навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ДАНС експулсира oще един турски държавен служител, друг е обявен за персона нон грата

Източник: Mediapool.bg 23.03.2017 0 - A +

ДАНС експулсира oще един турски държавен служител, друг е обявен за персона нон грата Снимка: Mediapool.bg

ДАНС е експулсирала във вторник още един турски държавен служител заради дейности, “създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация“. Наложена му е забрана да влиза на българска територия за срок от пет години.

Експулсираният е пребивавал в България от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция, уточняват от ДАНС.

Освен това ДАНС е включила друг турски гражданин в списъка на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност на страната.  Според събраните данни, турският гражданин е правил опити за придобиване на информация, представляваща държавна тайна.
 
“Придобити са данни за негови действия, насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес“, се казва в съобщението на ДАНС.
 
Миналата седмица бяха експулсирани други двама турски граждани, които са сметнати за опасни за националната ни сигурност, а друг бе обявен за нежелан. Един от експулсираните бе главният секретар на областната администрация в Одрин Ибрахим Тарандж.
 
В същото време посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски бе викната на консултации в София и все още не се е върнала в Турция. 
 
Не е ясно дали Анкара е предприела ответни мерки след изгонването на нейни граждани от България.
 
Отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната ѝ политика.
 
Само два дни след протеста на София Турция поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.
за 44%  против 56%  990 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума