навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Представляващият ВСС Димитър Узунов се самоприел за шеф на всички съдии

Източник: Mediapool.bg 20.06.2016 0 - A +

Представляващият ВСС Димитър Узунов се самоприел за шеф на всички съдии Снимка: Mediapool.bg

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов се приема като началник на всички съдии и, понеже като член на съвета има дисциплинарни правомощия спрямо всички магистрати, смята, че нито един съд не може да гледа дело срещу него.

Този извод се налага от мотивите към решение на Софийския градски съд по тъжба за клевета на Румяна Ченалова срещу Узунов, което е публикувано в деловодната система.

Въпреки неговите виждания, които почиват на неясни аргументи, в мотивите си СГС прави обстоен анализ в кои случаи членове на ВСС може да носят наказателна отговорност за свои изказвания при изпълнение на служебните си правомощия и в кои не, става ясно от публикация на “Правен свят“.

От съдебния акт става ясно, че Узунов е искал отводите на съдиите от състава по дело на уволнената съдийка Румяна Ченалова срещу него за клевета. Основанието на Узунов - че се съмнява в съдийската безпристрастност, тъй като той - като член на ВСС, е участвал във вземане на решение за дисциплинарни наказания на съдии, включително и срещу съдията докладчик Мирослава Тодорова.

В крайна сметка съдебният състав със съдия докладчик Мирослава Тодорова и членове Александра Йорданова и Десислава Тошева прекратява делото срещу Узунов като потвърждава разпореждането на първата инстанция - Софийския районен съд, поради процедурни нарушения и липса на престъплението клевета и решението е окончателно.

Но решението на СГС представлява интерес с подробните мотиви, които - разказани на популярен език, изясняват големия проблем - могат ли членовете на ВСС да искат отводи на съдиите с посочените от Узунов доводи и защо съдиите не трябва да се отвеждат, а да разглеждат делата

Според логиката на аргументите на Узунов, излиза, че нито един съд не може да гледа дело срещу него, тъй като той като член на ВСС има дисциплинарни правомощия спрямо всички съдии в България и може да поиска отвода на всеки.

Предисторията

Предисторията е натоварена с проверки от ВСС на председатели на съдилища и масови отводи на съдии при които попадат дела срещу членове на ВСС, защото се страхуват да гледат дела на вйровните си кадровици.

През юли м.г. уволнената съдийка Румяна Ченалова завежда 4 дела от частен характер за клевета срещу членовете на ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева. През декември м.г. ВСС образува проверки по искане на Георгиева срещу председатели на съдилища, в които са изпратени делата, с мотив, че тя и Узунов не са били уведомени за тъжбите на Ченалова.

Междувременно съдии от Софийския районен съд при които попада едно от делата, си правят отвод, и едно от тях е изпратено в Пазарджишкия районен съд, където следват също верижни отводи на съдиите - никой не иска да гледа дело срещу член на ВССы от когото зависи атестационната му оценка.

Конкретното дело срещу Узунов е било прекратено в СРС, Ченалова обжалва пред СГС и то се пада през системата за случайно разпределение на съдия Мирослава Тодорова.

Узунов иска отвод на Мирослава Тодорова

Узунов иска настоятелно отвода на Тодорова - и на нея, и на целия състав, и на всички съдии от съда, включително командированите

Освен протокола от заседанието на ВСС а 27 март 2014 когато съветът наказва Тодорова повторно (след възстаноявавнето й от уволнението през 2012) за едни и същи нарушения - този път с понижение за две години в СРС, Узунов кой знае защо прилага и протокол от гласуването на заместник-председателите на СГС по предложение на новия председател на съда Калоян Топалов.

Този вид аргументи - че е гласувал против това ръководство на съда, значи съдиите от СГС ще бъдат предубедени срещу него, издава тежък манталитетен проблем - представляващият ВСС смята ръководителите на съдилищата за началници които могат да влияят на съдиите, коментираха магистрати пред “Дневник“.

Мирослава Тодорова отказва да си даде отвод и съставът приключва делото с решение, чиито мотиви дават урок и на кадровиците, и на съдиите.

Но делото няма да отшуми, защото като предисторията така и доводите конкретно на Узунов, приложените протоколи кога какво е говорил на заседанията на ВСС, какви наказания е гласувал, настоятелните искания на отводи, когато се правят от върховен кадровик на съдебната власт, във всяка европейска страна биха се възприели като заплаха и натиск над съда, не и у нас. Тук съдията може да се оплаче само на  ВСС. Затова и съдиите масово са се отвеждали. Или просто да гледа делото, въпреки натиска.

Що се отнася до съществото на делото - репликата на Узунов, че Ченалова се държала като "удавник за сламка" по делото "Октопод", заради която тя го дава на съд, съдът не намира за клевета. И пояснява, че "Ченалова е инкриминирала образна реч на член на съвета и субективния си прочит на тези му думи".

С оценката, която е дал за работата на Румяна Ченалова, представляващият ВСС е изразил гледната си точка, но тя не е меродавна и не подлежи на проверка за достоверност, доколкото е резултат от индивидуален начин на мислене, който характеризира субекта на гледната точка, пише съдия Тодорова.

"Субективното възприемане на значението на израза и личното чувство за оскърбеност на адресата на думите не са характеристика на състава на престъплението, който изхожда от обективни положения, приложими спрямо всички граждани независимо от техния мироглед, образование или социален статус", изтъква още съдебният състав. И потвърждава прекратяването на делото.

за 43%  против 57%  1014 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума