навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

“България на гражданите” очаква нова тройна коалиция във ВСС

Източник: Mediapool.bg 28.08.2012 0 - A +

”Движение България на гражданите” обвини във вторник парламентарно представени партии,че бягат от дебат по темата за избора на новия Висш съдебен съвет, защото целят създаването на нова ”тройна коалиция” в т.нар. ”правителство на съдебната власт”. От партията оповестиха и 11 въпроса към всички 51 кандидати за членове на ВСС, свързани с бъдещата работа на институцията.

В подкрепа на тезата за изграждането на задкулисна опозиция, която да управлява съдебната власт, секретарят на ”България на гражданите” Йонко Грозев даде за пример поведението на БСП от последните седмици.

"Парламентарните партии бягат от дебат по темата за ВСС. Най-явен пример за това е групата на БСП, която дава брифинги по какви ли не теми, а не представя на обществеността идеите и творческите планове на излъчените от тях кандидатури за ВСС", коментира Грозев.

Народното събрание трябва да излъчи общо 11 члена във ВСС. ГЕРБ са предложили шест човек, БСП – 4, ДПС – 2, ”Атака” – 2 и Синята коалиция – 1.

”Ще станем свидетели на нова тройна коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС, която ще измести предишната управлявала ВСС. Повече от сигурен съм, че парламентарната квота ще се излъчат 6 представители на ГЕРБ, 2 на БСП, 2 на ДПС и 1 на РЗС. Ще видите как депутатите на ГЕРБ гласуват за БСП и ДПС и как ДПС и БСП подкрепят ГЕРБ", заяви Тома Биков.

От партията на Меглена Кунева предлагат провеждането на публична дискусия, която да покаже дали новият ВСС ще работи като стария. Политическата формация отправи и редица въпроси към кандидатите за членове на съвет. Чрез тях те искат от магистратите оценка за скандалните избори на шефовете на Върховния административен, Софийския апелативен и Софийския градски съд, коментар за нападките на Цветанов и уволнението на Мирослава Тодорова и други.

за 53%  против 47%  329 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума