начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Какво става с данъците на моряците?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мнениеот shonito » 18 Мар 2007, 22:09

като ви чета всички тук сте много отворени и много разбирате затва сме всички на това положение
и като тия 183 дена засягат не моряците под чужд флаг ,защо от тази година липсват в закона и защо след като липсват тръгнаха да ги ровят??????????? и защо искат да ги върнат с 5 години назад след като тогава друго е гласял закона? и защо ще им облагат и вредните и овъртаима и всичко + заплата? и има и още защо но знам че отговор от вас няма да получа ................
shonito
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Мар 2007, 22:01

Мнениеот mushushu » 19 Мар 2007, 00:33

donna, макар че доста от колегите казаха достатъчно, не мога да скрия възмущението си! Не само, че темата е така болезнена за една не съвсем малка част от българските граждани, а и чисто човешки!
Честно казано, щом имаш представа от живота в моряшко семейство не мога да си обясня думите ти - моряците нямат семейство. Животът на децата им също не е лек - проявявяш неистова ненавист към финансовата страна, обаче с пари не се заместват всички мигове на липса. А какво да кажем за жените им - те са нито с женините - женени, нито с разведените - разведени. Аз лично се възхищавам на тези жени.
Защо толкова злобееш - та те дори след като се пенсионират, ще получават най-ниската пенсия - а дали го заслужават, заради труда и условията - това е др въпрос. Нямаш явно реална представа колко и на тях им е тежко - когато са някъде там те дори и празниците ни, нашите българските не могат да празнуват. Като се върнат тук - на българската земя те се затварят неистово в себе си.
Добре изкарват малко повече и какво от това - успяват да изучат децата си например, ама това не означава нищо - защото всеки сам си гради пътя и живота. Какво трябва да ги затрупваме със злоба, че могат да си позволят малко по-добре да се хранят - нещата са наистина така!!!
А колко са пък мъжете които поради условията в БГ се принуждават да започнат да практикуват тази професия...? А колко са тия дето не пътуват а трупат пари от кой знае какво, а кокво плащат и какво не - никой не може да ги хване, а дори и това да стане и на тях им се плаща и т.н. - надявам се този порочен кръг да ти е ясен - поне!!!
Само едно - желая тези момчета - всички до един да съумеят да се справят с това нерадостно положение! Успех и попътен вятър!
И стига с това цитиране на закони, колегата е абсолютно прав - всеки може да си прочете...
И стига с този пример с изоставената жена с две деца и т.н. - цялата ни държава е цъфнала и вързала, че...
И в крайна сметка - какво от това, че всички ние си плащаме данъците - само гледат как да станат по-големи - нищо добро! Ето този случай абсолютно ни описва като народ - все гледаме да издърпаме този, който малко си е показал главата! Засраме те се!!!
mushushu
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 28 Дек 2006, 21:13

Мнениеот donna » 19 Мар 2007, 18:56

"[quote="mushushu"]donna, макар че доста от колегите казаха достатъчно, не мога да скрия възмущението си! Не само, че темата е така болезнена за една не съвсем малка част от българските граждани, а и чисто човешки!
Честно казано, щом имаш представа от живота в моряшко семейство не мога да си обясня думите ти - моряците нямат семейство. "
Първо това в червено не съм го казала ти си го измисли.

Второ върни се в първи курс и виж как се прилагат законите ......и кой закон ще се приложи в случая отменения или сега действаящия за стари задължения май трябва да си преговориш ОТП ...и някой др. дисциплини .
Защо ще се връщаме 5 г. назад я виж в ДПОК и в отменения ДПК и в ..... как брои срока отновсно давността на задълженията за данъци .

И накрая приемам мнения от юристи ,които си разбират от работата ,а не от такива които не си разбират ,ако въобще са такива.

За моряшките пенсии ...за тия които плават под чужд флаг ,ако се осигуряват въобще чрез фирмата ,която ги е изпратила в чужбина/тоест чрез посредника / ще имат по-висока пенсия според зависи дали се осигурят на мин. осигурителен доход или на максимален. За справка виж КСО ....тук дори осигуряването не е задължително.

За тия които са в БМФ и БРП те са втора категория труд и осигуряването е съобразно полученото възнаграждение . Колко е една моряшка пенсия ли ...според зависи коя година си пенсиониран и инд. ти коефициент.Но не са от най-ниските има доста по-ниски от тях. Не забравай ,че и др. професии са втора категория труд.......

Ай със здраве и преди да си отворите устата си прочетете закона.
няма да го цитирам щото явно го знаете ........то се видя ,че нищо не знаете ........... :D
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот kostadinova » 19 Мар 2007, 19:40

Колеги, приканвам Ви да преустановим взаимните нападки и да не се обиждаме повече! Като всеки проблем и този има две,а може би и повече гледни точки! Ако някой иска да помогне, нека го направи, а тези, които не могат да сдържат озлоблението си, моля да не го натрапват на останалите, а да си намерят друг начин за разтоварване!
Някой има ли информация как протече днешната работна среща?
kostadinova
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 05 Окт 2006, 13:54

Мнениеот onche_bonche » 20 Мар 2007, 11:32

Копирам съобщение за вчерашната среща постнато в друг форум. Правя го за да могат повече хора да получат информация "от извора", а не да четат съчинения с елементи на разсъждение.

„Уважаеми колеги,
Като вече знаете, днес се проведе кръгла маса с варненски и бургаски депутати по въпроса.
Няколко думи за срещата ... Присъстваха следните депутати:
П.Димитров - БСП
Б.Ралчев - НДСВ
А. Атанасова - НДСВ
Т.Батилов - Атака
Към края се мярна Камбуров - ДСБ
Разбира се, към срещата се присъедини и Областния управител - П.Кандиларов, който запали една цигара, може би притеснен за данъците на моряците, но пък дума не обели ....
След кратко представяне от страна на МА, относно позицията която защитава, бе дадена думата на депутатите. Пръв се изказа П.Димитров. От мънкането на тоя, можа да се разбере, че имало някавави си 3 варианта за облагане. Първият е облагане 2-4%, втория - по-висок размер на необлагаемия минимум и третия да се намали облагаемия доход на моряците, прим. $30 ден или нещо подобно. Големният му проблем на този депутатин е, че трябвало да убеди другарите си от другите градове да гласуват за някое от тези предложение и никак не бил оптимист, че щял да успее. Питам се, къде остана прословутата партийна дисциплина, ама нейсе ... Също така, в изказването му прозвуча опит за противопоставяне едни българи на други. Примерно лекари, миньори, пенсионери срещу моряци, щото и те имали претенции. Разбира се в това няма нищо вярно, защото моряците просто ги няма в България и не желаят парите им да отиват за мерцедеса на депутата П.Димитров, в който той седна след срещата и отпраши за някъде ...
От останалите депутати, Ралчев се опита да каже нещо, но нищо кой знае какво определено не излезе. Анелия Атанасова явно скучаеше и не стопляше защо е тая среща и какво прави тя там.
Камбуров се мярна към края на срещата и вероятно и той не разбра за какво става въпрос.
От всички, най-приятно впечатление направи Т.Батилов. Разбра се, че неговия брат е бил моряк, който загинал и за това човека е съпричастен към темата. Той каза, че е отправил питане към Орешарски и очаква в петък, в парламентарния контрол да му бъде отговорено.
След анализ от страна на Морски алианс след срещата, се реши да се изчака питането и отговора на Орешарски, за това какво е направено от работната група. Оформи се предположението, че нещо вече като че ли е намислено, но ще видим ...
Много добро впечатление направи адвоката (не си каза името, но се предполага, че е на Задиак), относно това, че в същия закон си пише ясно, че моряците не подлежат на облагане. Пуснахме връзки и се надяваме утре да ни бъде изпратено неговото становище, което веднага ще публикуваме тук.
За да бъдем точни, трябва да кажем, че и двата профсъюза се изказаха на срещата, в смисъл, от колко много време работели по този въпрос и от колко кладеница вода докарали ..... Пита се, след като са работели толкоз много, какво са направили ... И защо не са алармирали моряците, че им се готви такъв к.р-капан с изменението на закона, но това си е друга тема ...
Колеги, оставаме в готовност за решителни действия и напрежението не бива да спада нито с един градус. Това, че тия юнаци (и юначки) благоволиха да дойдат и да се срещнат не е решение на въпроса. Продължаваме да обработваме общественото мнение и ще настояваме за намиране на примливо крайно решение на проблема. Искаме също да напомним, че МА се включва значително късно в проблематиката, но все пак за кратко време се успя да се обърне внимание на този проблем от страна на обществеността.
Междувременно, от МА биха искали да знаят, дали проверките на НАП ще продължат и след тази среща. Молим, онези които получат такива известия от НАП да се обадят тук или в МА. До голяма степен това ще е индикация в коя посока ще се реши въпроса и дали въобще ще се реши.
Ще ви държим информирани за по-нататъшни действия.

Управителният съвет на МА изказва дълбока благодарност на всички моряци, които присъстваха пред Областна управа и недопуснаха неоправдана ескалация на напрежение. Разбира се, за всяко нещо си има време и място, но така показахме, че моряците са едни интелигентни хора, които мислят разумно, но и са железни в своите аргументи за исканията си. От тази подкрепа, МА разбира, че не са сами и че има смисъл в това, което правят. Това означава още, че ще продължим да го правим със същия ентусиазъм, както за решаване на проблема с данъците на моряците, така и с всички останали проблеми, които стоят със страшна сила пред българската морска индустрия.

Още веднъж, благодарим за подкрепата и продължаваме напред заедно, защото ...

.................. WE ARE ALL IN THE SAME BOAT ...!”
onche_bonche
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 09 Фев 2006, 15:24

НА ДОНКА

Мнениеот pecata » 20 Мар 2007, 15:18

ЗА ДОНКА И ПОДОБНИТЕ И
ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ, ПОМИСЛЕТЕ И СИ ОТГОВОРЕТЕ:
ДОКЛАД относно приемане на проект за решение за вземане на акт от Морската трудова конвенция, 2006 г. № 602-03-26, внесен от Министерския съвет на 28 декември 2006 г ДВЕСТА И ПЕТНАДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ София, четвъртък, 8 февруари 2007 г. Открито в ... [Виж сайт]
РЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.
Госпожо Чолашка, желаете ли да обърнете внимание на някои аспекти от документа, който се ратифицира? Трудът на моряците е достатъчно сложна и отговорна тема, която си заслужава да бъде третирана отговорно и от Народното събрание.
Apostol Dimitrov /KB/ Пето, нормативно уреждане, регламентиращо социалното осигуряване на моряците и данъчното облагане на доходите им по трудовите правоотношения. Както моряците, плаващи под български флаг, така и моряците, плаващи под чужд флаг, са ощетени относно социалното осигуряване и в крайна сметка получават много ниски пенсии. Социалното осигуряване и данъчното законодателство, засягащо доходите на моряците, трябва да бъдат синхронизирани с европейските норми. В Литва например, една скоро приета в Европейския съюз страна, за моряците данъчната ставка е нулева, а в други страни достига до 5%.
СЕГА ВИЖДАТЕ ЧЕ ЗАКОНИТЕ ЗА МОРЯЦИТЕ СА МАЛКО ПО СПЕЦИАЛНИ ЗАЩОТО КАТО СЕ ПИШАТ ТРЯБВА И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С МЕЖДУНАРОДНИ ПОДПИСАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ СЕГА И ПРЕДИ. ЗАКОНА ЗАСЯГА И ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ НА ЧЕРНО В ЕВРОПА НО ТЯХ НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ-ЗАЩО ЛИ? КОЙ КАКВО ЦЕЛИ? А ДОКАТО ИМА ТАКИВА КАТО ВАС ПСЕВДОГРАМОТНИ- ЖАЛНА МУ МАЙКА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ВИЕ НЕ СТЕ ЮРИСТ, А ПРОСТО БУКВОЯД. А ЗА МЕНЕ НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ -ПАРИТЕ МИ СА ВЕЧЕ В ЧУЖДА БАНКА, А АЗ СЪМ ИЗВЪН СТРАНАТА ЗА ДЪЛГО, МНОГО ДЪЛГО. ПОЗДРАВЯВАМ ВИ С ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОПА, АЗ СЪМ ЕВРОПЕЕЦ ОТ 17 ГОДИНИ. ЖИВИ И ЗДРАВИ
pecata
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Мар 2007, 14:44

Re: НА ДОНКА

Мнениеот donna » 20 Мар 2007, 18:45

За тия ,които не искат да разберат ...........закона си е закон и следва да се спазва . Това ,че се обсъждало някаква конвенция ...тя ще влезе в сила ,ако се ратифицира .Какъвто и нормативен акт да се приеме той има действие завбъдеще освен ,ако с него не уредят някоя амнистия.Мисля ,че някъде по-горе съм обяснила какъв е вариянта да спаси до някъде положението . Наистина срамота да не плащата данъци ,след като вс. други плащат ,става въпрос за тия по отм.ЗОДФЛ . При една данъчна амнистия скандала ще е голям защото и др. ще искат да се амнистират данъците им и ще бъдат прави. За работещите "на черно",тоест без посредник е държавата да си ги дири нейно право е .......
Я си помислете не сте само вие нередовни данъкоплатци ....много са и най-различни групи не толерирам никого ,държавата до сега трябваше 100 пъти да си събере данъците ,защо не го направи .....не мога да отговоря ........
По въпроса за осигурявано мисля ,че бях ясна по-нагоре.......по въпроса .
Друго нещо ми направи впечетление някой из моряшките форуми беше написал ,сега да не го търся ,че решението държавата да си поиска данъка е било взето още през 2005г. тоест сетили се ама сега се задействали ......... ако е така ,защо сега вдигате олелия ,що се отнася за тия ,които работят в двете параходства на БГ .........я синдикатите да проверят на какви длъжности към момента тия хора са назначени ,какво им пише в договорите това с оглед осигуряването/с оглед на пенсиите им след време/ , а не да дават фантастични съвети по форумите .

И още нещо законите не ги приемам аз ,приема ги народното събрание ........защо пишете в тоя форум за съчувствие ли .....,за съвет ли .......има го по горе ........в края на краищата данъците са си за вас ,вие се оправяйте , аз моите съм ги платила всичките , а когато имам проблем го решавам ,а не рева по форумите.

А за господина ,който се чувствал европец от 17 г. -в Европа така ли не си плащат данъците.И още нещо ,ако в др. държави данъчната политика е облекчена за вас ,просто е намерете начин да си смените гражданството .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Vzemai parite i biagai

Мнениеот jivkocat » 20 Мар 2007, 19:38

Ve4e stana iasno 4e v BG niama bankova sistema i bankova taina.Znam s sigurnost 4e mnogo hora ve4e si TEGLIAT parite ot BG Banki.Mnogo kolegi ve4e gi prenaso4vat kam 4ujdi banki.TEGLETE SI PARITE BRATIA ZA6TOTO UTRE 6TE BLOKIRAT SMETKITE.Vsi4ko e vazmojno v BG. SPOMNETE SI PIRAMIDITE.Pak komunistite ni ograbiha.Sega se probvat otnovo.DNES SA MORIACITE , A UTRE....???
jivkocat
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Мар 2007, 12:26

Мнениеот orenda » 20 Мар 2007, 20:45

Относно данъчното законодателство, българският законодател се е престарал.
Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
1. което има постоянен адрес в България, или
2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или
4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.
Аз като живея в чужбина примерно по 360 дни от общо 365 ще трябва да плащам данък общ доход в България, защото видите ли "центърът на жизнените ми интереси е в България", тоест тук имам младо гадже или стара майка. Хора като Дона или Лютият са противни с принципността си "Fiat lex, pereat mundus!", когато се отнася до другите и с безпринципността, когато са засегнати техни лични интереси. Явно това е начин на привличане на внимание, пък ако ще и да са ругатни по форумите. Законът не е вечен, той подлежи на промяна. И докато българските магистрати с бетонните глави и вечно услужливите адвокати не го разберат, хаос ще цари. Нищо не е вечно, а най-малко нормите, които пречат на стремежа към щастие на хората."We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.--That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, --That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. "
Думите на Лютия мога да коментирам само така: след като спасителната акция за моряците на Хера е загуба на пари, да те питам аз:ти носиш ли си лентичка "Не сте сами", това не е ли пак според твоите критерии загуба на пари. Нали пак става дума за българи, работещи в чужбина. Ако ти не ставаш за моряк и си се провалил защо трябва да принизяваш цялото съсловие или гроздето комай е кисело.
И друго не съумявам да разбера:защо все използвате с неправилно значение Андрешко, андрешковци, по андрешковци. Аз какво съм ви виновен , че четете Елин Пелин като дявола евангелието и не можете да стигнете до същността на образа на Андрешко.
На всички много здраве.
orenda
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 22 Фев 2007, 10:11

Мнениеот wizzo » 21 Мар 2007, 07:27

Здравейте всички!
Аз сам моряк, и бих изкал да отговоря на всички със злобните забележки по адрес на моряците, които прочетох във форума. Първо, незнам защо се хващате само за моряците, като става вапрос също за пилоти, шофори на ТИР-ове и др., сезонни работници и мн. други които попадат в тази категория. Аз си плащам здравните осигуровки и всички косвени данъци за имущество, което притежавам и услугите от които се ползвам за малкото време, около 3-4 месеца, в което прибивавам в БГ. Когато се нуждая от медицинска помощ отивам на частен кабинет и пак си плащам и там. Ще попитате ама защо? Ами защото отговора го знаете по-добре и от мен. Здравната каса не покривала това, не покривала онова, за зъболекар трябва да чакам по месец докато има свободно място и.т.н. Някои може ли да ме укори за това, че искам качествено обслужване и си плащам за това? Не мисля. Сестра ми, която цял живот си е плащала данъците и осигуровките, когато трябваше да бъде оперирана в Ендокринология във София беше необходимо да се платят 700 долара, за да не "изгние" там, докато лекарите "се решат" да я оперират. Някои може ли да ме укори, че сам постъпил така, когато става вапрос за здравето на близките ми?-Може би! Какво е направила Държавата това да не се случва?- Дала ни е Закон за здравеопазването и система, които не работят. Същата тази Държава или поне НАП, които искат да вземат 24% от доходите ми. Майка ми е един от най-съвестните данъкоплатци, които познавам и е със 40 годишен стаж като мед. сестра и заплата от 200лв. Колко време, дами и господа със злостните езици по адрес на моряците, мислите, че майка ми ще преживее за да си плаща данъците, ако аз не я подпомогна финансово. А колко са като нея и по-зле. Какво е направила Държавата за тях? Същата тази Държава, която иска да вземе 24% от доходите ми. Аз престъпник ли съм и някой може ли да ме укори, че като всеки нормален човек в нормална Държава искам да oсигоря по-добър живот на семейството си? И понеже в скъпата ни Родина това не става и аз не стоя да се вайкам само, че тази Държава нищо не прави за мен, съм взел нещата в свои ръце и съм избрал да работя в Държава, която може да ми даде това, което в България не мога да получа по нормалния начин. Със какво право, питам аз, съща тази Държава или поне НАП, която неможе да ми намери работа на територията си,със средствата от която аз и моето семейството ще живеем нормален живот, съща тази Държава или поне НАП, които не са си мръднали и пръста когато аз съм си търсил работа, съща тази Държава, по действащото законодателство на която, аз би трябвало да се пенсионирам на 80 години с мизерна пенсия, която няма да ми стига дори и да си плащам данъците, защото се смятало само времето през което съм работил на кораба (да не говорим, че на кораба работим 12 часа дневно, всеки ден, без празници, Съботи и Недели, по време на целия контракт) и все едно че аз нямам право на почивка, съща тази Държава, която не прави нищо за поданиците си в чужбина, когато те имат нужда от Нея, съща тази Държава или поне НАП искат ДА СЛОЖАТ РЪКА НА ПОЧТИ ЕДНА ТРЕТА ОТ ДОХОДА МИ? ПРИ ТОВА СЪС ЗАДНА ДАТА, 5 ГОДИНИ НАЗАД, защото видите ли, имало от 2007 година промяна в закона за облагането на доходите на физическите лица! Убедете ме, че това не е рекет или един вид национализация на доходи! Не ме разбирайте погрешно! Моряците искаме да плащаме данаци, но в разумни граници, съизмерни с данъците, които плащат всички българи, нищо че аз живея само 3-4 месеца годишно в БГ, а не 24% върху сегашните ми доходи, при положение че държавата не поема никаква отговорност за мен за времето за което аз работя навън. И като си платим данъците, като всеки останал сънародник, искам да съм социално и здравно осигурен, и да се пенсионирам на 65, и да не ми нарушават конституционното право да гласувам, защото не съм бил в БГ през последните 2 месеца, като е ПОЛОЖЕНИЕТО НА МОРЯЦИТЕ СЕГА, и разбира се да го уредим въпроса също с 5 години назат. Мислите ли, че ще стане?!
Уважаеми управляващи,законодатели, данъчни ревизори и адвокати, не е необходимо да откривате на ново топлата вода и колелото! Необходимо е само да се поучите от ВЕКОВНИЯ ОПИТ на държави като Англия, Германия, Холандия, Португалия, Франция и.т.н. Там отдавна са осъзнали, ЧЕ МОРЯШКАТА ПРОФЕСИЯ Е ДОСТОЙНА ЗА УВАЖЕНИЕ И ПАРИТЕ СА ИСКАРАНИ С ЧЕСТЕН ТРУД, а не с кражби, убийства, измами, точене на ДДС, наркотици, тъмни сделки и др. и затова са си направили законите така, че да стимулурат развитието на морските професии и тези пари с чист произход да се харчат в самите страни. Кога най-после злобни буквоядци на недоносени закони, в които дори и вие самите не вярвате, ще помислите за благото на хората в тази Държава, а не да ги спъвате с евтини бюрократични номера, защото са с една крачка пред вас и ще си оправите законите и системата, та да видят тия хора за какво всъщност ги плащат тия данъци.
Изтината е, че в БГ покрай всеки моряк има поне 3-4 други, на който той помага да оцеляват всеки ден в тази бюрокращина и беззаконие, и при евентуални избори, определено ще минат не 4, а може би 10%, а и пари ще се намерят.
Да се надяваме, че моряците ще продължат да плават и за в бъдеще, а не да правят закони!
wizzo
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Мар 2007, 07:08

Мнениеот wizzo » 21 Мар 2007, 08:17

Дори бих закрил и морските училища , защото нямаме и флот , а в тях се харчат НАШИТЕ ПАРИ , за да обучават подобни " ценни " кадри , които после д9ори и данъците не искат да си плащат , а работят и за икономическия интерес на чужди държави или граждани !
Iskam da otgoworya na tozi maloumnik, 4e w Morsko u4ili6te mnogo otdawna nyama durjawna poru4ka za obu4enie na kadri za Balgarskiq morski flot. Taka 4e ne se pritesnyawai izli6no lyutiyat ,
moryacite ne sa ograbili nikogo w tova otno6enie. No ti moge6 li da mi kaje6, kakvo stava sas stoticite hilyadi umove, koito prez poslednite godini napusnaha stranata, za da si tarsyat po-dobro zapla6tane, sa6to u4ili v BG universiteti i sa6to predpolagaiki se 4e e trybvalo da rabotya za sa6tata tay BG, v koyato MALOUMNICI s nekadyrni rasajdeniya kato tvoite, ne im stgnaha tolkova godini za da napravyat ne6to, 4e da gi zadarjat i sega samo pljyat po horata, koito sa se opravili i zakrepili ot zloba i zavist.
Moje6 li da mi kaje6 dragi lyutiyat, kolko ot dana4nite revizori na NAP, 4iito actove otpadnaha v sada kato nesastoyatelni, polu4iha disciplinarni nakazaniya za nekadyrno svar6enata si rabota, za koyato pla6ta danakoplateca, i darjavata trybva da zaplati razhodite po-delata, dvoini lihvi i.t.n. i vaob6te KOI KONTROLIRA DANA4NITE? KOI IZVAR6VA proverki na samite tyah? Mi daite da vidim i tehnite sastoyanya?
I drugoto ti maloumno izkazvane, da se zakriyat morskite u4ili6ta. Ne ti trybva da se kazva6 Ain6tain za da osaznae6, kakyv golyam potok ot pari se naliva v haznata ot deinosta na pristani6ta VARNA I BURGAS i ot BMF.
Moge bi 2 miliona balgari se izhranvat ot toya biznes directno i inderectno.
A nemoje6 da razviva6 i ustoyava6 poziciite si v toya bran6 bez pone malko morski specialisti. Dobre 4e rabotite ne zavisyat ot teb, za6toto kakto si tragnal da zatvarya6 vis6i u4ili6ta i samo da sabira6 danaci, skoro 6te trybva da zatvori6 i DARJAVATA. To i bez tova blagodarenie na maloumnici i nekadarnici kato teb mnogo malko ostana ot neya...
wizzo
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Мар 2007, 07:08

Мнениеот sharenkov_g » 22 Мар 2007, 19:10

Вече съм писал по темата и мнението ми е известно.
По никакъв начин не искам да омаловажавам труда на моряците - напротив - имам доста приятели вашето съсловие. Още преди 7г. са ми поставяли въпроса за данъците. Тогава им отговорих, че е въпрос на време да им бъдат потърсени. Явно съм бил прав.
Тъй като по темата се цитират разни ковненции и закони, препоръчвам Ви да прочетете какво пише в чл. 60 от Конституцията.
Колкото и да е тежък трудът на моряците не трябва да се забравя, че те представляват един сравнително малък процент от цялото общество. Честно казано ми омръзна да слушам хленченията на тези така "онеправдани" хора. Щом всички останали могат да плащат данъци - ще плащат и те. В противен случай, всички останали ще се окажем вкупом дискриминирани.
Въпросът може да бъде поставен и по друг начин:
Редно ли е един човек, който може да си позволи - с доходите си - за няколко години да купи нов апартамент и кола да бъде освободен от данъци /при това със задна дата/, а друг който кара месеца с 300лв. да плаща?...
sharenkov_g
Потребител
 
Мнения: 105
Регистриран на: 15 Фев 2007, 21:27

Мнениеот sharenkov_g » 23 Мар 2007, 12:18

Към wizzo -
Уважаеми Господине,
Целта на поста ми беше, не да Ви обиди, а да представи гледна точка различна от Вашата. Виждам, че сте мислил по написаното.
Ако ще говорим срещу държавата, сигурен съм, че много от адвокатите ще намерят какво да кажат, даже повече от Вас - моряците.
Никой не твърди, че сте престъпници. Казвате, че колегите Ви вече имат актове в порядъка на 18000 и 30000лв. - честно казано, очаквам и по-големи. По въпроса: защо трябва да плащате толкова големи данъци? - Защото доходите Ви многократно надхвърлят доходите на "другият" българин с 300лв. заплата. Ето, в максимално сбит вид, една от теориите за същността на данъците - държавата със закон заделя ЗА СЕБЕ СИ част от доходите на всеки гражданин. В зависимост от размера доходите, се определят размерите на данъчните ставки. Затова, разглеждайте тази част от доходите си, която трябва да заплатите като данъци, не като собствени средства, а като пари на държавата. Знам, че това което пиша е неприятно, но повярвайте ми, същото се отнася и за самия мен. По същата причина, ако се допусне моряците да не плащат данъци или да ги плащат в намален размер, останалите български граждани ще бъдат поставени в по-неблагоприятно положение по отношенеие на данъчното им облагане. Това според мен, се нарича дискриминация.
Надявам се, другата гледна точка да Ви е от полза.
sharenkov_g
Потребител
 
Мнения: 105
Регистриран на: 15 Фев 2007, 21:27

Мнениеот nelisi » 24 Мар 2007, 03:24

ДЕПУТАТИ с чужди карти!!!!! Кой ли ги търси!!!!
ОНКОБОЛНИ без лекарства!!!!!Кой ли ги мисли!!!!
ПЕДОФИЛИ по училища,улици,ДОРИ И ПО МИНИСТЕРСТВА!!!!!-ОПРАВДАНИ!-нямаме право да ги питаме дори!!!!!
МАФИОТИ-ОПРАВДАНИ-та нали са ни работодатели!!!!!
ПИРАМИДИ-забравени!!!!!Нямаме право да търсим парите си!!!!!
ПРИВАТИЗАЦИЯ-ЗА 1 лев купиха труда на 8милиона Българи!!!!
МИНИСТРИ-УБИЙЦИ=КОНСУЛИ зад граница,НЕОТКРИВАЕМИ!!!!!!
МОРЯЦИ-И БЕЗ ДРУГО ЩЕ ПУКНАТ В МОРЕТО,ЩО ДА НЕ ГИ УМОРИМ НА РОДНА ЗЕМЯ!!!!!-Ще имат по-евтино погребение-извън страната не стига,че не ги търсим,но и трябва да платят близките им ДДС да ги погребат в България.
РОДИНО МИЛА--ЗАБРАВИ ЛИ НИ !/НЕ!-ТОВА СА ДЕПУТАТИТЕ НИ! ТЕ ЗАБРАВЯТ ВСИЧКИ И ВСИЧКО ОСВЕН СЕБЕ СИ!
nelisi
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Мар 2007, 17:34

Мнениеот wizzo » 24 Мар 2007, 09:09

Kam sharenkov_g
Uvajaemi Gospodine,
Blagodarya mnogo za predstavyaneto Vi v naistina sbit vid na teoriyata za sa6tnostta na danacite i ne ste me zasegnali s izkazvaneto si, az uvajavam pravoto na vseki da ima mnenie po daden vapros. Saglasen sam, 4e na6ite dohodi v sravnenie s balgarskiya obiknoven grajdanin sa mnogokratno po-golemi, za koeto nie si pla6tame cenata. Ami za6to togava ostanalite balgari ne vzemat da stanat moryaci, i 6te si opravim socialnoto polojenie, 6te ima i za DEPUTATITE, gorki4kite, a i za skapata Rodina moje da ostane ne6to.:) Ne moga da go proumeya, toi otgovora kam 6tastieto i blagodenstvieto ni bil prez cyaloto vreme pred nas, a nie ne sme go videli.
Kakto i da e...Sega za diskriminaciyata... Vednaga iskam da kaja, 4e da, imate pravo, ostanalite balgari moje i da se po4uvstvat diskriminirani. Te biha se po4uvsvali taka, i ako otidat v koya da e darjava v EU i vidyat evropeiskite si sagrajdani, kakvi zaplati imat, za koeto drug e vinoven, ne moryacite. Vaprosa e drug. Darjavata iska da ni ravnopostavi, po-to4no da zabravi specificata na na6ata profesiya i da obloji dohdite ni kato na vsi4ki ostanali, RABOTE6TI V BG. Dobre zamisleno, dori i mnogo "napraveno" po vaprosa, no dali e logi4no i spravedlivo na sam ubeden. Da im se na4udi6 na moryacite za6to se darpat.
Ami vseki balgarski grajdanin, dori i tiya s po 300lv zaplata, rabotodatelya im pla6ta socialni i zdravni osigurovki. Ako ne, to grajdanina ima kade da se opla4e, a darjavat si ima mehanizmite da go stisne za gu6ata toya expolatator. Na moryacite socialni i zdravni osigurovki ne se pla6tat. Az ako otida pri saotvetnite organi i im se opla4a kakva mislite 6te e reakciyata na Darjavata. Tya dali 6te zadalji kato na obiknovenniya balgarski grajdanin, moya rabotodatel da mi plati osigurovki. Ne MISLYA. Az tryabva li da se 4uvstvam DISKRIMINIRAN po otno6enie na tova kak Darjavata reagira- mai DA! Ako se varna i predstavya factura, 4e navan sam platil 700 i pove4e USD da mi se izlekuva zab, nyakoi, zdravno-osiguritelnata kasa naprimer, dali 6te mi varne pone 4ast ot parite. Mai ne.
Da ne govorim ako se slu4i ne6to s men, i trybva da se izplatyat zastrahovki na semeistvoto mi. Ako rabotodatelya mi ne gi plati, Darjavata dali 6te go zadalgi. Moje bi, ama sled pone 20-30 godini ne sega.
Kakvo stava s pensioniraneto? Obiknoveniya grajadanin se pensionira na 65. Az kato moryak, trybva da se pensioniram na pone 80. Ako sam kasmetliya, moje i da dojiveya da se nareka pensioner v BG-to. Jivi i zdravi da sme vsi4kite! S4ita se, samo vremeto za koeto sam bil na koraba. Ama te rabotyat sedem dni v sedmicata, nyama Sabota i Nedelya, nyama praznici i.t.n, nyakoi kazva. Sa6to overtime i vredni... Kakvo kazva Darjavata: Aide sega podrobnosti, kakvo hlen4at tiya, ya vijte minyorite naprimer- Otgovorya Bujrokrata, otpiva si ot kafenceto, prozyava se otek4itelno i poglejda kolko ima o6te do 17 30 4asa, kogato 6te se pribere v ka6ti pri jenata i decata. Tuk pak li ne trybva da se 4uvstvam DISKRIMINIRAN po otno6enie na tova kak pensionata sistema tretira men moryaka i obiknoveniya grajdanin?
Za6to Darjavata ne se seti parvo da opravi tiya nerednosti, i kato se prizpadnat ot dohodite ni vsi4ki razhodi, koito proizti4at ot tova, imam predvid zastrahovki, osigurovki, vredni, medecinski, patni razhodi, overtime, komandirova4ni i.t.n, togava kakvoto ostane da se obloji s danak, ta da se po4uvstvsme i nie moryacite, ravni s drugite grajadani.
Nyama da se rasardim, ako ni napi6at edna 13-sta zaplata ili premii.
4udya se, kak Darjavata 6te kompensira mene i semeistvoto mi i za tova, 4e ne se vijdame 7-8 meseca v godinata...
I edin vapros imam kam vsi4ki, koito govoryat za diskriminiaciya- Za6to mislite, v bol6instvoto ot evropeiskite darjavi, s mnogo po-razvita demokraciya ot na6ata, i sas zakonovi i dana4ni sistemi, koito na praktika dori RABOTYAT, i v koito dana4nata stavka za moryacite e nuleva ili minimalna, 3-4%, tam DRUGITE GRAJDANI NE SE 4UVSTAVAT DISKRIMINIRANI po otno6enie na moryacie?
Dali nie sme izostanali ne6to s misleneto, ili te sa oti6le mnogo napred, ili ooopps. mai i dvete?!
wizzo
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Мар 2007, 07:08

Мнениеот itso23 » 24 Мар 2007, 12:48

Първо искам да кажа че подкрепям колегата wizzo.
Цитирам от друг форум за да видите как стоят нещата в ЕС, къде то сме и ние, ако не сте забравили уважаеми адвокати.

РЕЖИМИ НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ – СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ И ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ НА МОРЯЦИТЕ
Мерки за подпомагане, давани от правителствата
Общ преглед на мерките за разходи за екипаж
В повечето страни икономически най-важната мярка са различни форми на подпомагане за разходи за екипаж. Тази мярка може да представлява освобождаване или намаляване на данъчното облагане на моряците, както и намаляване на социалните вноски. Възможността да се наемат на работа чуждестранни екипажи според “Местните условия” е също много важна.
Най-радикалната форма на държавно подпомагане за разходите за екипаж е прилагането на система за заплащане на моряците в съответствие с т. нар. “нетен модел”. Тази система се използва в Белгия, Италия, Холандия, Португалия и Швеция. Настоящият обзор е поглед върху системата от гледна точка на корабоплавателната компания. От гледна точка на отделния моряк системата може да изглежда различно. В шведския вариант, например, заплащането се калкулира и докладва както за кой да е друг служител, но работодателят изобщо не трябва да заплаща този дълг (дебит) по данъчната си сметка. Той се признава директно. Литва е намалила данъците на моряците до 0%.
В други страни, например Дания, нетното заплащане се прилага спрямо моряци, наети на кораби, регистрирани в датския корабен регистър DIS, но не и спрямо тези, които са наети на кораби, регистрирани в датския национален регистър.
Някои социални вноски се плащат за всички моряци.
В Обединеното Кралство се прилага система, по която не се дължат данъци върху заплащането, ако морякът е бил извън страната повече от 183 дни в годината.
Други страни възстановяват известна част от данъците и социалните вноски на всички или само отделни категории моряци, като например Германия и Финландия, или имат по-ниски данъци за моряците отколкото за други служители, например Гърция.
Доста често срещано явление е да се наемат чуждестранни екипажи , за които разходите са ниски.
Такива членове на екипажа обикновено договарят със синдикатите в собствените си страни заплащането си и/или условията на работа, например работно време и отпуск. Те никога не живеят в Държавата на Флага.Някои от страните, които осигуряват екипажи при тези условия, са сега членове на Европейския съюз и присъединяването се превръща в заплаха за тези моряци.
Съществуването на борда на различни договори за представители на различни националности от ЕС се счита за дискриминация и не е позволено. Договорирани са временни двустранни решения, които ще важат до излизане на общовалидно решение. Броят на засегнатите моряци, които могат да загубят работата си е около 20000.
Белгия
Освобождаването от удържане на данък върху професионалния доход се прилага спрямо моряци, които подлежат на данъчно облагане в Белгия. Частта от социалните вноски, заплащани от работодателя в корабоплавателния сектор е отменена, както и част от вноските на моряците. Същото се прилага и за белгийски моряци, работещи на кораби под флага на Люксембург.
Кипър – без данъци
Върху заплатите на офицерите и моряците, наети на кораби, които са регистрирани в Кипър и плават в международни води, не се дължи подоходен данък.
Дания
През 1989 г. в Дания бяха въведени мерки за фискални облекчения на моряците, наети на датски съдове, регистрирани в обикновиния регистър (DAS) или във втория регистър(DIS).
По силата на тези мерки, които влязоха в сила от 01.01.1989г., моряците, които работят на борда на кораби, регистрирани в DAS или DIS, се възползват от облекчения върху подоходния данък, макар че режимът за облекчения по ДОД за DAS регистъра е по-неблагоприятен.
На 13.11.2002г., след оплакване, че облекченият фискален режим трябва да се ограничи само до граждани на Европейския съюз, Европейската комисия (ЕС) със закъснение обяви одобрението си за датските облекчения.
Европейската комисия отбеляза, че всички моряци на кораби, регистрирани както в DAS,- така и в DIS регистрите, поне по принцип, подлежат на облагане с подоходен данък в Дания, макар техните данъчни облекчения значително да облекчават или даже да премахват данъчните им задължения.
Според прес-комюнике по въпроса “Комисията е на мнение, че фискалните мерки, свързани с подоходен данък на моряците от морския транспорт в Дания са съвместими с европейските правила за държавно подпомагане (European State aid rules)”.
Моряци, живеещи в Дания, по принцип се облагат с данъци както всички останали граждани, но им се дава специално стандартно намаление на облагаемия доход, което замества намаление за действителните разходи. Чуждестранните моряци заплащат данък по твърда ставка от 36,3% върху брутното възнаграждение.
Както датските, така и чуждестранните моряци, наети на кораби, регистрирани в DIS, не заплащат данък върху възнаграждението си. Тяхното заплащане се договорира нето.
Доходът на моряците на кораби, регистрирани в DIS, е освободен от лично данъчно облагане в полза на датското правителство. Това е възможно при условие, че компаниите-корабособственици, които експлоатират кораби, регистрирани в DIS, се включат в специална частна кантора, която контролира споразумението за освобождаване от данък.
Корабособствениците внасят известна сума за социално осигуряване на всеки моряк.
Естония
Капитанът на кораба трябва да е гражданин на Естония. Няма такива ограничения за останалите членове на екипажа.
Финландия
Според система за субсидиране, въведена през 1992 г., за компенсиране на корабособствениците за по-високите разходи за наемане на местни моряци, търговските кораби под финландски флаг с финландски екипаж, които плават до и от Финландия по международни линии, получиха правото за възстановяване на подоходния данък на моряците и на 3-5% от плащанията по социалните им осигуровки. Тази система на субсидиране не включваше фериботите и пътническите кораби. (Според финландския закон за регистриране на корабите за международна търговия само товарните кораби, ангажирани изключително в международна търговия и пътническите кораби, които не посещават редовно финландски пристанища подлежаха на държавно подпомагане.)
Обхватът на така наречената “Помощ при паралелно регистриране” беше разширен от 01.07.2001 г. и вече включва всички данъци и вноски за екипажи, наети на товарни кораби. И така, за товарните кораби системата е нетно заплащане на заплатите. Разходите за екипаж са ограничени само до нетните заплати. Този помощ възлиза на около 40-45% от брутното заплащане.
През 2002 г. правителството на Финландия даде пълно възстановяване на всички разходи за социално осигуряване на моряците, отново само за тези моряци, които са наети на борда на товарни кораби под финландски флаг. Друга разпоредба, която се отнася само до товарни кораби, позволява до 50 % от корабния екипаж да се наема от страни, които не са членки на Европейския Съюз.
През март 2002 г. Европейската Комисия одобри една финландска схема, която осигурява субсидия за пътнически кораби. Схемата за субсидиране предоставя 97% облекчение върху заработения на море доход на моряците от ЕС, които работят на борда на финландски пътнически кораби.
Данъчното облекчение засяга финландски пътнически кораби, ангажирани в международен транспорт, които редовно посещават финландски пристанища. То се отнася само до кораби, които поддържат лини до и от финландски пристанища и по този начин изключва корабите, които плават до трети държави.
През ноември 2003 г. Хелзинки обяви, че считано от януари 2004 г. морската политика ще бъде ревизирана, за да се позволи на собствениците както на товарни, така и на пътнически кораби да получават пълно рефинансиране на данъците и вноските за социално осигуряване, правени в полза на моряците. Системата на “нетно заплащане”, базирана на шведския модел, също позволява фондовете, получени от продажбите на кораби, да се заделят без облагане, ако те се използват за придобиване на други кораби.
Франция
Социалните вноски, плащани от работодателите за моряците бяха частично възстановявани от Администрацията през 1998, 1999 и 2000г. при условия, свързани с квалификация, осигуряване на работни места и развитие на флота. От 2001 г. се възстановяват всички такива вноски.
Поради изразено недоволство от страна на френските моряци, плановете за нов френски международен регистър (RIF) бяха отложени.


Германия
Моряците, наети на кораби под немски флаг получават освободен от данък бонус към техните заплати, който е пропорционален на отработените часове вечер, по време на официални празници и през уикендите. Тези освободени от данъци бонуси се дават на всички служители, които работят над нормалните часове, но корабоплавателната индустрия трябва да въведе тази схема от бонуси, така че да даде възможност на немските моряци да се облагодетелстват.
Новото законодателство съдържа субсидия за разходите за моряци, която е изчислена така че да намали разходите за моряците с около 5 %. Според тази мярка, когато моряците са били наети в продължение на повече от 183 дни, собствениците могат да задържат около 40 % от подоходния данък на моряците, удържан от работодателя. През 1999 г. Министерството на транспорта въведе по-гъвкави правила за наемане на екипаж на борда на кораби под немски флаг.
Корабите, регистрирани в Германския международен корабен регистър (ISR) могат да наемат чуждестранни моряци по договори, които се прилагат в техните родни страни.
Чуждестранните моряци с постоянно местожителство в чужбина заплащат ограничен подоходен данък.
По принцип достъпът на моряците за наемане на борда на немски кораби е свободен за гражданите на ЕС и Европейската икономическа зона (ЕЕА). Членовете на екипажа на кораби, регистрирани в ISR, граждани на страни извън Европа, нямат право да се позовават на местожителството си в Германия, за да работят на кораби под немски флаг.

Гърция
През 2002 г. подоходният данък на моряците беше намален. Сега офицерите подлежат на ДОД от 6% (вместо нормалните ставки от 12% до 63%). Редовият състав подлежи на облагане по ставка от 3%. И работодателите, и моряците подлежат на по-ниски ставки за социално осигуряване (9% от брутното възнаграждение на моряците), в сравнение със ставките на другите икономически сектори. Гражданите на страни извън ЕС са изцяло освободени от заплащане на ДОД.
Задължения за обществени услуги: Гръцкото законодателство дава възможност на Министерството на търговския флот да сключва договори с отделни гръцки корабособственици и да изплаща субсидии, за да наема кораби по някои непечаливши маршрути, с цел да се гарантират редовни графици и връзки с малки острови и отдалечени райони и да се превозват пътници, стоки и поща.
Ирландия
Чрез Закона за обществено благосъстояние през 1997 г. беше въведена схема за възстановяване на вноските за социално осигуряване, правени от работодателя за моряците, наети на кораби с ирландска регистрация. Мярката се прилага за кораби най-малко 51% собственост на лице или лица, живеещи в

Ирландия
От 1998 г. съществува отстъпка от 6350 евро за моряци, които са били на море поне 169 дни през данъчната година. През 2002 г. правителството изпрати известие до Комисията за намаляване на времето на 161 дни.
От 1996 г. Ирландия има схема за субсидиране на практиката на борда на кораба, за да се помогне да се осигурят места за кадети като част от тяхната плавателна практика.

Италия
Втори регистър (IIR). Новият закон осигурява пълно освобождаване от социални вноски, което се прилага за корабоплавателни компании и за италиански/ЕС моряци на борда на кораби, регистрирани във Втори Регистър. Освен това не се изисква компаниите да заплащат подоходен данък за екипажа и офицерите. Социалните придобивки се заплащат пряко от Държавата (пенсия, медицинско обслужване и др.) Иначе, цените на социалните придобивки в Италия са около 39% от брутната заплата.
За членовете на екипажа, които не са от ЕС, като част от заплатата на всеки се дават 126 US$, за да заплати социалните вноски в страната си, ако желае.
Данъчен кредит. Моряците на борда на италиански кораби от I-вия регистър заплащат редовно данъчно облагане, което работодателят удържа от възнаграждението и внася в Държавата. Ако корабът е регистриран в IR (I-вия регистър), сумата остава у собственика като намаление на разходите. Същото се отнася и за другите граждани на ЕС.
Важно е да се знае, че в каботажното плаване, където плаванията са под 100 морски мили, собственикът при всички случаи има намаление от 70% при плащането на социалните вноски към Държавата.
За да могат да кандидатстват за мерки за подпомагане, корабите трябва да поддържат регистрацията си в италианския регистър поне 4 години.

Латвия
Латвийските разпоредби изискват поне 75% от офицерите да са латвийски граждани. Няма изисквания към националността за редовия състав.
Данък социално осигуряване от общо 35% се заплаща както следва: работодателят– 26% и морякът –9%.
Личен ДОД в размер на 25% от заплатата се заплаща от моряка.
Състав на работната сила. Делът на моряците, работещи на борда на кораби под латвийски флаг и които са латвийци, е относително висок – 51%. Подробностите за националностите на моряците , работещи на борда на кораби под латвийски флаг са показани в таблицата по-долу.

Литва
ДОД и социални вноски: За моряците се прилага нулева ставка за ДОД. Има планове да се намалят социалните вноски, които в момента са в размер 31%.

Люксембург
ДОД за моряци: 10% от брутната заплата (твърда ставка), минус 10% след месечно намаление от 35.000 LUF (867.63 евро).
Вноските за социално осигуряване на моряците са равни на социалното осигуряване, заплащано от другите граждани на Люксембург.

Малта
Декларирано е, че няма данъци
Наемане на екипаж: Няма ограничения по отношение на националността на капитана, офицерите и екипажа на борда на малтийските кораби. За да се стимулира наемането на малтийски моряци се прилага малко намаление на таксите за всеки нает малтийски моряк.

Холандия
Данъците на личния състав на борда на кораби под холандски флаг и техните социални вноски не се заплащат, ако компанията, която експлоатира кораба има истинско и постоянно седалище в Холандия.

Норвегия
При определени условия се прилага схема за отстъпка за екипажа (възстановяване на данъка), валидна за моряци, живеещи в Норвегия и работещи на кораби, регистрирани в Норвегия. Възстановяването на данъка е в размер на 12% от брутното заплащане. От 2002 г. за фериботите е в сила също системата “нетно заплащане”.
В бюджета на Норвегия за 2003г. правителството предложи да оттегли наскоро въведена системата “нетно заплащане” за фериботите, както и възстановяването на данъка е в размер на 12% от брутното заплащане за моряците, живеещи в Норвегия и работещи на кораби с норвежка регистрация, които не са фериботи.
След преговори по бюджета, настоящата система беше запазена, като в същото време беше намалена ставката за данък върху тонажа, като се очаква през 2004 г. да се завърши ново правителствено проучване на условията за корабоплавателната индустрия.

Португалия
Моряците, наети на кораби от втория регистър, които плават както във вътрешни така и в международни води, не заплащат ДОД и социални осигуровки. Работодателите също са освободени от вноски за социални осигуровки.
Моряците могат да се възползват от португалската схема за доброволни социални осигуровки или всякакъв друг тип на схеми за защита, включително и P & I клубовете.

Испания
Ставките за социално осигуряване са същите, както за всички останали услуги или индустрии и възлизат на около 33% от брутната заплата (като вноска на работодателя) и 6,4% от заплатата (вноски на служителя).

Кораби, регистрирани на Канарските острови
Подоходно облагане и вноски за социално осигуряване: Доход на моряците: от 01.01.1997 г. 50% от облагаемия доход е освободен. От същата дата е в сила 90% отстъпка за социалните осигуровки.

Швеция
От 01.10.2001г., от гледна точка на работодателя отчисленията са основани на нетна основа. На практика това означава, че данъчното задължение на работодателя се кредитира със сума, равна на данъчните отчисления и вноските за социална осигуровка за всички моряци на кораби от международния трафик.
Наемане на екипаж: След договор между Асоциацията на шведските корабособственици и синдикатите, половината от екипажа на кораб, регистриран в Швеция могат да са моряци, които не са от страни от ЕС, наети по специални условия. Това не се отнася до фериботи, а само за презокеанския флот.

Обединеното Кралство
Подоходен данък: Макар да не се счита за Държавно подпомагане по смисъла на Препоръките на ЕС, тъй като няма пряко облагодетелстване на работодателите, моряците, които живеят в Обединеното Кралство и които прекарват повече от 183 дни извън Обединеното Кралство имат право да кандидатстват за 100% възстановяване на ДОД.
Обществени осигуровки: Повечето от моряците, които живеят в Обединеното Кралство се наемат според т.нар. “оф-шоърни контракти” и в резултат на това корабособственикът може законно да избегне вноската на работодателя за социална осигуровка, възлизаща на около 11% от ведомостта за заплати. Морякът остава да дължи вноската за служителя и не губи никакви придобивки. Задълженията на работодателя и моряка по отношение на вноските за социално осигуряване (а в това отношение и нама-лените задължения) се отнасят само за кораби, регистрирани в Обединеното Кралство и Остров Ман

Страни не-членки на ЕС
България
Моряците на кораби под националния флаг се радват на приблизително 70% намаление на дължимите ДОД и социални вноски. В ход са инициативи за обучение за облекчаване на корабособствениците.
itso23
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 22 Мар 2007, 00:26

Мнениеот itso23 » 24 Мар 2007, 12:50

Добавка :

Белгия Освобождаване на моряшкото заплащане с удържане при работодателя Белгийски моряци, наети на кораби под белгийски флаг Цялостно освобождаване от вноски на работодателя Белгийски моряци, наети на кораби под белгийски или люксембугски флаг флаг
Кипър- Без данъци
Дания Намаление или освобождаване от удържане при работодателя Корабни екипажи, регистрирани във Втори регистър
Естония Няма отношение
Финландия Намаление на отчисленията върху заплатите(97%) Екпажи на пътнически кораби, ангажирани в международни линии Възстановяване на отчисленията върху заплатие Екипажи на товарни кораби, ангажирани в международни линии
Франция Пълно възстановяване на данъците ведомостта за заплатите, дължими от работодателя Екипажи на кораби под френски флаг (вкл. Kerguelen), плаващи в международни води
Германия 40% намаление на отчисленията върху заплатите Моряци на кораби под немски флаг, плаващи в международни води Дава възможност за намаление на данъците по ведомостта за заплати Моряци от ЕС на кораби под немски флаг
Гърция Намален подоходен данък (6% офицери, 3% редови) за гръцки и ЕС граждани, докато гражданите на страни извън ЕС се освобождават напълно Всички моряци, които подлежат на гръцко подоходно облагане и на борда на гръцки кораби Намалени социални вноски (14% за работадателя и 9% за моряка) Всички моряци на борда на кораби под гръцки флаг
Ирландия Няма отношение
Италия Данъчен кредит, равен на удържания подоходен данък Моряци на борда на кораби от II Регистър Пълно освобождаване от данъци по ведомостта за заплати(дължими от работодателя и/или служителя) Моряци от ЕС на борда на кораби от II Регистър
Възстановяване на 80% от данъците по ведомостта за заплати Италиански моряци илитакива от ЕС на кораби под италиански флаг от каботажно плаване
Латвия Няма отношение
Литва 0% ДОД Моряци, които работят на кораби
Люксемург
Малта – без данъци
Холандия Освобождаване от удръжки на подоходен данък при източника от корабособственика Моряци, подлежащи на подоходно облагане в Холандия Освобождаване от удръжки на данъци по ведомостта за заплати при източника от корабособственика Моряци, подлежащи на данъци по ведомост в Холандия
Норвегия При определени условия, за моряци живеещи в Норвегия и наети на кораби с норвежка регистрация е в сила схема за намаляване на данъка на екипажа (възстановяване на данъка). Възстановяването на данъка е 12% от брутното възнаграждение. От 2002 г. има и система за нето заплащане за фериботите.
Полша Няма отношение
Португалия Възстановяване за собственика на подоходния данък на екипажа. Моряци на кораби от първи португалски регистър Възстановяване за собственика на данъците по ведомостта за заплати Моряци на кораби от първипортугалски регистър
Пълно освобождаване от подоходен данък Моряци на кораби от втори португалски регистър Пълно освобождаване от данъци по ведомостта за заплати Моряци на кораби от втори португалски регистър
Словения
Испания 50% намаление при определяне на данъчната основа на индивидуалния подоходен данък Моряци на кораби от регистъра на Канарските острови 90% намаление на вноските, дължими от работодателя Моряци на кораби от регистъра на Канарските острови
Швеция Пълно освобождаване от подоходен данък Моряци на борда на кораби под шведски флаг, плаващи по международни линии Пълно освобождаване от данъци по ведомостта за заплати Моряци на борда на кораби под шведски флаг, плаващи по международни линии
Обединено кралство
itso23
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 22 Мар 2007, 00:26

Мнениеот itso23 » 24 Мар 2007, 13:14

Моля модератора да ме извини за копи/пейст-а но темата е особенно важна за мен и следващите редове подробно я обясняват
FAQ:

1. Защо моряците да бъдат освободени от плащането на данъци, а всички останали да са данъчно задължени?

- защото те не работят и отчасти не живеят в България;
- защото след като в България не им се осигурява труда и препитаниято, защо те трябва да плащат данъци?;
- защото не ползват ресурсите на държавата, през по-голямата част на годината;
- защото е професия, в която има недостиг на кадри в световен мащаб и е добре да се стимулират и насочат младите хора към нея тъй като предлага възможност за по-добро заплащане и заетост, в сравнение с останалите професии в България;
- защото има други страни където аргументите за това са преценени много по-рано и това е направено, поради спецификата на техния труд;
- защото икономиката ще се лиши от голяма част от тези свежи пари, които моряците внасят;
- защото пазара на моряшкия труд се формира от тези които плават на кораби под удобен флаг, където данъците са нулеви и при тези условия, ако нашите моряци бъдат облагани те ще бъдат дискриминирани от собствената си държава. Тази мотивация се дава за този вид труд, който е несравним с никакъв друг упражняван от останалите трудови хора.


2. Ако моряците не ползват ресурсите на държавата за примерно 183 дни, защо тогава да не плащат за останалите 183 дни, през които ги ползват?

Защото през този период те не получават доходи. Безработните ползвайки ресурсите на държавата какво плащат? За дните които моряците са в България и извън нея си плащат 29% социални осигуровки върху следните доходи: 2000-158лв; 2001-158,170,200лв; 2002-170лв; 2003-200лв; 2004-200лв; 2005-220лв; 2006-220лв и 6% и здравни осигуровки върху следните доходи: 2000-158лв; 2001-158,170,200лв; 2002-170лв; 2003-200лв; 2004-200лв; 2005-110лв; 2006-110лв. Моряците и техните семейства целогодишно си плащат местните данъци и такси и косвените данъци. Тежеста на ДОО в консолидирания бюджет за Дек’06 е 8.1% , а тази на тези данъци, които плащат е около 80% (ДДС, акцизи, осигуровки. За 2003 година тежеста на ДОО в данъчните приходи в централния и местния бюджет е 17% , а тази на тези данъци, които плащат е около 68% (ДДС, акцизи, осигуровки, местни данъци).

Моряците трябва да се класифицират като хора, които по свой избор и при отсъствие на избор, косвено допринасят за повишаване на националния доход на страната, чието държавно управление и икономика не се справя с осигуряване на работни места и адекватно заплащане. С парите, които те внасят в страната, те създават работа на своите съграждани и с това те заплащат косвено всички данъци за цяла година, а през времето, когато са на кораба те персонално не ползват нищо от това което се покрива от преките данъци. Моряците упражняват труд извън страната и този вид труд се обезпечава от друга държава, където българското трудово законодателство няма нищо общо. В нашия случай българската страна не обезпечава работа, освобождава се от грижите за осигуряване поминък и иска да събира данък от труд, упражняван на място и условия извън страната и даже и когато съответния гражданин не неработи и за това време не получава доходи от страната по местоживеене. Всяка държава акумулира чисти приходи от гражданите си, които се трудят зад граница и облекчават социалното напрежение от безработицата. Като правило работещите зад граница получават по-високо заплащане, отколкото в собствената си страна. Следователното износа на работна ръка е изгоден за държавата и трябва да се стимулира, а не да се ограбва.


3. Работата под чужд флаг увеличава заетостта на моряците, но осигуряване на работа е индивидуално решение на всеки гражданин. Държавата няма задължението да осигурява конкретна работа на гражданите.

Съгласно конституцията:
Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона. (такъв е Закона за насърчаване на заетостта)
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за
създаване на условия за осъществяване на това право.

Освобождаването на гражданите самоволно и доброволно или още по-лошото определение – отказът на държавата да се грижи за осигуряването на трудова заетост на гражданите си е нарушение на Конституцията, законите и правата на човека, което нарушение може да се обезсили само ако държавата не облага този вид труд и го мотивира законово т.е. държавата признава невъзможността в момента да осигури правото на труд на своите граждани и за това осигурява законодателство, което дава съотвенти привилегии на тези хора, който сами намират път за преодоляване на това временно или постоянно състояние на пазара на труда, от което има само положителни резултати за страната, която получава облаги даже и по косвен път.


4. Ако е наистина данъчните условия са тежки, защо не се преместят в друга държава в Европа ?

Това не е невъзможно, но ако всички недоволни от Бълагария се изнесат в други държави (лекари, учители, таксиметрови шофьори и т.н), то това няма да реши проблемите, а напротив ще създаде повече такива за България.

И още. Този въпрос поставен така има само един отговор - Това би било проява на пълен национален нихилизъм за тези които го поставят и за тези които ще го направят. Това е въпрос от висшата социология и е несъвместим със законноста, националните традиции и морала на една нация и най-вече в нашия конкретен случай.


5. Вярно е, че в някои европейски държави има такава практика за нулева ставка на моряшките заплати, например Кипър, Латвия и др., но в останалите водещи европейски страни, като цяло, няма такава практика. Защо не следваме практиката на водещите европейски страни?

Защото целта ни трябва да бъде да заемем една ниша в която има място за нас, а не да направим така интереса от нашите кадри да прелее към други държави. Не би трябвало заради бълхата да изгорим юргана! В някои от тези водещите европейски държави в повечето случаи става дума за работа на техни граждани на кораби под национален флаг, защото е малко вероятно белгийски граждани да дойдат скоро да работят на кораби под български флаг. При нас, сегашната ситуация е коренно противоположна – българските моряци плаващи под национален флаг или при български корабособственик ползват преференции, а тези на кораби под чужд флаг и при чужди корабособственици не! Нещо повече не би трябвало да се мерим по водещите европейски държави само по облагането на моряците! Има големи разлики в жизнените стандарти у нас и в тези водещите европейски държави, а те няма да намалеят, ако българите не стават все по-богати и ако в България не влизат повече живи пари. На парите на моряците трябва да се гледа като на една много добра инвестиция в икономиката ни, която не е по-непечеливша от приватизацията да кажем на един завод за 200 милиона щат.долара.

Да, има страни, в който ДОД е нулев, има и страни където заплатите на моряците се облагат, но има страни където мотивацията на този вид труд се съобразява със социалния статус на своето население и обвързването му с общото икономическо развитие на страната в текущ и перспективен план. Това е гъвкавия подход, който най-грамотно и обективно би приел правилният подход и действие към този болезнено важен въпрос, а не да се подхожда по метода на копиране на чужд опит или както е настоящето решение да се постъпи по чисто “мутренски и рекетьорски” начин. Какво се има предвид с последнато определение? Това е тривиален метод за грабеж под идеята, че някой, някому е длъжен, или че “ти имаш много и трябва да се делим” или “всички искат да доят кравата, която дава мляко, но тя сяма да си намира храна” . За съжаление такъв е и подхода към бизнеса и трудещите се хора в Милата ни Родина. Който работи, ще го съдерем с данъци. Вместо да се прилага деферинциран подход и стимули за полезни за страната дейности с текущ и бъдещ положителен резултат, се поставя еднакъв знаменател почти на всичко, независимо от числителя. От тук трябва да се тръгне и определи какъв е приноса на държавата в стойността на числителя, че да поставя и съответен знаменател на конкретното дробно уравнение.

6. Броят на моряците от 8-10,000 плаващи под чужд флаг не представлява съществена част от българското общество. Това означава, че повдигнатия въпрос не е от съществен социален аспект и няма да засегне голяма маса от хора. Защо трябва на тази относително малка социална група да се дават преференции, а за останалите не?

Към броя на моряците трябва да се прибави и този на моряците плаващи под български флаг, защото решението на проблема засяга всички, ако не сега, то за в бъдеще със сигурност! Каква част са от обществото са лекарите, шофьорите на таксита или учителите, че държавата се занимава с тяхните проблеми! Или това е така, защото те много по-лесно могат да предизвикат общестено недоволство, а моряците не ! Така или иначе държавата трябва да мисли и решава проблемите на всички свои граждани! Колкото до даването на преференци – то това държавата непрекъснато го прави – за определени групи работници, браншове от икономиката и т.н.

Положението на моряците плаващи под български флаг е същото. Предишната и вече 17 години сегашната държава, за да избегне от заплащането на труда на пазарен принцип, а той е межденароден, определя символични заплати в лева, който не се категоризират с реални критерии за принос, подготовка, трудност и всякакви спицифични професионални особености и върху които моряците се обезпечават и плащат данъци плюс т.н. “задгранични дневни”, върху които корабопритежателя плаща данъци и неговата разходна част по заплащане на труда е съизмерима, вероятно и по-голяма с тази на корабособственика под удобен флаг, който пък определя нивото на фрахта. Ето още една изсмукваща и пречеща данъчна система за развитие на баранша у нас въобще. Тази идиотщина години наред лишава родния флаг от най-квалифицираните морски специалисти и сваля нивото на качеството на труда у нас. Ето защо повдигнатата тема от дискусия трябва да се привърне към

РЕШЕНИЕ
Всички полезни за България и нейните трудови хора дейности да залегнат като план за текущо и бъдещо стимулиране от страна законодателството и неговите изпълнители с цел да се постигне максимален по стойност и бързина ефект в икономичското израстване и в това число и благосъстоянието на нацията.


7. Твърди се, че моряците вкарвали годишно $200-300 милиона в българската икономика. Къде са доказателствата за това? Те може да ги заработват като сума, но може да ги държат в чужди банки и само една малка част да влиза в страната. Какъв е механизмът, тези пари да влязат доказано в българската икономика?

Това е информация от фирмите , които се занимават с тази дейност. Нека държавата, да го провери дали е така. Моряците отиват на борда на корабите с една единствена цел – да спечелят едни трудни пари за да могат техните семейства да живеят по-добре (да си построят дом, да дадат по-добро образование на децата си, да помогнат на близките си), а не да държат парите си в чужди банки! Парите влизат законно и доказано в икономиката ни чрез банковите преводи и ако това не беше така то НАП нямаше сега да предизвиква започналите ревизии на моряците.


8. Малко математика: Спред горната логика (т.4 и т.5), средната работна заплата би трябвало да е $2000-2500 месечно, което означава около 3000-3800 лв брутна месечна заплата. Дължимият данък по сега действащото законодателство ще бъде:
(За изчисленията приемаме - средна брутна заплата 3,500 лв)
3,500 лв х 12 месеца = 42,000 лв годишна заплата
42,000 лв – 7,200 лв = 34,800 х 24% = 8,352 лв
1,092 лв + 8,352 лв = 9,444 лв
или
42,000 лв – 9,444 = 32,556 лв годишна заплата / 12 = 2,713 лв месечна заплата.
(Заб. В изчисленията не са включени други преференци, като детски, застраховки, дарения и други, които се приспадат от дохода)

При положение, че средната работна заплата в България е около 300 лв месечно горната цифра е 9-10 пъти по-висока след облагане. Разходите за живот в България са ниски и при тази огромна разлика, защо трябва да бъдат данъчно необложени моряшките заплати?

А защо да не направим така, тези с по 300 лв на месец да работят като моряци! Това е идеята на предлаганите промени, не само да не отблъснем хората от тази трудна професия, но и работещите в нея да се увеличат. Хората да се насочат към една сфера където има глад за работна ръка и заплащането е прилично. Разликата в цифрите е голяма наистина, но дали тя не е много по-голяма в рисковете, в отговорностите, в лишенията и несгодите. Всички задаващи този въпрос нека се спомнят за “Хера” , за “MSC Naploli” и за многото незавърнали се при семействата моряци ! Нещо повече моряшката работа е тежка и тя не е за цял живот ! Повечето от тези които я работят до пенсия, не доживяват до дълбоки старини ! Това е едно основанията за исканите промени!

9. Моряшкият труд е тежък, но всеки сам си прави своя избор. Ако е толкова тежък, защо не напуснат?

Всички ли с тежък труд трябва да напуснат работата си и ако е така, кои ще я работи тази работа! Повечето хора си избират професия за цял живот и е така с повечето моряци. Каква алтернатива имат на брега тези 8000-10000моряка ?


10. Неплащането на данъци към държавата води до недостиг на средства за заплати на лекари, учители, пенсионери и други. Ако и други социални групи поискат преференции, откъде да се намерят средства за горните социални групи?

Заложената несъбераемост на ДДС е много по-голяма като сума от данъците, които държавата би взела при облагане доходите на моряците и е спекулация да се прави връзка с увеличаването на заплатите на изброените категории с плащането на данъци от моряците! Други социални групи също получават преференции и такова за моряците няма да е изключение! Има такива и в закона за данъците върху доходите на физическите лица (чл.13, 24, 29), за чийто промени настояваме.

11. След като не се плащат данъци, защо всики останали трябва да плащат за разходите на моряците за ползване на лекар, училище, армия и др. обществено необходими услуги?

В много случаи моряците са тези , които плащат на някои от изброените категории в стремежа си да получат едно по-добро медицинско обслужване са семействата си и по-добро образование за децата си. И изобщо, кой от нашата държава плаща нещо за моряка, докато той работи на кораба!?

И още. Това съждение не е вярно, защото за посочените разходи, вноски всеки моряк прави както всички останали като се осигурява здравно сам, плаща си на личен лекар пряко, а за всичко останало плаща косвено като си харчи парите в България.

12. Не прилича ли това искане на неплащането на ток от малцинствата, които ползват, но не иска да плаща, като съответно останалите им плащат тока ?

Тук по-скоро става дума за плащане на ток без същия да се ползва! Моряците може би са едни от наи-съвестните платци на своите сметки! Разбира се според НАП това не е така, но за това вина има не самата администрация, а законодателя, който в многото редакции на законите винаги е пропускал тази категория хора !
itso23
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 22 Мар 2007, 00:26

Мнениеот itso23 » 25 Мар 2007, 14:33

тия вашите номера с нагласени цитати ги знам, нищо не постигаш с това драги адвокате.

Явно не си прочел как се процедира в ЕС. Явно не искаш да разбереш защо моряците са ценни и трябва да се защитават. Никой не говори моряците да не плащат данъци а да се намали данъка до разумни проценти, не както е сега 24%, а в рамките на 2-4%.
Моряка имал луксозен автомобил, ти ще ме убиеш от смях, толкова си безочлив че си на път да ослепееш.
itso23
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 22 Мар 2007, 00:26

Мнениеот wizzo » 26 Мар 2007, 08:58

Kam lyutiyat
Mnogo mi se iska da komentirate po dolnoto izkazvane, osobedno posledniya abzac, i da mi kajete, ako tazi ne6tasna sapruga, zagubila maja si, re6i da sadi Darjavata, vie dali bihte ya predstavlyavali v sada?

"Не говоря за онези дето са МНОООООГО над нея и които НАП не смее да спомене, пък камо ли да провери! Говоря за нас моряшките жени и нашите съпрузи, които плащаме данъци на държавата ежегодно- има ли смисъл да ги изброявам колко налози и такси са- всеки ги знае! Та значи искат и от труда на съпруга ми да вземат, труд който не е ЗА България и В България, но ПАРИТЕ от ТОЗИ ТРУД СЕ ХАРЧАТ В БЪЛГАРИЯ! Добре аз питам какво ще получи съпруга ми срещу този данък? КАКВО?
Никога няма да забравя когато на моя приятелка съпругът и падна зад борда и естествено не го откриха, компанията, която е собственик и агент на плавателния съд и е БЪЛГАРСКА и следователно всичко в данъчно отношение и е изрядно, съобщи на моята приятелка, че не може да плати никаква застраховка, защото той бил паднал късно през нощта в извън работно време и не си бил сложил спасителна жилетка!!! А държавата пък каза, че няма тяло, няма смъртен акт- следователно няма и пенсия. Е, какво даде държавата на семейството на този моряк, който за своя над 30- годишен стаж се е осигурявал и е плащал срещу данъците, които е прибирала от неговото възнаграждение?"
С.А.
Ta kajete mi gopodin Advokate, tova li ni 4aka moryacite, kato si platim i danacite s 5 godini nazat, za6toto tova e deistvitelnostta sega. I mojete li da ubedite tazi vdovica, 4e Darjavata e vzemala, a kato e do6lo vreme da dade, ooops, 4akaite sega, Uvajaema Gospojo, neka da vi obyasnim za spravedlivostta na zakonite ni i principite na ravnopostavenostta na grajdanite v skapata ni RODINA...
wizzo
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Мар 2007, 07:08

ПредишнаСледваща

Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron