начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ

Мнениеот Malchev86 » 24 Май 2007, 23:29

Здравейте,
Имам нужда от съвет от юрист. Аз съм студент по право, но съм едва първи курс и не съм сигурен в собствените си тълкования на закона.

Днес бях освободен от работа. Днес е четвъртък и съм повикан в понеделник да взема своите документи. Сигурен съм, че ще бъда уволнен дисциплинарно и се притеснявам за последиците, но най-вече защото представените доказателства срещу мен са напълно изфабрикувани.

Работя като администратор на рецепцията на х-л Лилия в к.к. Златни Пясъци. Преди около една седмица ми бяха поискани пари в брои за "попълване на липси". Всички колежки веднага дадоха свои лични средства, но аз единствен поисках обяснение. Беше ми отказано. Историята се повтори. Отново поисках доказателства или поне обяснение от къде липсват пари и защо персонала трябва да ги изплаща. Беше ми подхвърлена неоснователна причина, която аз веднага оборих с точни сметки и разписки.

Днес бях повикан в офиса на управителя и ми бяха представени писмени оплаквания на представители на туристически агенции, а също и на фронт офис мениджър, срещу мен. Въпросните представители са лични приятелки на фронт офис мениджъра и по нейна молба са написали оплаквания от техни туристи. Разбира и аз и управителя знаят, че те са напълно неверни и изфабрикувани, но държаха да съм ги виждал след което ме накараха да напиша писмено обяснение по случая. По това си направих извод, че целта е да ме уволнят дисциплинарно. (също чух че и други колеги са уволнени по този начин)

Не държа да работя точно в този хотел, но държа всичко да е честно и законно. За това имам следните въпроси:

Какви последствия може да има за мен дисциплинарното уволнение?
Къде мога да обжалвам?
Как да постъпя след като има доказателства, но те не са "автентични".

Целта ми е да прекратя работата си в хотела, но не чрез дисциплинарно уволнение. И евентуално да получа малко обезщетение.

Благодаря!
Malchev86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2007, 22:55

Re: ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ

Мнениеот sarbijanac » 25 Май 2007, 00:54

Malchev86 написа:Днес бях освободен от работа. Днес е четвъртък и съм повикан в понеделник да взема своите документи. Сигурен съм, че ще бъда уволнен дисциплинарно и се притеснявам за последиците......За това имам следните въпроси:

Какви последствия може да има за мен дисциплинарното уволнение?
Къде мога да обжалвам?
Как да постъпя след като има доказателства, но те не са "автентични".

Целта ми е да прекратя работата си в хотела, но не чрез дисциплинарно уволнение. И евентуално да получа малко обезщетение.



Дисциплинарното уволнение се налага с връчване на Заповед на работника или служителя,подписана от работодателя.Едва тогава се счита събитието за настъпило."Викането за вземането на документи" няма абсолютно никаква правна стойност,и не сте длъжен да го направите преди да Ви е връчена заповед за прекратяване на трудовия договор.При налагане на уволнението работодателя съвсем законово ще ви удържи една брутна заплата .
При прекратяване на трудовия договор задължително трябва да Ви се връчи трудовата книжка с отразения стаж при този работодател.Лошото е,че ще бъде отрадзено в нея основанието за уволнението,но с отмяната му по съдебен ред работодателя /или инспекцията по труда / ще направи и промяната в трудовата книжка.
Накратко - при налагане на дисциплинарно уволнение имате право на защита пред районен съд по седалището на работодателя-това в случая е Районен съд - Варна.Не забравяйте,че правото Ви трябва да се упражни в двумесечен срок от налагането на наказание "Уволнение".След изтичането на 2-та месеца правото Ви се погасява.
Относно питането Ви как да си прекратите трудовия договор
без уволнение,но с обезщетения - може при прекратяване на договора по чл.328,ал.1 от КТ.Но това е единствено от компетентността на работодателя дали да го приложи или не.
Можете да прекратите договора си след постигнато съгласие с работодателя ви по чл.325,ал.1 от от КТ - по взаимно съгласие.Но тогава не Ви се дължи обезщетение за прекратяване на договора.
Полага Ви се обезщетение за неизползван отпуск ,ако имате право на такъв и не сте го използвали до сега.

Можеш да прочетеш КТ от този правен портал за повече информация.

А иначе извън отговора - поздрави на Свободния Университет :lol:
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот Malchev86 » 25 Май 2007, 10:09

Значи единствения логичен избор на действия за мен ще е следният:

Когато пристигна ще са ми прекратили договора и ще чакат само да подпиша заповедта. Аз ще поискам да променят причината от дисциплинарно уволнение на прекасване на временен договор. Ако се съгласят на това ще поискам обезщетение за неползване на платен отпуск.

Това ли е наъй-добрият за мен вариант?

Имам едно преимущество - договорът ми не отговаря ни най-малко на истината. В него пише, че заплатата ми е 240лв, а работното ми време е 8часа. А в действителност аз работих на 12 и на 24часови смени и получавах 300лв.

Мога ли да им кажа, че ако не променят причината на уволнението ще си покажа договора някъде, пред някоя агенция?
Malchev86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2007, 22:55

Мнениеот drept » 25 Май 2007, 10:34

От това, което сте описали, става ясно, че работодателят е спазил процедурата за налагане на дисциплинарно уволнение.
Ако отидете в понеделник изаповедите са изготвени, те ще Ви бъдат връчени. Може да откажете да ги подпишете и получите, но връчването им ще се удостовери с 2 свидетели и те пак ще се считат за връчени.
Можете да обжалвате уволнението първо пред работодателя като поискате основанието за прекратяване на трудовия Ви договор да бъде променено - прекратяване по чл. 325, т. 1 КТ - по взаимно съгласие. Тогава няма да получите обезщетение, освен за неползван платен годишен отпуск. Дръжте се самоуверено, кажете, че ако не го направят сега, ще обжалвате дисц. уволнение по съдебен ред, че производството по трудови дела е безплатно за работниците, че сте готов да стигнете докрай, че при съдебен спор ще използвате всичко, за да спечелите - свидетели - бивши колеги, представителите на туроператорите, а това едва ли ще им хареса и т.н.
Ако няма ефект, може да обжалвате уволнението съдебно. Загубилата страна заплаща разноските.
Относно заплатата - работодателят няма право да Ви удържа последната заплата. Трябва да Ви я изплати, а ако иска обезщетение за неспазено предизвестие - ще трябва да Ви съди.
Успех!
drept
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 03 Окт 2006, 12:07

Мнениеот monteskio » 25 Май 2007, 11:30

Здравейте,


Malchev86 написа: Аз ще поискам да променят причината от дисциплинарно уволнение на прекасване на временен договор



В случай, че е изготвена заповед за дисциплинарно уволнение, няма как да се промени основанието за прекратяване. Дори и да се изпозлва правната възможност да се оспорва заповедта пред самия работодател, това няма да има положителен резултат. За горното съдя от практиката си. Работодателят / особенно тези, които са в сферата на туризма и обслужването и в частност хотелиерите/ едва ли ще се стреснат от това, че сте подали жалба срещу заповедта им, било то и в съда.



Malchev86 написа:Ако се съгласят на това ще поискам обезщетение за неползване на платен отпуск.


Обезщетението за неизпозлван платен годишен отпуск е независимо от основанието за прекратяване на трудовото Ви правоотношение.


В конкретния случай е най-добре да изчакате. Не се знае дали ще Ви уволнят или не. Ако го нарпавят разполагате с 2 месеца, за да оспорите извършеното уволнение. В това съдебно приозвидство работодателят е този, който следва да докаже обстоятелствата на които се основава уволненеито , а именно - извършеното от вас ТЕЖКО нарушение на трудовата дисциплина. Ако решите да предприемете този път, следва д апотърсите компетентна правна помощ.


УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот sarbijanac » 25 Май 2007, 13:31

drept написа:Относно заплатата - работодателят няма право да Ви удържа последната заплата. Трябва да Ви я изплати, а ако иска обезщетение за неспазено предизвестие - ще трябва да Ви съди.
Успех!


Чл. 221.(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Практика е на работодателите при налагането на дисциплинарното уволнение в самата заповед да вписват:"на основание чл.221 ,ал.2 от КТ на лицето.......да се удържи обезщетение в размер на 1 брутно месечно трудово възнаграждение".
Ето и малко съдебна практика:

Решениe № 1083 от 2.12.1999 г. на ВКС по гр. д. № 1232/99 г III г. о., докладчик съдията Симеон Чаначев
Съдебна практика - Бюлетин на ВКС, бр. 9-10/1999 г., стр. 22

чл. 221, ал. 2 ГПК,
чл. 221, ал. 2,
чл. 225, ал. 1 КТ,

Допустима е съдебна компенсация на вземането на работодателя на чл. 221, ал. 2 от КТ с вземане на работника или служителя по чл. 225, ал. 1 от КТ, когато са налице процесуалните и материалноправни предпоставки за прихващане. Съдебната компенсация е допустима и основателна и при условие, че насрещните вземания или едното от тях са неликвидни.

---------------------------------------------------------------------------------
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот Malchev86 » 25 Май 2007, 18:23

Значи като ми връчат документите гледам по кои член съм освободен и ако е по чл.221 ще поискам да обжалвам пред работодателя? А пред кого по-точно във фирмата трябва да направя това? Пред управителя ли задължително? Какво да напиша в жалбата?
Преди да подам жалба в съда, има ли организации, които се занимават със защита на служителите и от които мога да поискам помощ?
Досега не съм подавал жалба в съда. Къде по-точно трябва да отида? В районен съд Варна? Там към кого да се обърна?
Malchev86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2007, 22:55

Мнениеот sarbijanac » 25 Май 2007, 19:27

Malchev86 написа:Значи като ми връчат документите гледам по кои член съм освободен и ако е по чл.221 ще поискам да обжалвам пред работодателя? А пред кого по-точно във фирмата трябва да направя това? Пред управителя ли задължително? Какво да напиша в жалбата?
Преди да подам жалба в съда, има ли организации, които се занимават със защита на служителите и от които мога да поискам помощ?
Досега не съм подавал жалба в съда. Къде по-точно трябва да отида? В районен съд Варна? Там към кого да се обърна?


Чуй ме сега добре !Явно още трудовото право ти е гъста мъгла.Ако получиш заповед за прекратяване на трудовия договор чрез дисциплинарно уволнение само си вземи трудовата книжка ,без да се разправяш със шефа си.След което потърси адвокат по трудови дела.
И той ще направи каквото трябва.Не предприемай нищо странично за да не оплетеш допълнително конците ..... :lol:
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот Malchev86 » 25 Май 2007, 20:41

sarbijanac написа:Чуй ме сега добре! Явно още трудовото право ти е гъста мъгла. Ако получиш заповед за прекратяване на трудовия договор чрез дисциплинарно уволнение само си вземи трудовата книжка ,без да се разправяш със шефа си.След което потърси адвокат по трудови дела.
И той ще направи каквото трябва. Не предприемай нищо странично за да не оплетеш допълнително конците ..... :lol:


Ами да наистина ми е мъгла. Аз съм само първи курс, а то се учи чак във трети и засега не знам нищо повече от които и да било друг по трудово право.
"производството по трудови дела е безплатно за работниците", но като се свържа с адвокат той ще ме таксува дебело нали? Все пак съм само един студент които се бори за честно изработени си 350лв и няма да мога да си позволя адвокат или дори само консултации. Ако загубя делото пак ли няма да плащам на адвокат? Или при всички случаи плащам?

П.С.
Този случаи ще ми спести много учене на лекции за напред, но ако изгубя, както се страхувам че ще стане, ще загубя и вяра в правото като защита на правия срещу властния :(
Malchev86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2007, 22:55

Мнениеот sarbijanac » 25 Май 2007, 21:03

Malchev86 написа:Ами да наистина ми е мъгла. Аз съм само първи курс, а то се учи чак във трети и засега не знам нищо повече от които и да било друг по трудово право.
"производството по трудови дела е безплатно за работниците", но като се свържа с адвокат той ще ме таксува дебело нали? Все пак съм само един студент които се бори за честно изработени си 350лв и няма да мога да си позволя адвокат или дори само консултации. Ако загубя делото пак ли няма да плащам на адвокат? Или при всички случаи плащам



Държавни такси по делото нямаш наистина.Адвокатския хонорар по тия дела е малък /от 50 до към 100 лв средно/.Когато решението е в твоя полза осъдената страна ти изплаща всички разноски по делото.
Ти си прецени от тук нататъка какво да правиш !
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот Malchev86 » 28 Май 2007, 15:22

Искам да благодаря искрено на всички за полезните съвети! Наистина ми помогнахте много и ми спестихте всичките грижи и усилия, които едно дело можеше да коства.

И за да е подобаващ края на тази тема ще разкажа как приключи всичко днес:
Рано сутринта се обадих в хотела, в отдел счетоводство и попитах дали са им възложили да подготвят заповедта за моето напускане. Казаха ми, че са им възложили и че под причини им е казано да напишат Дисциплинарно уволнение и да ми одържат заплатата за Май.
След това се обадих на управителката и й казах точно това, което ме посъветвахте - казах, че ще пусна жалба; че ми е известно, че за мен ще е безплатно, че искам правдата да излезе на яве и ще продължавам до край. Управителката излезе извън нерви и затвори.
След няколко часа отидох да си взема трудовата книжка и на заповедта пише, че съм освободен по член 71 ал. 1. След малко ще проверя какъв е той. И дори ще ми платят 40лв обезщетение.

Това за мен беше хай-добрия очакван развой на събития - благодарение на вашите мнение и съвети се получи така. Благодаря още веднъж!
Malchev86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Май 2007, 22:55

Мнениеот drept » 28 Май 2007, 20:04

Приемам, че Malchev 86 е послушал съвета ми. Радвам се, че всичко е приключило така. Основанието по чл. 71, ал. 1 КТ е срок в полза на работодателя.

Категорична съм, че работодателят не може да прихваща заплата за дължимо обезщетение. Не съм прочела посочената съдебна практика, но дори да е уместно посочена, прихващане с трудово възнаграждение е невъзможно!
Какво целите с цитираните членове от ГПК и КТ - не подкрепят твърдението Ви. Друг път ги прочетете преди да ги посочвате.

Малчев 86, искрено се радвам за теб. Желая ти успех!
drept
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 03 Окт 2006, 12:07

Мнениеот Gabi1 » 29 Май 2007, 19:24

Поздравления!
Аз пък се радвам, че имало и полза от този форум.... най-малкото върна вярата в правото на един младеж :lol:
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Re: ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ

Мнениеот nelsan4eto » 21 Юни 2012, 12:22

моят случай също има връзка с темата. Работя в хранителен магазин, като продавач конултант.Преди седмица припаднах на работа.прибирайки се, се договарям с управителката че няма да използвам болничен и че още на седващата смяна ще съм на работа. влизаме в спор ,че поставям фирамата в затруднено положение и че не бива да отсъствам от работа. след което управителката обявява работното място за свободно и започва да търси нов персонал. Разбирайки случайно за това тя ми отговаря, че здравето ми е по-важно от работата и че трябва да се погрижа, като си взема възможно най дългия болничен, а той като свърши ЩЕ ВИДИМ!
Виждайки, че увърта и няма да ме вземе обратно, усно се договорихме да прекратим по взаимно съгласие.
Няколко дни след това ме по телефона ми казва, че е чула от хорски приказки, че аз и семейтвото и я клеветим и ме заплашва с дисциплинарно уволнение.

моите въпроси са: има ли право да наложи това уволнение при вече посочените събития?
nelsan4eto
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Юни 2012, 11:23


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron