навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Христо Иванов: Без решаване на проблема с корупцията, няма ускорено развитие

Източник: Mediapool.bg 06.01.2017 0 - A +

Христо Иванов: Без решаване на проблема с корупцията, няма ускорено развитие Снимка: bgnes.com

"Да, България" не поставя във фокуса си само корупцията, а се опитва да обясни, че ако този проблем не бъде решен, в страната не може да се говори за ускорено развитие. Това каза пред БНР в петък бившият правосъден министър и бъдещ лидер на новата партия Христо Иванов.

Той отбеляза, че партията се създава по спонтанен начин. "От човек на човек се събират силни личности от различни професии. Имаме много силен демократичен дух. По никакъв начин няма заплаха, че моето или друго име ще я доминира", каза бившият правосъден министър.

По думите му новата формация се създава "от средите на едно много силно гражданско движение в различни сектори, което в момента намира свой политически израз".

"Това са хора, които, всеки по своему, се е сблъсквал с българската мафиотизация и олигархия – дали в бизнеса, дали в науката, дали в здравеопазването, дали в правосъдието като мен. Мисля, че за много от тези хора дойде моментът да осъзнаят, че гражданските, отделните секторни усилия, в малки групи, каквото можаха, постигнаха. Трябва да пренесем битката на политическото поле и тези хора сега влизат там. Те досега не са били там, не са искали да бъдат.", каза Иванов.

Според него досега българската политическа класа говори лозунгарски, а не конкретно.

"Имаме корупционен проблем, който изваждаме пред скоби, но по-големият проблем, за който говорим, е, че българската политика и българската политическа класа всъщност не обсъжда варианти за едно ускорено развитие на страната", смята Иванов.

"Мисля, че всеки български гражданин, независимо от това с какво се занимава – дали е миньор, който трябва да седи в забоите, за да си получи заплатата, или е човек, който вижда поредната телефонна измама и вижда, че с години клановете, които организират тези измами, са буквално недосегаеми от МВР, говоря не за някакви дребни риби, а за централната им структура, разбира, че зад това стои корупция. И без да се справим с нея, не можем да говорим за ускорено развитие", каза бившият правосъден министър.

Относно твърденията за връзки на бъдещата партия с олигарси, Иванов е категоричен, че партията осигурява "безрецедентна прозрачност" на финансирането си. Той допълни, че не знае дали освен неговото име ще има и други номинирани за лидер на "Да! България" в събота.

за 50%  против 50%  1214 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума