навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Бившият зам.-външен министър Христо Ангеличин с ново обвинение

Източник: mediapool.bg 04.05.2017 0 - A +

Бившият зам.-външен министър Христо Ангеличин с ново обвинение Снимка: mediapool.bg

Бившият заместник-министър на външните работи от квотата на Реформаторския блок  Христо Ангеличин получи второ обвинение в рамките на няколко месеца, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

Той е бил привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост за това, че между 15 януари и 22 юли 2016 г. не е упражнил достатъчно контрол върху действията на подчинения му шеф на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР.

Според разследващите в резултат на занижения контрол от страна на Ангеличин на държавата е нанесена щета за близо половин милион лева. Тази сума е била заплатена на фирма по две споразумения, сключени с МВнР и Министерството на земеделието и храните (МЗХ), въпреки че въпросното дружество не спазило договорите.

"Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ", уточняват от държавното обвинение.

Става въпрос за разследването срещу ръководни кадри във Външно за сключена обществена поръчка за самолетни билети, хотелски стаи и медицински застраховки, което бе обявено от прокуратурата през януари т.г.

Тогава стана ясно, че Христо Ангеличин е обвинен в престъпление по служба за
планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сигналът бе подаден от депутата от БСП Кристиан Вигенин в края на ноември м.г., а в средата на декември прокуратурата обяви, че разследва служители на Външно.

за 46%  против 54%  987 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума