навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Четирима обвинени за взривовете в "Миджур"

Източник: Mediapool.bg 30.03.2016 0 - A +

Четирима обвинени за взривовете в Снимка: Mediapool.bg

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за боеприпаси "Миджур" край Горни Лом, при които през октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред обвинените са собственикът на фабриката Валери Митков, чийто син Емил бе сред жертвите, тогавашният шеф на службата за контрол по общоопасните средства (КОС) към МВР Божидар Василев и две държавни чиновнички, отговорни за безопасността на труда и за контрола върху търговията с боеприпаси.

Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Националната следствена служба Евгени Диков пред журналисти в сряда.

Разследването е установило, че взривът не е умишлен. Изключена е версията по обекта да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета.

На 1 октомври 2014 г. при взрив в един от цеховете на предприятието на място загинаха 13 мъже и 2 жени. Ранени бяха три жени, а дни наред след това мястото около завода бе затворено и обезвреждано.

Четири взривни вещества са оставили следи след експлозията - основно тротил, а причината за инцидента е случайно възникнало възпламеняване в резултат на нарушаване на технологични правила. Така се стигнало и до следващи възпламенявания, констатирало е следствието.

Установено е още, че са използвани самоделни дървени чукове за утилизация. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек.

Занижен контрол, фалшиви документи и неспазване на правилата

Прокуратурата е обвинила собственика на завода Валери Митков, че в качеството си на проектант е нарушил редица изисквания, поради което са загинали хора, а други са пострадали. Той ще отговаря и за изготвяне на документи с невярно съдържание.

Експертът по безопасността на труда Палма Иванова е обвинена за това, че в предприятието са били нарушени разпоредбите за сигурност.

Разследването е установило, че с взривните вещества е допуснато да работят хора, които нямат нито образование, нито подготовка за това.

Ивелина Бахчеванова, шеф на дирекцията "Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерството на икономиката, е обвинена за нарушаване на служебните си задължения. 

Същото обвинение е повдигнато и на тогавашния началник на службата за контрол по общоопасните средства към МВР Божидар Василев.

Проверката е установила,  че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.

Препоръките

Изготвени са препоръки до министрите на икономиката и на отбраната за повишаване на сигурността, като те не са свързани с необходимост от промени в законодателството. Става дума за създаване на звена за технически контрол.

Препоръки има и към правителството за създаването на контролен орган, който да дава лицензии в тази производствена сфера, както и да осъществява последващ контрол, в това число и на място.

Разследването

В рамките на започналото следствие са били разпитани свидетели от София, Видин и в Горни Лом.

Иззети са множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхното обезвреждане, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур".

"Очакваме разследването за взрива в завод "Миджур" да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда", заяви  главният прокурор Сотир Цацаров.

Материалите по досъдебно производство са 160 тома.

В разследването са участвали 19 следователи, разпитани са над 50 свидетели, назначени са  20 съдебно-медицински експертизи, 120 експертизи на ДНК и още десетки други експертизи.

Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Направена и ситуативно-техническа експертиза, каквато е правена и по досъдебното производство за атентата в Сарафово, пожаро-тежническа експертиза, както и техническа експертиза за вида и състава на боеприпасите.

Цацаров уточни, че са проведени два пъти експериментални взривявания със същия тип боеприпаси на полигона "Змейово" и на територията на завода "Миджур".

Главният прокурор припомни, че при взрива има 15 загинали, трима ранени и нанесени щети за над половин милиион лева.

През 2010 година в завода е имало подобен инцидент заради неспазване на правилата за утилизация и безопасност, но тогава не е имало жертви.

за 47%  против 53%  1211 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума