начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Мнениеот titin » 05 Окт 2007, 10:17

Имах предвид по-скоро това, че се бавят в тези "анализи и сравнения", тъй като данните са налице и просто трябва да си ги прочетат, не трябва да откриват сега топлата вода. Ама то май само ние във форума сме се разбързали :wink:
titin
Потребител
 
Мнения: 109
Регистриран на: 10 Ное 2005, 15:08

Мнениеот ytrewq » 05 Окт 2007, 11:19

Бройките за Несебър са две съобразно населението в общината и те отдавна са заети
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот ianeva » 05 Окт 2007, 11:31

ytrewq написа:Бройките за Несебър са две съобразно населението в общината и те отдавна са заети

Благодаря за пояснението, но ако добре сте запозната с действителността в Несебър, ще установите, че подобен критерий специално за там е нецелесъобразен. Значи в Несебър трябва да са две, а в Айтос - 5? Божеееееееееееееее ...
Аватар
ianeva
Потребител
 
Мнения: 660
Регистриран на: 27 Май 2007, 17:36
Местоположение: Бургас

Мнениеот ytrewq » 05 Окт 2007, 11:48

За промяна на критерия обръщайте се за справки към сградата на пл.Народно събрание :lol:
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот ianeva » 05 Окт 2007, 12:01

ytrewq написа:За промяна на критерия обръщайте се за справки към сградата на пл.Народно събрание :lol:

Не виждам такава необходимост, защото и в момента съществуват възможности.
Откриване на места за нотариуси. насрочване на конкурс (загл. доп. - дв, бр. 18 от 2003 г.)

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 123 от 1997 г.) Местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две. На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Вакантните места за нотариуси се заемат въз основа на конкурс, насрочен със заповед на министъра на правосъдието. Съветът на нотариусите заявява мнението си в 14-дневен срок. Министърът на правосъдието може да насрочи конкурс и по предложение на Съвета на нотариусите.

(3) Заповедта по ал. 2 писмено се съобщава на Нотариалната камара. Влязлата в сила заповед се обнародва в "Държавен вестник".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) При необходимост на повече от определените по ал. 1 нотариуси министърът на правосъдието може по свой почин или по предложение на Съвета на нотариусите да открие допълнителни места за нотариуси в съответния район.

(5) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Министърът на правосъдието разрешава преместване на вписан в регистъра на Нотариалната камара нотариус в друг съдебен район.

Разбира се, указаното в ал. 4 няма да се случи, макар че при справка в АВ ясно се вижда къде има и къде няма необходимост от повече нотариуси. По-обективен критерий не виждам.

А, и да уточня, за да не мислите, че не съм обективна. Нямам никакво намерение да участвам в конкурс за нотариуси под каквато и форма да се провежда същия. :)
Аватар
ianeva
Потребител
 
Мнения: 660
Регистриран на: 27 Май 2007, 17:36
Местоположение: Бургас

Мнениеот Clavdivs. » 05 Окт 2007, 12:35

Мдаааа....

когато фактите /закона/ говори ..... обратните клавиатури :wink: мълчат.....


:D :D :D
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Мнениеот ytrewq » 05 Окт 2007, 14:41

Clavdivs. написа:Мдаааа....

когато фактите /закона/ говори ..... обратните клавиатури :wink: мълчат.....


:D :D :D


Bingo :twisted:
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот genius75 » 08 Окт 2007, 17:30

Ха-ха.... тъжен смях е това, да поясня де.....
genius75
Потребител
 
Мнения: 525
Регистриран на: 20 Ное 2006, 18:35

НАМЕРИХ ГО В ИНТЕРНЕТ

Мнениеот 666666 » 23 Окт 2007, 10:43

Отворено писмо до премиера

Настоящето писмо е изпратено от адвокат Милияна Шулева до министър-председателя Симеон Сакскобургготски, със случая е запознат и президентът Георги Първанов.
Публикуваме писмото, тъй като г-жа Шулева поставя обществено значим проблем:

Уважаеми господин министър-председател, Пиша настоящето писмо не за да отнемам от времето Ви с мой личен проблем, а защото това повелява чувството ми за справедливост и достойнство. Искам да Ви запозная с обстоятелствата около конкурса за нотариуси, проведен на 10 май 2004г. На тази дата се проведе писменият изпит за нотариуси, на който изпит се явиха около 900 кандидати за заемане на над 300 места. До устен изпит, който ще се проведе в периода 9-12 юли, бяха допуснати 98 от тези кандидати. Както се досещате, аз съм един от недопуснатите до устен изпит кандидати, които не получиха оценка 4.00. Оценката ми е 3.20. Адвокат съм с повече от 11 години стаж, работя предимно в областта на гражданското право и твърдя, че правилно съм решила изпитния казус, решила съм го толкова подробно, колкото времето за провеждане на изпита – 3 часа, позволява. Не се срамувам от работата си, заставам с името си зад нея и не възразявам същата да стане достояние на бъдещите кандидат-нотариуси с цел да ги подпомогне в подготовката им за следващия конкурс, като се поучат от грешките, които аз и до момента не мога да разбера, че съм допуснала. Моля обаче публично достояние да станат и произволно избрани работи на колеги, получили по-високи оценки, както и критериите за оценка на комисията, които да дадат възможност на мен и останалите неуспели кандидат-нотариуси да се убедим в нейната безпристрастност. Моля за това, защото явно поради наша погрешна самооценка ние, неуспелите 90% от всички кандидати, представляваме истинско бедствие за професията и клиентите с ниската си професионална компетентност!
Г-н министър-председател, в Република България Нотариатът стана частен през 1997 г. Досега са проведени 2 конкурса за нотариуси, а в момента – след почти петгодишен интервал от втория със заповед на Министъра на правосъдието, се провежда трети конкурс. Публична тайна е нежеланието на Нотариалната камара да запълни свободните места за нотариуси (които места далеч не са малко), всевъзможните й опити да защитава монополното положение на членовете си и икономическите им интереси, без да държи сметка за интересите на гражданите и правото им да избират поне между двама нотариуси в един съдебен район, за правото на гражданите на конфиденциалност, която наличието само на един нотариус в района не може да им осигури. За разлика от София и големите градове, в дълбоката провинция текстът на чл. 10, ал.1 от ЗННД (Закон за нотариусите и нотариалната дейност) “Местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две. На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус” на практика е мъртъв, защото в местата с един нотариус Законът не дава възможност на съдия от райнния съд да работи паралелно с него (въпреки че при определени хипотези може да го замества), нито дава възможност за перманентно провеждане на конкурси за заемане на свободните места. А точно в провинцията хората се познават и анонимността е невъзможна. Ако и след този конкурс останат места с по един нотариус в съдебен район, което е твърде възможно, считам, че законодателна промяна в посочения смисъл би била разумна и би осигурила практическа защита на едно право, признато от Закона.
Имайки предвид първата част на изложението ми, ако прецените, че това е възможно, много бих искала да се запознаете лично или чрез избран от Вас независим юрист с обстоятелствата около тазгодишния конкурс. Не възразявам да се даде публича оценка на работата ми, дори тя да потвърждава оценката на конкурсната комисия, или да приеме, че оценката ми е завишена. Това е рискът, който мога да поема. Не искам да премълча и да се примиря в разрез с убежденията си с една несправедливост.
Г-н министър-председател, ако надникнете в интернет и прочетете писаното в http://www.lex.bg/phorum ще видите и една друга истина – тази на циничния реализъм, на астрономическите суми, които се коментират като цена за място на нотариус. Не мога да твърдя, че такива някой е плащал – нито аз, нито познатите ми са платили, никой нищо не ни е и поискал, но пък и никой от нас не е допуснат до устен изпит. Странен е и фактът, че в момента – между двата тура на конкурса, нямаме право да видим работите си, да се запознаем с мотивите за оценка на комисията, ако такива изобщо има или по какъвто и да е начин да защитим правата си. Достъп до работите си можем да имаме според изричното разпореждане на Правосъдното министерство след провеждането на устния изпит – т.е. когато вече няма никакъв смисъл от протеста ни. Обаче хората в провинцията, в частност – в малкия ни Велинград, четат интернет, четат и се смеят и май не са особено изненадани от това, което се случва. Бих се смяла и аз, ако не ми беше толкова тъжно и обидно, ако не ми се искаше да вярвам, че поне на децата си няма да оставим един толкова порочен свят, свят без правила. Съжалявам, че трябва да кажа и това – аз съм адвокат, съпругът ми е директор на гимназия. Най-близките ни приятели се пръснаха по света. Може би сте чувал онази прекрасна песен на “Щурците”, в която се пее: “И какво, че от кал сме направени, Господи – аз не искам във кал да прекарам живота си…”. Ами това е – нашата младост вече отмина в една непрестанна и явно безсмислена борба с калта. Този конкурс, за който Ви писах показа, че вече е дошло крайно време да приключим с илюзиите и да помислим за децата си, за които с цената на всички усилия трябва да потърсим едно по-достойно бъдеще - далече от иначе прекрасната ни Родина!
С уважение: Милияна Шулева
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Мнениеот fixxxer » 23 Окт 2007, 11:07

И за какво адвокат Шулева сигнализира едва сега за нередности за конкурса от 2004 г.?! :roll:
А и е смешен плач, защото нито Първанов, нито Станишев ги интересуват тези неща! И никой нищо няма да направи!!
По-добре, да се разисква казуса за изпита за помощник-нотариуси, който ще се проведе през декември - той все пак ще е ориентир какво може да се падне на бъдещия трети конкурс за нотариуси - ако проведат такъв де :lol:
fixxxer
Потребител
 
Мнения: 306
Регистриран на: 04 Апр 2007, 16:34

Мнениеот 666666 » 23 Окт 2007, 14:20

fixxxer написа:И за какво адвокат Шулева сигнализира едва сега за нередности за конкурса от 2004 г.?! :roll:
А и е смешен плач, защото нито Първанов, нито Станишев ги интересуват тези неща! И никой нищо няма да направи!!
По-добре, да се разисква казуса за изпита за помощник-нотариуси, който ще се проведе през декември - той все пак ще е ориентир какво може да се падне на бъдещия трети конкурс за нотариуси - ако проведат такъв де :lol:


Не е сигнализирала чак сега, а още тогава, което е още по-трагично. Аз сега го намерих в нета.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Мнениеот ytrewq » 24 Окт 2007, 09:54

Сериозно. Накой от спечелилите предишния конкурс да каже колко плати за да разбере предварително казуса ? Анонимността е гарантирана ! :D Ей така за информация.
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот zapetaia » 24 Окт 2007, 10:29

Правилният въпрос, ytrewq, е не "...колко е платил за да разбере предварително казуса", а колко е платил за друго...
zapetaia
Младши потребител
 
Мнения: 84
Регистриран на: 08 Юни 2007, 17:04

Мнениеот ytrewq » 24 Окт 2007, 12:14

все тая, кажете, хора сме все пак :D
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот sarbijanac » 27 Окт 2007, 10:49

Съветът на нотариусите ще съгласува конкурса за заемане на длъжността

дата : 26 октомври 2007 г. 18:54 ч.

----------------------
Тачева изпрати проекта на заповедта до председателя на Съвета на нотариусите

Министърът на правосъдието Миглена Тачева утвърди проект на заповед за определяне на броя на вакантните места за нотариуси и обявяване на конкурс за заемането им на основание на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Миглена Тачева изпрати проекта на заповедта до председателя на Съвета на нотариусите за заявяване на мнение в законоустановения срок.

Проектът на заповед предвижда писменият изпит за нотариусите да се проведе на 20 май 2008 г. от 10.00 ч. в МП.

В еднодневен срок от обявяване на резултатите от писмения изпит, министър Тачева ще насрочи и датите за провеждането на устен изпит.


http://bulgaria.actualno.com/news_130988.html
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот ytrewq » 29 Окт 2007, 18:03

М да........ взе да става интересно. Даден е нов старт на наддаванията, при това с нова стока на тезгяха :D
ytrewq
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 12 Юни 2007, 11:21

Мнениеот blue » 31 Окт 2007, 10:57

Ако някой има информация дали заповедта е публикувана в ДВ , моля да сподели. Благодаря предварително.
blue
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 19 Юли 2006, 16:52

Мнениеот genius75 » 08 Ное 2007, 15:49

Ох блу, ама си смешка.... То ще настане голям вой като излизе.
Но да те успокоя, не е излязла още, всеки път (два пъти в седмицата) с треперещи ръце преглеждам неофициалния раздел на ДВ.....
genius75
Потребител
 
Мнения: 525
Регистриран на: 20 Ное 2006, 18:35

Мнениеот genius75 » 08 Ное 2007, 15:50

....и спестявам пари от закуски..... Още не съм стигнал 50 000.....
genius75
Потребител
 
Мнения: 525
Регистриран на: 20 Ное 2006, 18:35

Мнениеот blue » 14 Ное 2007, 11:39

:shock: Това ли е прагът? В Евро или Лева е мизата?
blue
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 19 Юли 2006, 16:52

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron