начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Давност при предварителен договор под условие

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност при предварителен договор под условие

Мнениеот NikolaArabadjiev » 30 Авг 2007, 17:36

Здравейте,
искам да се допитам до още няколко човека освен информацията, която намерих и ми беше казана от адвоката ми. Става дума за предварителен договор за замяна (които е сключен от мои братовчеди със строителна фирма и нямам представа от какви съображения са сключили точно пр.договор за замяна вместо пр.договор за прехвърляне на право на строеж) пред 2005 година. Уговаря се замяната на парцел в София срещу апартамент и офис в построената сграда. В договора има и условие, че влиза в сила след като се подпише от съсед и роднини на братовчедите ми. Условието не ги обвързва, т.е. не се иска те да уговарят подписите или да се задължат да ги вземат (не е задължение по чл.23 от ЗЗД). Впоследствие е подписан анекс към договора (отново не разбирам защо им е трябвало да го подписват, но е станало), според който братовчедите ми трябва да закупят апартамент в друг район от същата строителна фирма, а фирмата да им го продаде. Братовчедите ми след това не харесват много детайли по новия апартамент и решават да се откажат от цялата сделка, защото има и много лични елементи на заплаха и опит за измама от страна на строителната фирма. Въпросът ми е важи ли давността от 6 месеца за договор под условие, което не се е изпълнило и могат ли заради нищожността на предварителния договор да искат връщането на даденото капаро по анекса за закупуване на втория апартамент?
NikolaArabadjiev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Авг 2007, 17:27

Мнениеот ignatius » 02 Сеп 2007, 11:16

Ако условието не се е сбъднало и твоите хора не са попречили на това, договорът не произвежда последици.Не е нищожен,но другата страна не може да иска изпълнение.
Аз не разбрах точно какво са договорили с анекса.Само е променен апартамента,който ще се замени,ли?Или от договор за замяна са преминали на дог.за продажба?
ignatius
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 26 Юни 2006, 20:25


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 40 госта


cron