навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Международната комисия на юристите обяви: Уволнението на Мирослава Тодорова противоречи на принципите на ООН

Източник: Mediapool.bg 28.08.2012 2 - A +

Международната комисия на юристите (МКЮ)* изрази във вторник сериозната си загриженост по повод уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) на 12 юли.

В своя остро критична позиция от авторитетната организация заявяват, че наказанието на Тодорова на практика противоречи на основните принципи на ООН, "които защитават свободата на изразяване на съдиите (Принцип 8) и свободата на съдиите да образуват и да членуват в професионални организации,включително с цел защита на тяхната независимост (Принцип 9)".

От комисията призовават българските власти недвусмислено да гарантират правото на шефката на ССБ на справедлив процес срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и да вземат адекватни мерки за защита на всички магистрати от всякакви форми на тормоз или сплашване, независимо от техния източник.

В отвореното писмо се припомня, че Тодорова е един от основните критици на кадровата и дисциплинарната политика на съвета, като редовно публично обръща внимание на "многократните словесни атаки срещусъдебната власт от членовете на правителството, в частностот министъра на вътрешните работи, които представляват заплаха за независимостта на съдебната власт в страната".

Според Международната комисия на юристите уволнението на председателя на съдийския съюз "е силно непропорционална и следователно неуместна санкция, за което е обвинена". Тодорова бе лишена от права заради забавянето на мотивите по три дела, за две от които тя вече веднъж бе санкционирана с намаляване на заплатата.

"Уволнението й противоречи на Принцип18 на ООН за независимостта на съдебната власт, според който съдиите трябва да подлежат на отстраняване единствено от съображения за неработоспособност или поведение, което ги прави негодни да изпълняват задълженията си", се казва още в позицията на комисията с уточнението, че е всеизвестно, че натовареността в СГС е около 8 пъти по-голяма от тази в останалите съдилища в страната.

"Освен това, трябва да се отбележи, че предполагаемото нарушение, е извършено преди седем или повече години, както и че образуването на дисциплинарното производство на този късен етап е в противоречие с давностния срок (от една година)", добавят от МКЮ.

В края на отвореното писмо се напомня, че според принципите на ООН съдебната власт трябва да работи, свободна от влиянието и намесата на управляващите, независимо от причините за натиска. Правителството е призовано да покаже, че "се спазва институционалната и личната независимост на съдиите, както и че са взети мерки съдиите да правораздават, без заплахи от всякакъв вид".

 

*МКЮ се състои от 60 авторитетни юристи (висши съдии, адвокати, университетски преподаватели и др.) от различни страни и различни правни системи, които са ангажирани със създаването на гаранции за спазването на международните стандарти за правата на човека и върховенството на закона. Организацията има национални секции и клонове в над 70 държави.

за 62%  против 38%  316 гласували


rss
Обучение
КУРСОВЕ ПО ЮРИДИЧЕСКИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК И ILEC
Конкурс19.04.2015
Конкурс за нотариуси
Виж всички

rss
Посети форумаrss

Известен адвокат имал навика да започва своята пледоария в съда с фразата: "Господа, а можеше да бъде и по-лошо!" и каквото и дело да му попаднело, той никога не пропускал своята любима фраза. Веднъж адвокатът се заел да защитава човек, изнасилил собствената си дъщеря. Залата била препълнена. Всички очаквали как ще започне адвоката защитната си реч. Нима със своята любима фраза? Невероятно. Но станал адвокатът и хладнокръвно казал:
- Господа, а можеше да бъде и по-лошо...
Съдията не издържал и извикал:
- Но какво по- лошо може да се случи от тази гадост?!!!
- Ваша светлост, - попитал адвоката, - а ако беше изнасилил Вашата дъщеря?!

Виж всички
Архив

Абонирайте се за нашия безплатен
информационен e-mail бюлетин

Отписване