко друго съглашение, с което се уговаря предварително начин за удовлетворение на кредитора, различен от този, който е предвиден в закона, е недействителнo.

Нещо не разбирам колегата '' evgo '' защо е посочил този член , той няма отношение по мое му . Лил казва че имота се ползва няма намерение да се придобива .

А Лил , мога да ти кажа че не е голяма трудност да си съставих този договор / по ЗЗД / , С КРАТИКИ КЛАУЗИЧКИ И ТОВА Е .
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 22 Фев 2005, 16:40

Имам предвид нещо като заем за послужване, но и от двете страни. А иначе изчетох ЗЗД, но нали съм си лаик и за това питам дали може.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 22 Фев 2005, 16:50

Ами то няма нужда Договора да си има име : Просто и двете страни имат и права и задължения :
- значи този който дава парите за ползване / може да формулирате клаузите от Договор за послужване /
- този който предоставя имота / по Договор за наем /

Ами това е . Не че не мога да ви кажа 30 лв. и ще ви го напиша , ама аз пиша във фрма с друга цел , не за да си намирам клиенти . Няма лошo да се пробвате да го напишете и аз мога да ви го редактирам , e-mail : g_mancheva@abv.bg
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 22 Фев 2005, 16:53

Много ви благодаря. А договора трябва ли да мине през нотариус?
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 22 Фев 2005, 16:55

Няма лошо . Но нотариуса заверява само подписите , не съдържанието .
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 22 Фев 2005, 17:52

За заверка на съдържание на частен документ - чл.486 ал.1 ГПК.
evgo
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот protekta » 22 Фев 2005, 18:20

И помислете добре за връщането на парите! Как ще го гарантирате ?
protekta
Потребител
 
Мнения: 428
Регистриран на: 10 Сеп 2003, 12:32
Местоположение: София

Re: Договор частни лица

Мнениеот 4545 » 22 Фев 2005, 18:34

Колегата е прав. Обезпечете си вземането със Запис на заповед и предявително писмо към него.
4545
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 22 Фев 2005, 18:38

Въобще не бих казал, че е "лесен" договор с "кратички" клаузи.
Ако въобще сътворите такъв договор, имайте предвид следното:
1.Дават се пари назаем срещу учредяване право на ползване - уговаря се предварително начин на удовлетворяване на кредитора, различен от този, предвиден в закона - съглашение по смисъла на чл.152 ЗЗД недействително, т.е. грози ви опасност за обявява на договора за нищожен.
2.Ако все пак се решите, както каза protekta, помислете за гарантиране връщането на парите. Това може да стане евентуално едновременно с декларацията за отказ от правото на ползване
3.Помислете относно клаузите за прекратяване на договора - кога, при какви условия, срок, начин на прекратяване, от кого и т.н.
evgo
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Фев 2005, 18:54

Дава се безвъзмезден заем на пари (в смисъл без лихва) срещу послужване с вещ? Това ли е случаят?
Тоест нещо като наем или заем за послужване на имота, но "заплатен" с услуга - даване на пари в заем.
Според мен е 100% действителен такъв договор и не е необходимо да е с нотариална заверка на подписите.
Няма никакъв предварително уговорен начин за удовлетворяване на кредитора, различен от предвидения в закона. Ако този с парите не ги върне при прекратяване на договора, кредиторът му просто ще си ги събира по общия ред.

Само че ми прилича на наем. Наемът е ползване на вещ, срещу което е уговорено да се "заплати определена цена". Мисля, че цената може да бъде и услуга, не е непременно необходимо да е в пари. Ако съм прав, значи за този договор важат всички правила за наема.
Койчо от Конаре
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Moron » 22 Фев 2005, 19:11

Това е конструкцията на възмезден договор за заем за послужване. Но добре е да има някякви обезпечения. Преценката следва да е конкретна, като напр. срока на ползване на недв.имот да е съответен на размереа на дадента сума. За този срок не би следвало и да се прехвърля имота.В този контекст евентулно вписване на договора би било добре.
Moron
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 23 Фев 2005, 09:08

Много сте мили всички благодаря Ви. В такъв случай по- лесно ли ще си взема парите (ако се окаже недобросъвестен платец) ако договорът е само за заем на парите? Защото ако не желае да живея там, дори и да имам този договор, за мен ще е по- добре да се изнеса.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 23 Фев 2005, 09:58

Днес, .............2005г. , гр. София
Лили ........................................................ЕГН ................., гр.София, ж.к. ......................, и
Иван .........................................................ЕГН ................., гр.София, ж.к. ......................
се споразумяха за:
1. Иван се задължава да предостави на Лилия право на ползване на собственото му жилище, находящо се в гр. София, ж.к. ................, като си запазва правото да живее в него.
2. Лилия се задължава за периода на ползване на жилището да предостави за ползване на Иван сумата от ..................лв. (евро?).
3. Ремонти и поправки необходими в жилището се заплащат (извършват) солидарно.
4. Разходите по жилището (ток, парно, телефон) се заплащат солидарно.
5. Всяка от страните може да поиска разваляне на договора, като за това.....................
6. При продажба или прехвърляне на имота договора се счита за прекратен от Иван и той дължи връщане на парите на Лилия.

######################################
Не са ми ясни няколко неща:
1.Така написано може ли в последствие да ми се търси наем за периода на ползване.
2. Така написано ясно ли е че лихва за парите няма да се иска? Може ли сумата да е написана в евро или трябва да е лева или равностойността на .....евро?
5. Развалянето на договора изобщо не ми е ясен. Трябва да може да се развали както от единия, така и от другия, но как?Т.е. ако той ми внесе по сметка парите (има документ)- ясно че трябва да се изнеса ако той иска, но как да опиша когато аз искам да ми се изплати сумата?

Как да разбера сега дали после ще ми обяват договора за нищожен? Не може ли още сега по някакъв начин?
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 23 Фев 2005, 11:35

Уважаема Lil,
Мисля, че сте се захванали с нещо сериозно, а искате да го "претупате" с едно кратичко договорче.
В тази тема има доста идеи и вариации на идеи, които ми се струва не Ви вършат работа.
По същество: Искате да дадете пари на заем, като за обезпечение по кредита Ви служи "правото на ползване". Този вид обезпечение не е от обезпеченията, уредени в ЗЗД, какъвто между другото е и случаят със запис на заповед - заради което е и интересен като въпрос. Учредяване на право на ползване, което е едно вещно право, се извършва с нотариален акт. В този ред на мисли, можете по нотариален ред да закупите с парите, които давате като заем, правото да ползвате този недвижим имот. При връщане на парите можете да подпишете декларация за отказ от това право, с нот.заверка на подписа. Това е по-добрия вариант за Вас, но едва ли заемателят ще се съгласи на такъв, защото Вие може да се окажете недобросъвестна - да искат да Ви върнат парите, а Вие да не се съгласявате да предадете ползването. Иначе погледнато - пито, платено.
В друг вариант на мисли, искате да ползвате един имот под наем, а наемодателят Ви иска наема на "куп". Ако е така, просто запишете в договора за наем, че парите са предварително платени, заверете го нотариално и го впишете в съответната служба по вписванията.
Трети вариант /ако не сме познали за наема и/или сумата е доста по-голяма/ - искате да дадете кредит, но не знаете как да го обезпечите. Тогава просто съставете договор в нотариална форма за ипотека на имота, обезпечаващ отпуснатата сума. Съответно с уговорки за срок, начин на прекратяване и т.н.
Все още не са забранили на частните лица да дават кредити.
Не забравяйте проверките за тежести.
evgo
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 23 Фев 2005, 11:43

Така или иначе договора трябва да има срок . Нищо не пречи освен договора , който тогава няма да е нужно да заверявате нотариално , да направите една Запис на заповед .
Така за определения срок и вие и той ще сте спокойни .
Малко ме изненадва това ваше желание по всяко време да разтрогнете договорните си отношение . Винаги се дължи някакво предизвестие ,все пак .
договора визирайте някакъв по - кратък срок тогава , който мълчаливо да се продължава ,ако няма изрично уведомление за прекратяване от една от страните.
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот роро » 23 Фев 2005, 12:09

На практика това си е възмезден договор за наем: наемателя ползва предоставената му част от апартамента като заплаща наемна цена в размер на лихвите които тъй или иначе би получил ака валутата си я държеше в банка, вместо да ги предоставя на наемодателя.
Може и да се мисли, че налице са два договора: Единият е договор за заем по чл. 240 ЗЗД, според който едното лице предоставя някаква сума пари на второто лице. Вторият договорр пък ще е договор за зем за послужване по чл. 243 ЗЗД по който заемодателят предоставя за временно ползване определена своя вещ - част от апартамент.
роро
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 23 Фев 2005, 12:11

По същество нещата са следните: след развода ни сем. жилище остава за него, а той ми дължи пари за моя дял- споразумение имаме при развод по 99 ал3 от СК. Той няма парите, аз няма къде да живея за сега, а в споразумението посочихме срок, който е месеци и докато се усетим той ще изтече. Номера е хем аз да съм сигурна че ще си всема парите, без сега да го притискам, хем той да е сигурен че апартамента си е негов.
Тъй като искам нещата да са законово установени бетон, за това молбата ми беше да се свържа с някой, който да го осъществи. Но ако не е възможно да се осъществи предпочитам да го знам сега, а не примерно след 3 години да разбера, че договора ми е недействителен или там както се води.
Надявам се виждате че осъзнавам сериозността на положението и за това моля за съдействие тук.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 23 Фев 2005, 12:39

Направо ме разбихте с това откровение след толкова писане по темата, но наистина проблемът е сериозен, така, че:
Примеме следното: Разбрали сте се 1.Това жилище остава за него, 2.Вие оставате да живеете в имота, докато той Ви изплати дела.
Първото е закрепено с решението на съда, но е под условие, а второто е съвсем несигурно събитие.
Виждам един вариант, но той може да се осъществи само ако бившият Ви съпруг може да получи кредит. Но дали ще Ви устройва Вас?
Процедура:
1.На бившия Ви съпруг му разрешават кредит за покупка на Вашата 1/2 идеална част от имота /имате обикновенна съсобственост след развода/, парите ви се изплащат директно от банката.
2.Продавате на бившия си съпруг своята 1/2 ид.част от имота, като за обезпечение на вземането си вписвате законна ипотека и определяте срок за плащане. Впоследствие бившият Ви съпруг също може да ползва кредит с обезпечение този имот, естествено след като Ви се плати дължимото, тъй като банката ще поиска нейната ипотека да бъде първа.
И в двата случая излизате от имота.
Ако колегите се досещат за други варианти, да пишат.
evgo
 

Следваща

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron