начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Експертизата невъзможна - дали?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Експертизата невъзможна - дали?

Мнениеот nite » 09 Мар 2006, 02:03

възможно ли е да се устонови чии е почерка на документ (заверен) на база негово ксерокопие (оригинала е изгубен). Според едното схващане липсата на възможност за изследване скоростта на писане (основен почерков белег) и сила на натиск, правят подобана експертиза невъможна, според другото това е напълно възможно. Може ли на база първото схващане съда да не допусне вкспертиза - обратното, ако е допусната на предварително производство може ли да се пледира че е недупостима и да се иска изключване от доказателствения материалпо делото. Четох някъде тук да се споменава ч е може по копие да се прави експертиза, но ми се струва че има много противоречиви виждания по тоя въпрос. публикувана практика не можах да намеря.
nite
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Мар 2006, 23:31

отговор

Мнениеот harmaiani » 09 Мар 2006, 10:22

Някъде бях чела, че за да се изготви експертиза на почерка е необходимо да се представят оригинални документи на експерта, за да се установи по категоричен начин, че едно лице е написало даден документ. Графологична експертиза можела да бъде извършена успешно и върху фотокопие на документ, респ. на подпис, само когато резултатът е отрицателен. Когато бъдат констатирани съвпадащи признаци положителен отговор на въпроса дали положеният подпис е на лицето, посочено като автор на документа, можело да бъде даден само в степен на вероятност. Експертизата е допустима, но друг е въпросът дали тя ще бъде годно доказателствено средство.
harmaiani
Потребител
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Фев 2006, 17:09

Мнениеот zogor » 09 Мар 2006, 21:55

Експертиза на подпис или почерк може да бъде направена и на ксерокопие или на индигов екземпляр. Номера е да си намериш такъв експерт, който да я направи. Но съм категоричен, че МОЖЕ
zogor
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2006, 21:53

Мнениеот nite » 10 Мар 2006, 01:05

а тези експерти от къде "четат" защо в в книгите по криминалистика пише толкова малко, как обосновават изискването на чл.125 ал1НПК " с акви научни средства е постигната" някой с появече практиака да сподели ако иска, също и за по съвременна литература по въпроса, едвали научните способи са "квалифицирана информация" :wink:
nite
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Мар 2006, 23:31

Мнениеот expertyt » 10 Мар 2006, 01:50

1-и Въпрос: Възможно ли е да се устонови чии е почерка на документ (заверен) на база негово ксерокопие (оригинала е изгубен)?
Отговор:
Възможно е при определени технически условия, но винаги може да се постави под съмнение достоверността на самия документ, ръкописния текст или подписа. Последното си е чист правен въпрос.
2-и Въпрос: А тези експерти от къде "четат" защо в в книгите по криминалистика пише толкова малко, как обосновават изискването на чл.125 ал1НПК " с акви научни средства е постигната"?
Отговор: В книгите по криминалистика пише само за основни неща. Тези експерти( добрите) четат от специализирана литература на български и на чужд език( ако владеят), а с изискването на чл. 125 ал. 1 НПК се съобразяват, като посочват поименно научно технически средства, които са използувани използувани и за какво.
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

Мнениеот ares » 10 Мар 2006, 09:46

Колега, ако искаш да дръпнеш една мотивирана пледоария, вземи се подкови с Криминалистиките на професорите Иван Вакарелски и Цеко Цеков.Особенно на първия.Има и една друга книжка "Съдебни експртизи" от екип автори, но там материала който те интересува е по-малко.Успех.
ares
Младши потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 04 Фев 2005, 11:10

Мнениеот winters » 10 Мар 2006, 10:51

Експертизата е възможна, но дали ще се кредитира заключението е друг въпрос. Има едно решение на ВКС, в което се казва, че липсата на процесния документ в оригинал, води до невъзможност отностно категоричноста на отговора дали същия подписан от лицето Х или лицето Y. С други думи - няма документ - няма и доказване, че е извършено престъпление по чл.308 и сл. от НК.
...and justice for all!!!
Защо не мога да си сложа аватар?????
winters
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 27 Фев 2006, 09:01
Местоположение: София

Мнениеот nite » 10 Мар 2006, 17:24

A eto и по интерсното: документа е официално заверен (к серокопието), няма данни за измама на длъжностното лице, или злоупотреба от негова старна, заверката е истинска. Има и други заверени копия преди да изчезне оригинала, да се устонови че липсва6тия оригинал е неавтентичен, защото почерка"съвпада" с този на друго лице - не автора на документа е:
а) странно
б) невъзможно
в)съвсем реално
някои могат да ми смеят, ама хич не мога даси избера верен отговор...
кото се добави и че липсва сравнителен материал от автора, кашата става пълна - уви!
nite
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Мар 2006, 23:31


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron