начало
Президентът върна за ново обсъждане Закона за опазване на околната среда Президентът върна за ново обсъждане Закона за опазване на околната среда

дисциплинарно наказание

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дисциплинарно наказание

Мнениеот fester1 » 15 Дек 2006, 18:40

Работодател налага дисциплинарно наказание"забележка". Заповедта е връчена и подписана от работника и му е връчена. С втора заповед работодателя променя първата в частта за основанието за наказанието, което пак е забележка. Пак я връчва. Това редно ли е, още повече, че по време на издаването на заповедите работодателя е в болнични и подписва лично заповедите?
fester1
Потребител
 
Мнения: 245
Регистриран на: 08 Дек 2006, 15:25

Мнениеот gosho72 » 16 Дек 2006, 13:14

Поради интерес прочетох съдебната практика по трудово право,относно налагането на дисциплинарните наказания.Считам,че с налагането на първата заповед за дисциплинарно наказание "забележка" дисциплинарното производство е приключило.Такова производство може да се възобнови с обжалване на заповедта от страна на работника пред работодателя с оглед нейната отмяна.Не става ясно налице ли е обжалване на заповедта от наказания работник.
Промяната в съдържанието на заповедта и повторното и предявяване считам за незаконосъобразни по следните причини:
1.Налице е немотивираност от страна на работодателя при налагане на дисциплинарното наказание и после при изменението на заповедта,неизяснение на фактическата обстановка по извършеното нарушение ,неговия състав и вина от страна на работника;
2.Работодателят при евентуално обжалване от страна на работника има компетентност:
- да отмени изцяло наложеното наказание;
- да намали наложеното наказание /напр.от "Предупреждение за уволнение" в "Забележка"/ като с промяната на наказанието задължително отменя първоначално издадената заповед и налага измененото наказание с нова заповед;
- да потвърди изцяло първоначално наложеното наказание.

3.Считам за недопустимо да се потвърждава с нова заповед вече наложено наказание "Забележка" при промяна на обстоятелствената част и мотивите.
4.Относно това дали може да подписва,когато е в болнични считам,
че не е от съществено значение.Работодателската му власт не е прекратена .Ако не той упълномощеният му заместник би могъл да подпише заповедта за дисциплинарно наказание.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron